Ρομπότ σας βοηθά να φτιάξετε τη διαθήκη σας και να οργανώσετε την κηδεία σας

Μηχανικοί και γιατροί του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης έφτιαξαν ένα ρομπότ που μιλά και θα βοηθά τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για το τέλος τους!

Όσο μακάβριο και αν ακούγεται αυτό το ρομπότ θα βοηθά τους ετοιμοθάνατους να γράψουν τη διαθήκη τους, να προετοιμάσουν τα πρακτικά ζητήματα της κηδείας τους, αλλά και να προετοιμασθούν ψυχολογικά και πνευματικά για το μοιραίο.

Ο ψηφιακός βοηθός σύμφωνα με το New Scientist, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα δοκιμασθεί σε πολλούς ετοιμοθάνατους ανθρώπους μέσα στην επόμενη διετία.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τίμοθι Μπίκμορ οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο θάνατο, συχνά δεν έχουν την ευκαιρία ή δεν θέλουν να κάνουν με κάποιον άλλο άνθρωπο έγκαιρα αυτές τις σημαντικές συζητήσεις, ιδίως αν είναι άνθρωποι μοναχικοί και κοινωνικά απομονωμένοι. Και όταν το αποφασίζουν, μπορεί να είναι πια πολύ αργά.

Το νέο chatbot με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μιλήσει μέσω tablet, οπότε είναι πιο εύχρηστο για τον χρήστη. Αρχικά δοκιμάσθηκε σε 44 άτομα άνω των 55 ετών, από τους οποίους οι μισοί είχαν χρόνια πάθηση. Μετά τη συνομιλία με το bot οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι με το θάνατο και πιο έτοιμοι γι' αυτόν.

Η επόμενη δοκιμή, με επίσης θετικά αποτελέσματα, έγινε σε 364 ανθρώπους στους οποίους οι γιατροί έδιναν λιγότερο από ένα χρόνο ζωής. Ο ψηφιακός βοηθός μπορεί να μιλήσει με τον χρήστη για την υγεία του, τα φάρμακά του, τα συναισθήματά του, για τη θρησκεία και πολλά πρακτικά ζητήματα, ενώ μπορεί να τον καθοδηγήσει στο να κάνει προσευχή ή διαλογισμό.

Η δημιουργία του chatbot βασίζεται στο σκεπτικό ότι όσο πιο γρήγορα κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με το πώς θέλει να πεθάνει και με το τι θα ήθελε να συμβεί μετά το θάνατό του (κηδεία, κληρονομιές, μεταθανάτια ζωή κ.α.), τόσο πιο εύκολο είναι για τους δικούς του ανθρώπους να ανταποκριθούν ανάλογα, αλλά και ο ίδιος να νιώθει πιο ήρεμος και χωρίς εκκρεμότητες.

Αντίθετα με άλλους ψηφιακούς βοηθούς (Alexa, Siri κ.α.), το νέο chatbot δεν είναι πλήρως αυτόνομο, αλλά συνομιλεί με τον χρήστη με βάση έτοιμα εκ των προτέρων «σενάρια», από τα οποία καλείται ένας άνθρωπος να επιλέξει με βάση τις προτιμήσεις του. Αυτό γίνεται σκοπίμως, επειδή ορισμένα chatbot πρόσφατα κατηγορήθηκαν ότι ξεφεύγουν στις συνομιλίες τους σε μη αρμόζουσες συμπεριφορές. Οι δημιουργοί του νέου ψηφιακού βοηθού δεν ήθελαν να κατηγορηθούν για κάτι παρόμοιο, ιδίως όταν πρόκειται για το θάνατο ανθρώπων (π.χ. για προτροπή σε υποβοηθούμενη ιατρικώς αυτοκτονία).

ΠΗΓΗ
Ρομπότ σας βοηθά να φτιάξετε τη διαθήκη σας και να οργανώσετε την κηδεία σας Ρομπότ σας βοηθά να φτιάξετε τη διαθήκη σας και να οργανώσετε την κηδεία σας Reviewed by Unknown on 01:00 Rating: 5
Από το Blogger.