Ένα νησί αποκάλυψη.. Τροπικές παραλίες, καταρράκτες και αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος!

Ένα νησί αποκάλυψη. Με τροπικές παραλίες, αρχαίους καταρράκτες, αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία Παράδεισος, ορεινά χωριά μέσα σε φαράγγια με άγρια ομορφιά και οικισμοί μέσα σε αγκαλιές από πεύκα. Με λίγα λόγια αυτή είναι η Θάσος.

Σχεδόν ζηλεύουμε τους Καβαλιώτες και τους υπόλοιπους βορειοελλαδίτες που έχουν τη Θάσο στα “πόδια” τους. Εδώ θα πάμε για να βρούμε τον παράδεισο ανάμεσα σε πυκνά πευκοδάση, ελαιώνες, τρεχούμενα νερά, πεύκα που σχεδόν αγγίζουν το κύμα, πολυσύχναστες αμμουδιές και δαντελωτούς ορμίσκους, αιγαιοπελαγίτικη αύρα αλλά και ορεινά χωριά με μακεδονίτικα αρχοντικά.

Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ντόπιων και θα καθίσουμε στα ψαροταβερνάκια για τα πιο φρέσκα ψάρια, θα πιούμε ντόπιο κρασί και τσίπουρο, θα ξεκοκαλίσουμε ζουμερά κατσίκια, θα γλυκαθούμε με το καλύτερο μέλι και τα λαχταριστά γλυκά του κουταλιού. Δεν θα χρειαστεί καν να ρωτήσουμε για την καλύτερη παραλία.

Απλά θα πάρουμε το πολύ καλό οδικό δίκτυο του νησιού και θα κάνουμε στάση σε όλες. Πάνω από όλα όμως στη Θάσο θα πάμε γιατί ακόμα και τον Αύγουστο, το νησί κρατά τον αυθεντικό χαρακτήρα του ανέγγιχτο και έχει χώρο για όλους. Γαλήνη στην ψυχή είναι το έπαθλο.

Οι ορεινοί οικισμοί της

Η Θάσος έχει πολλούς ορεινούς οικισμούς, γιατί παλιά οι κάτοικοι για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών έχτιζαν τα σπίτια τους ψηλά πάνω στα βουνά. Έτσι τα περισσότερα ορεινά χωριά είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των βουνών περιτριγυρισμένα από δάση κυρίως με πεύκα. Έχουν πλατείες με εκατόχρονα πλατάνια, αρχαίες μουριές και δροσιά από τα γάργαρα νερά που κατεβαίνουν από τα βουνά.

Το ορεινό χωριό του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου.

Ελάτε στον Άγιο Γεώργιο ένα μεσημέρι που ο ήλιος και η ζέστη θα είναι ανυπόφορη για να βρείτε δροσιά κάτω από τα φουντωτά πλατάνια του. Η δροσιά από τα πλατάνια και τα κρυστάλλινα νερά, αποζημιώνουν τον επισκέπτη που επιθυμεί να περπατήσει στους δρόμους του χωριού, πριν πάρει τον κατηφορικό δρόμο και φτάσει μετά από περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και πάλι στη θάλασσα στην Σκάλα Ραχωνίου, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το κυρίαρχο στοιχείο του νησιού της Θάσου, τη θάλασσα. Ο θρύλος αναφέρει ότι το χωριό υπήρξε ο τόπος ανατροφής και των πρώτων παιδικών χρόνων του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου.

Το χωριό με την περισσότερη έμπνευση

Το χωριό Θεολόγος είναι ορεινό, απότομο. Στην πατρίδα του Βασίλη Βασιλικού σε κάθε της βήμα νιώθει κανείς έντονα την ενέργεια αυτού του τόπου. Το χωριό είναι επίσης γνωστό για το τοξωτό γεφύρι ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τον οικισμό, καθώς και στις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου. Η τελευταία μάλιστα έχει κτιστεί το 1803 μ.Χ και διαθέτει ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι ντόπιοι θα σας μιλήσουν και για τα ξωκλήσια της περιοχής, όπως της Παναγούδας και του Αρχαγγέλου όπου δεσπόζει μοναδική Βυζαντινή τοιχογραφία που χρονολογείται γύρω στο 1430 και είναι μοναδική στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κάστρο: Το κοιμώμενο χωριό

Αυτός ο οικισμός μπορεί να μην έχει μόνιμους κατοίκους και η πρόσβαση για τον επισκέπτη να μην είναι η πιο εύκολη, όμως αξίζει την επίσκεψη σας. Το Κάστρο βρίσκεται βορειοανατολικά των Λιμεναρίων προς το κέντρο του νησιού. Όπως φανερώνει και το όνομα του κάποτε εδώ υπήρχε ένα κάστρο που έχτισε ένα Γενοβέζος. Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τις δύσκολες εποχές προς αναζήτηση δουλειάς. Σήμερα κάποια σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται για καλοκαιρινές κατοικίες. Γιατί, ωστόσο να έρθετε εδώ; Γιατί είναι εξαιρετικά, έχει μια γοητευτικά άγρια ομορφιά που θα σας κλέψει την καρδιά.

Γύρω του έχει καταπληκτική θέα στα φαράγγια και στις χαράδρες που το περιβάλλουν.

Μπορείτε να πάτε στο Κάστρο από τα Λιμενάρια με αυτοκίνητο και θα χρειαστείτε περίπου 35 λεπτά προσεκτικής οδήγησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε συμβατικό αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι αρκετά ανυψωμένο από το έδαφος γιατί ο βραχώδης δρόμος μπορεί να προκαλέσει φθορές στο όχημά σας. Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας προσπαθήστε να περπατήσετε από το Θεολόγο ή τα Λιμενάρια. Μια ευχάριστη βόλτα στη φύση με μέση διάρκεια δύο με τρεις ώρες.

Ένα χωριό μέσα στα πεύκα

Το Καζαβίτι πολλοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για το ομορφότερο χωριό της Θάσου. Αποτελείται στην πραγματικότητα από δυο οικισμούς. Το Μικρό Καζαβίτι και το Μεγάλο. Το πρώτο βρίσκεται στο τέλος μιας εύφορης κοιλάδας ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους.



Ένα νησί αποκάλυψη.. Τροπικές παραλίες, καταρράκτες και αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος! Ένα νησί αποκάλυψη.. Τροπικές παραλίες, καταρράκτες και αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος! Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5
Από το Blogger.