ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ



Ο Πρώτος Και Δεύτερος Ύπνος

Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, οι άνθρωποι είχαν όχι μία αλλά δύο ξεχωριστές ρουτίνες κατά την διάρκεια του νυχτερινού τους ύπνου. Ο πρώτος κύκλος ύπνου ξεκινούσε όταν έδυε ο ήλιος και τελείωνε τα μεσάνυχτα, όπου συνήθιζαν να ξυπνάνε για να προσευχηθούν, να διαβάσουν ή ακόμη και για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους. Αμέσως μετά ήταν έτοιμοι για τον δεύτερο κύκλο ύπνου όπου και τελείωνε με το ξημέρωμα.

Επαγγελματίες “Ξυπνητήρια”

Ένα επάγγελμα το οποίο η νεότερη ιστορία αποδεικνύει πως επιβίωσε έως και την πολύ σύντομη νεότερη ιστορία. Οι επαγγελματίες “ξυπνητήρια” όπως και τους ονόμαζαν είχαν ως καθήκον να ξυπνάνε τους εργαζομένους με τις πολύ πρωινές δουλειές. Οι “knocker-uppers” λοιπόν βρίσκονταν κάτω από τα σπίτια των εργαζομένων και πετούσαν στα παράθυρα τους ξυλαράκια ή πιο συχνά πετραδάκια με αυτοσχέδιες σφεντόνες. Το επάγγελμα των “ξυπνητηριών ξεκίνησε τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα έως και την δεκαετία του 1950.

Chopines

Chopines ονομάζονταν οι πλατφόρμες ύψους 20 εκατοστών (!) όπου και φορούσαν κυρίως οι άντρες όχι μόνο ως ενδυματολογική επιλογή αλλά και για να προλάβουν τον καιρό και την λάσπη να καταστρέψει τα ρούχα τους.


Κακή Υγιεινή

Τον Μεσαίωνα, το νερό το βλέπαν ως επικίνδυνο καθώς θεωρούνταν πηγή μολύνσεων και ασθενειών. Το απέφευγαν όσο πιο πολύ μπορούσαν. Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής από την άλλη, μεταφράζονταν ως ευλογία και τα ονόμαζαν “ Οι πέρλες του Θεού”. Η Βασίλισσα Ισαμπέλα η πρώτη της Καστίλης ήταν εξαιρετικά περήφανη για το γεγονός πως δεν έκανε μπάνιο, ισχυριζόταν μάλιστα ότι έχει λούσει τα μαλλιά της μόνο δύο φορές, όταν γεννήθηκε και στο γάμο της.


Ποζάροντας με τους νεκρούς

Για να υμνήσουν και να αποχαιρετήσουν τον νεκρό αγαπημένο τους, όλα τα μέλη της οικογένειας στολίζαν και έντυναν τον νεκρό ώστε να φαίνεται όσο πιο ζωντανός γίνεται, τους τοποθετούσαν σε άνετες πόζες και φωτογραφίζονταν μαζί του για μία τελευταία φορά.

Ραδιενεργά καλλυντικά

Αν νομίζεται πως οι νέες προσθήκες στον χώρο της αισθητικής είναι τοξικές, διαβάστε αυτό. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η βιοτεχνία των καλλυντικών, του φαγητού και του ποτού “εμπλουτίστηκαν” με γενναίες ποσότητες ραδίου και θορίου Αν και στο άκουσμά τους μπορεί να μην προκαλούν τρόμο στην πραγματικότητα οι εκάστοτε εταιρίες έβγαζαν αλόγιστες περιουσίες αντικαθιστώντας βασικά υλικά με τα παραπάνω “δηλητήρια”.


Η Ηρωίνη Ως Φάρμακο Για τον Βήχα

Πριν από 100 χρόνια η ηρωίνη πωλούνταν με σημαντικότερη ευκολία και συγκεκριμένα ως αντικατάστατο της μορφίνης, μπορούσες να την αγοράσεις ακόμη και σε μαγαζί ως φάρμακο για τον βήχα. Συχνά οι γιατροί την συνταγογραφούσαν ακόμη και σε παιδιά. Τα προϊόντα δεν απαγορεύτηκαν μέχρι και το 1924, όπου ανακαλύφθηκε ότι η ηρωίνη γίνεται μορφίνη όταν φτάνει στο νεφρό. Οι Γερμανοί παρ’ όλα αυτά συνέχισαν να την χρησιμοποιούν για τον βήχα έως και το 1974!


Μηχανές Μπάνιου

Για να αποτρέψουν τον κόσμο από το να δει ο ένας τον άλλον στην παραλία, είχαν δημιουργηθεί ειδικοί μηχανισμοί με κάρα, όπου και οδηγούσαν άντρες και γυναίκες εντός της θάλασσας χωρίς φυσικά να υπάρχει οπτική επαφή.

Δήμητρα Μουταφίδου, Δημοσιογράφος
ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ Reviewed by Unknown on 12:00 Rating: 5
Από το Blogger.