Το ωραιότερο κανάλι της Ελλάδας: Πεύκα ως τα τιρκουάζ νερά και βάρκες αγκυροβολημένες κάτω από τα σπίτια [βίντεο]

Ενα κανάλι, μια πλατιά διώρυγα, με τα σκάφη αγκυροβολημένα αριστερά και δεξιά, τιρκουάζ νερά, βλάστηση ως τα… βότσαλα. Το σκηνικό στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής μαγεύει.Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, στη Νέα Ποτίδαια, κόβεται στα δύο κι έτσι η χερσόνησος της Κασσάνδρας μοιάζει με νησί.

Ολα αυτά χάρη σε μια διώρυγα μήκους 1.250 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων, γνωστή και ως κανάλι της Ποτίδαιας.Άγνωστο το πότε ακριβώς ανοίχτηκε.

Το πιθανότερο είναι να την άνοιξε ο Κάσσανδρος το 315 π.Χ, όταν στη θέση της αρχαίας Ποτίδαιας έχτισε την Κασσάνδρεια, τόσο για σκοπούς ναυσιπλοΐας (ένωση Τορωναίου- Θερμαϊκού), όσο και για την καλύτερη άμυνα της πόλης του. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, ονομαζόταν Πόρτες και κατά μήκος της υπήρχαν οχυρώσεις, με τείχος που εκτεινόταν σε έκταση περίπου 1.200 μέτρων.

Η διώρυγα με τη σημερινή της μορφή άνοιξε τη δεκαετία του 1930. Η κατασκευή της διώρυγας που ενώνει τον Τορωναίο με τον Θερμαϊκό κόλπο διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα, αλλά και προστάτευε την πόλη. Εξ ου και οι οχυρώσεις κατά μήκος της, το Ιουστινιάνειο Τείχος, από το οποίο σώζονται σήμερα κάποια σήμερα και τα θεμέλια του δυτικού πύργου προς τον Θερμαϊκό που βρέχονται από τη θάλασσα.Η σημερινή Ποτίδαια αποτελεί όχι μόνο το πέρασμα που οδηγεί στις υπόλοιπες ειδυλλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, αλλά και ένα γνωστό θέρετρο διακοπών που συνδυάζει το πράσινο με τα γαλάζιο.

Τα πεύκα ακουμπούν τα τιρκουάζ νερά και το τοπίο γοητεύει.Πεζόδρομοι, χώροι ποδηλασίας, κιόσκια και γεφύρια για ατελείωτες βόλτες, μια παραλία στα ανατολικά μήκους 2 χλμ., ο φάρος απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα μοιάζει μοναδικό και έπειτα ατελείωτα μπαρ και κλαμπ, όπου η διασκέδαση κρατά μέχρι τα ξημερώματα…



Το ωραιότερο κανάλι της Ελλάδας: Πεύκα ως τα τιρκουάζ νερά και βάρκες αγκυροβολημένες κάτω από τα σπίτια [βίντεο] Το ωραιότερο κανάλι της Ελλάδας: Πεύκα ως τα τιρκουάζ νερά και βάρκες αγκυροβολημένες κάτω από τα σπίτια [βίντεο] Reviewed by Unknown on 09:00 Rating: 5
Από το Blogger.