Καρκίνος στο κεφάλι και το λαιμό: Δείτε τα συμπτώματα!!!

Η περιοχή της κεφαλής και του λαιμού είναι μια ανατομική χώρα που περικλείει διάφορα όργανα όπως το στόμα, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας, οι σιελογόνοι αδένες, οι παραρίνιοι κόλποι, το δέρμα.

Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή σε οποιοδήποτε από αυτές τις θέσεις.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Οι περισσότεροι κακοήθεις όγκοι της περιοχής οφείλονται στο κάπνισμα και στην κατάχρηση αλκοόλ.

Οι όγκοι που εμφανίζονται στο δέρμα συνήθως οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Αλλαγή του life-style και αποφυγή των βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ. Για τους καρκίνους του δέρματος αρκεί η χρήση αντηλιακών παραγώγων και η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα συνήθως έχουν σχέση με τη θέση που αναπτύσσεται το νεόπλασμα.

Έτσι ένας πολύποδας των φωνητικών χορδών μπορεί να παρουσιαστεί με βραχνάδα. Ένας πολύποδας στη μύτη μπορεί να εμφανιστεί με μπουκωμένο ρουθούνι ή με αιμορραγία από τη μύτη.

Ένας όγκος στη γλώσσα εμφανίζεται ως μια πληγή που δεν κλείνει. Ένας όγκος στην παρωτίδα ή στο θυρεοειδή αδένα είναι ένα ψηλαφητό μόρφωμα που επιμένει για μήνες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Τις περισσότερες φορές για τη διάγνωση αρκεί η κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση συμπληρώνεται συνήθως από την ενδοσκόπηση στο ιατρείο ή άλλες απαραίτητες απεικονιστικές ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική για τους καλοήθεις αλλά και τους κακοήθεις όγκους της περιοχής. Πολλοί από τους κακοήθεις όγκους θεραπεύονται και έχουν εξαιρετική πρόγνωση ειδικά εάν ανακαλυφθούν έγκαιρα.

Για τους κακοήθεις όγκους εάν η νόσος είναι πιο εκτεταμένη μπορεί να χρειαστεί επικουρική θεραπεία συνήθως με ακτινοβόληση ή και χημειοθεραπεία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Η πρόγνωση είναι συνήθως εξαιρετική για τους καλοήθεις όγκους. Όσο πιο νωρίς ανακαλύψουμε έναν κακοήθη όγκο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να θεραπευθεί ο ασθενής, πριν να επεκταθεί η νόσος.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από εξειδικευμένους ιατρούς είναι στοιχειώδης για τη μεγιστοποίηση του ογκολογικού αποτελέσματος.

Δρ. Δημήτριος Μωραΐτης, Χειρουργός – Ογκολόγος
Γ.Δ
Καρκίνος στο κεφάλι και το λαιμό: Δείτε τα συμπτώματα!!! Καρκίνος στο κεφάλι και το λαιμό: Δείτε τα συμπτώματα!!! Reviewed by Unknown on 02:00 Rating: 5
Από το Blogger.