Οι 23 μυστικοί θησαυροί της Εύβοιας που πρώτος πρέπει να ανακαλύψεις… (pics) Από το free camping μέχρι τις δαντελωτές παραλίες!

Τα τελευταία χρόνια η Εύβοια έχει εξελιχθεί σε έναν προσφιλή τουριστικό προορισµό, δυστυχώς όµως µε λάθος αφορµή καθώς η κρίση ήταν εκείνη που την έφερε στο ευρύ, τουλάχιστον, ταξιδιωτικό κοινό στην επιφάνεια, αφού είναι µια κοντινή και οικονοµική επιλογή!

Ωστόσο όσοι ξέρουν και την είχαν εδώ και χρόνια ψηλά στην ταξιδιωτική τους ατζέντα µπορούν να εγγυηθούν τόσο για τις φυσικές οµορφιές της όσο και για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες!

Εκτός των πολλών γνωστών πλέον και αγαπηµένων σηµείων σε κάθε γωνιά της, εµείς θα σας αποκαλύψουµε τα καλά κρυµµένα «µυστικά» της για να είναι κάθε σας επίσκεψη πραγµατικά µια µοναδική εµπειρία!

Με ορµητήριο τη Χαλκίδα ξεκινάµε ένα ενδιαφέρον, «διαφορετικό» οδοιπορικό στην Εύβοια…

#1 Στα πέριξ της Χαλκίδας για… κρέας!

Η Χαλκίδα είναι ο πλέον δηµοφιλής προορισµός -και εξαιρετικά κοντινός- ειδικά στους Αθηναίους για µονοήµερη εκδροµή που συνδυάζεται µε µπάνιο και θαλασσινά στις ψαροταβέρνες και τα ουζερί.

Αλλά αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια… Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως λίγο έξω από την πόλη θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές σε κρέας σε γραφικές, οικογενειακές ταβέρνες. Την επόµενη φορά λοιπόν που θα πάτε, επιλέξτε κάτι διαφορετικό!

Εµείς προτείνουµε να «πεταχτείτε» µέχρι το Αφράτι -περίπου 15΄ οδικώς από τη Χαλκίδα, 8,5 χλµ.- όπου στην κεντρική πλατεία θα βρείτε τον «Ηρακλή» που φηµίζεται για τα νόστιµα κρέατα και ειδικά τα παϊδάκια (µε πλέον δηµοφιλή αυτά από προβατίνα).

Μια εναλλακτική επιλογή, πιο µακριά όµως, είναι το χωριό Κυπαρίσσι (23 χλµ. από τη Χαλκίδα, περίπου 30’) και συγκεκριµένα στην περιοχή Πεθαµένος, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, όπου θα φάτε πεντανόστιµο φαγητό από ντόπια προϊόντα και εξαιρετικό κρέας κάτω από τα πλατάνια και δίπλα στα τρεχούµενα νερά!

Tip: Ακόµα και Αύγουστο να πάτε, µην ξεχάσετε να πάρετε µαζί σας ζακέτα ή µπουφάν!

#2 Για µπάνιο ή και free camping στην παραλία της Βύθουρης

Απέχει 53 χλµ. από τη Χαλκίδα στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας και αποτελεί ένα τοπίο µαγικό και ήρεµο! Ένας µικρός κολπίσκος που δεξιά και αριστερά περιβάλλεται από βράχια, τα οποία προσφέρουν σκιά, ενώ η θάλασσα µπροστά µε τα κρυστάλλινα νερά, καθαρά, κρύα και βαθυγάλανα προκαλεί τις αισθήσεις!

Θα φτάσετε στο χωριό Γλυφάδα (44 χλµ. από Χαλκίδα, περίπου 1 ώρα οδικώς) και από εκεί θα κατεβείτε τον χωµατόδροµο (είναι δύσκολος σε σηµεία) που φτάνει µέχρι την παραλία.

Πρόκειται για µια εκπληκτική απόδραση είτε για µονοήµερη εκδροµή είτε για free camping, αν είστε fan. Αν, πάντως, αποφασίσετε το camping, να είστε σωστά προετοιµασµένοι, γιατί η παραλία δεν διαθέτει τίποτα

Παρ’ όλα αυτά, αν πάτε για µπάνιο, µη χάσετε την ευκαιρία, πριν κατεβείτε, να σταµατήσετε στο χωριό για να «κανονίσετε» το φαγητό στην επιστροφή ! Προτείνουµε την ταβέρνα-µπακάλικο που διατηρεί η κυρία Ασήµω στο σπίτι της, στην πλατεία του χωριού. Θα σας φτιάξει αυγά µε πατάτες και φρέσκο τυρί -πραγµατικά της γιαγιάς- και ό,τι καλό µπορεί να έχει µαγειρέψει εκείνη την ηµέρα (αν έχει) ή προνοήστε να της παραγγείλετε τι θέλετε να σας ετοιµάσει όταν γυρίσετε!

#3 Για εναλλακτικές δραστηριότητες στην Κάρυστο

Ιδιαίτερα δηµοφιλής, η Κάρυστος απέχει από τη Χαλκίδα 114 χλµ. -περίπου 2 ώρες οδικώς- και είναι η µεγαλύτερη πόλη της Νότιας Εύβοιας και από τους πιο γνωστούς προορισµούς του νησιού.

Με παραλίες είτε οργανωµένες είτε πιο ήσυχες, πολλές επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση, µε τον παραλιακό δρόµο να σφύζει από ζωή, είναι µια δηµοφιλής επιλογή. Στην Κάρυστο όµως θα βρείτε και την άλλη πλευρά, την περισσότερο εναλλακτική…

Επισκεφτείτε το Φαράγγι του Δηµοσάρη στην Όχη, το βουνό που δεσπόζει πάνω από την Κάρυστο σε υψόµετρο 1.399 µ., και ανακαλύψτε την ιδιαίτερη καταπράσινη πλευρά της Νότιας Εύβοιας!

Tip: Στην Κάρυστο θα βρεθείτε από το λιµάνι της Ραφήνας µια ώρα µέχρι το Μαρµάρι και από εκεί οδικώς περίπου 15′.

#4 Στους καταρράκτες του Δρυµώνα

Ο Δρυµώνας είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Εύβοια σε υψόµετρο 580 µ., που βρίσκεται απέναντι από τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, σε απόσταση 1 χλµ., στους πρόποδες του Ξηρού Όρους.

Το όνοµά του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το πυκνό δάσος δρυών, βαλανιδιών, και πεύκων, που το περιβάλλει, ή από το δριµύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή κατά τον χειµώνα.

Φτάστε ως εκεί για να θαυµάσετε τους καταρράκτες του Δρυµώνα που συνθέτουν µια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής οµορφιάς… Βρίσκονται σε υψόµετρο 620 µέτρων, 4 χιλιόµετρα µετά τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, από τον δρόµο που ξεκινά από τις Ροβιές.

Η διαδροµή ανάµεσα στο κατάµεστο από βλάστηση περιβάλλον είναι πραγµατικά υπέροχη!

Λιχαδονήσια…Στην Εύβοια βρίσκονται οι Σεϋχέλλες της Ελλάδας!(photo & video)

#5 Περιπλανηθείτε στις οµορφιές της Νότιας Εύβοιας

Πανέµορφα φαράγγια µε πυκνή βλάστηση και τρεχούµενα νερά, δαντελωτές ακρογιαλιές και εκτεταµένες αµµουδερές παραλίες, γραφικά νησιωτικά συµπλέγµατα, η λίµνη Δύστος, το ορεινό συγκρότηµα της Όχης (ψηλότερη κορυφή ο Προφήτης Ηλίας, 1.399 µ.), το θρυλικό Κάβο Ντόρο, τα µοναδικά Δρακόσπιτα συνθέτουν την ελκυστική εικόνα της Νότιας Εύβοιας, που είναι σαν βγαλµένη από παραµύθι.

Επιλέξτε ένα από τα πολλά χωριά ή οικισµούς -µε µεγαλύτερη και γνωστότερη πόλη την Κάρυστο– για τη διαµονή σας ή για τους πιο εναλλακτικούς παραλία για camping και αφεθείτε στη µαγεία της περιοχής.

Από δραστηριότητες, θαλάσσια σπορ και πολύ καλές ταβέρνες µέχρι αξιοθέατα, µνηµεία και µοναδικής οµορφιάς παραλίες, σας εγγυόµαστε ότι οι διακοπές αυτές θα σας µείνουν αξέχαστες!

#6 Λουτρά Αιδηψού

Μέχρι και ο ίδιος ο Αριστοτέλης προσπάθησε να ερµηνεύσει το φαινόµενο των ιαµατικών νερών της Αιδηψού!

Τα Λουτρά της, µε περισσότερες από 80 ιαµατικές πηγές και ένα υπέροχο τοπίο πλούσιας βλάστησης που συναντά τη γαλαζοπράσινη θάλασσα, είναι ένας φυσικός θησαυρός, ένα καταφύγιο γαλήνης και ευεξίας µε µοναδικές αποδεδειγµένα ιαµατικές ιδιότητες.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η πληθώρα επισκεπτών. Θαλάσσια και ιαµατικά νερά, δινόλουτρα, ποσιθεραπεία, λασπόλουτρα, κολύµπι στη θάλασσα όπου καταλήγουν οι πηγές, ό,τι και αν επιλέξετε θα σας αναζωογονήσει!

#7 Στα Λιχαδονήσια για να δείτε την… Καραϊβική της Εύβοιας!

Είναι συστάδα 7 µικρών κατάφυτων νησίδων, που περιστοιχίζονται από το απέραντο γαλάζιο, µε κρυστάλλινα νερά και ειδυλλιακές εικόνες στα βορειοδυτικά της Εύβοιας. To σύµπλεγµα είναι δηµιούργηµα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηµατισµό και το µεγαλύτερο λέγεται Μανολιά.

Μέχρι το 1964 η περιοχή ήταν κατοικήσιµη αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης ρεύµατος και νερού. Μπορείτε να φτάσετε οδικώς από την Αθήνα στα Καµµένα Βούρλα σε 1ώρα και 55΄ (177 χλµ.) και να περάσετε απέναντι µε τα καραβάκια,η διαδροµή διαρκεί 35′.

Εναλλακτικά, αν παραθερίζετε ήδη κάπου στην Εύβοια ή αν θέλετε να κάνετε µια µεγαλύτερη µεν αλλά πιο γραφική και πολύ πιο όµορφη διαδροµή, µπορείτε να φτάσετε οδικώς µέχρι την παραλία της Λιχάδας, το βορειοδυτικότερο σηµείο της Εύβοιας ή αλλιώς Κάβος, όπως αποκαλούν το µέρος οι ντόπιοι.

Απέχει 3,5 ώρες από την Αθήνα (και 2 ώρες και 15΄ από τη Χαλκίδα) αλλά το οδικό δίκτυο δεν είναι καλό. Από εκεί θα πάρετε καραβάκι.

#8 Η Βόρεια Εύβοια και οι µαγικές διαδροµές της…

Πανέµορφα, καταπράσινα δάση, βόλτες στη φύση, υπέροχες παραλίες µε κρυστάλλινα νερά, πανέµορφα τοπία, δραστηριότητες… η Βόρεια Εύβοια συνδυάζει τα πάντα!

Η φυσική διαµόρφωση της, µε την πλούσια βλάστηση και τις εκπληκτικές θάλασσες, προσφέρεται για εκδροµές αλλά και εναλλακτικό τουρισµό, χειµώνα και καλοκαίρι.

Αν είστε λάτρεις αυτών, οι παρακάτω ενδεικτικές διαδροµές θα σας ενθουσιάσουν!

Απολαύστε τις 13 ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας! (Photos)

Προκόπι – Πήλι – Βλαχιά – Σαρακήνικο

Μια διαδροµή 25 χλµ. µεταξύ βουνού και θάλασσας µε σπάνια φυσική οµορφιά! Προτιµήστε να την κάνετε καλοκαίρι σε συνδυασµό µε µπάνιο, σε µικρές αµµώδεις παραλίες µε κρυστάλλινα νερά! Ωραία στάση, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην παραλία του χωριού Πήλι.

Παραλία Αγίας Άννας – παραλία Αχλάδι -παραλία Κοτσικιά

Μια διαδροµή 14,5 χλµ., ιδανική το καλοκαίρι, όπου θα συναντήσετε µικρές και µεγαλύτερες παραλίες µε γαλαζοπράσινα νερά!

Λίµνη – Κατούνια -Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη

Μια διαδροµή 9 χλµ. στην οποία θα συνδυάσετε την επίσκεψη στο µοναστήρι µε θέα τις καταπράσινες πλαγιές του όρους Καντήλι µε τις εντυπωσιακής οµορφιάς παραλίες! Προτείνεται για όλο τον χρόνο.

Λίµνη – Ροβιές – Δαµιά – Καλαµούδι – Δρυµώνας – καταρράκτες Δρυµώνα

Μια διαδροµή 25 χλµ. για κάθε εποχή του χρόνου που ενώνει την όµορφη Λίµνη µε το µοναδικό δάσος στην περιοχή του Δρυµώνα. Μην αµελήσετε να επισκεφθείτε το µοναστήρι του Όσιου Δαυίδ.

#9 Επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στα Καµπιά Ευβοίας (32 χλµ. από τη Χαλκίδα, περίπου 40’ λεπτά οδικώς) είναι χτισµένο ανάµεσα σε πλατάνια και τρεχούµενα νερά. Ένα τοπίο µοναδικής φυσικής οµορφιάς…

Η εκκλησία, ακουµπισµένη πάνω σε βράχο, είναι ουσιαστικά xτισµένη πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι την εικόνα της Αγίας Κυριακής.

Τα άφθονα τρεχούµενα νερά που υπάρχουν στην περιοχή θα τα δείτε µέχρι και στο σπηλαιώδες εσωτερικό της εκκλησίας! Αν και δεν υπάρχουν σπίτια και µόνιµοι κάτοικοι, θα βρείτε αρκετούς πλανόδιους να πουλάνε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα όπως και µια οικογενειακή ταβέρνα.

Από τις πέτρινες βρύσες τρέχει συνεχώς κρύο πηγαίο νερό…

#10 Στη Βόρεια Εύβοια για δραστηριότητες

Γεµάτη πανέµορφα µέρη, καταρράκτες, φαράγγια, νερά που τρέχουν παντού, ποτάµια, παραλίες µε γαλαζοπράσινα νερά και µονοπάτια, η Βόρεια Εύβοια είναι ιδανική για διαφόρων ειδών δραστηριότητες και καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για θαλάσσια σπορ!

Κάντε windsurfing, kitesurf (Κανατάδικα, Αρτεµίσιο, Βασιλικά), jetski, καταδύσεις (Άγιος Γεώργιος Λιχάδας – Λιχαδονήσια), ιστιοπλοΐα, canoe kayakκαι ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης (Λίµνη – Ωρεοί).

Αν πάλι είστε λάτρεις του ψαρέµατος, γίνονται αρκετά σεµινάρια παράκτιου ψαρέµατος ή ψαρέµατος µε σκάφος. Από την άλλη, αν αγαπάτε το βουνό θα απολαύσετε περιπάτους ή mountain bike. Επίσης, υπάρχουν χωµάτινες διαδροµές και δύο πίστες (Καµάρια – Ροβιές) για motocross.

Τέλος, τα χωριά Καµατριάδες, Ταξιάρχης, και Αγία Άννα είναι ιδανικά για τους λάτρεις της ιππασίας, καθώς µπορείτε να ιππεύσετε µέσα στο δάσος.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται σε όλη την περιοχή διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως τουρνουά beach volley, ποδοσφαίρου 5χ5, µπάσκετ 3χ3, rugby, αγώνες τετρακίνησης, enduro αλλά και εναλλακτικές δραστηριότητες όπως yogα trips, zumba και pilates.

#11 Για… cult διασκέδαση στον Πάλιουρα!

Είναι γνωστό πως στα χωριά της Εύβοιας το καλοκαίρι και κυρίως την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου γίνονται πολλά πανηγύρια.

Είτε σας αρέσει είτε όχι αυτός ο cult τρόπος διασκέδασης, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για πραγµατική… παραδοσιακή εµπειρία!

Αν θέλετε λοιπόν να τη ζήσετε, κάθε χρόνο στο χωριό Πάλιουρας (24 χλµ. από τη Χαλκίδα, περίπου 30΄ οδικώς) γίνονται κάποια από τα µεγαλύτερα µε γνωστούς καλλιτέχνες του χώρου, που φυσικά συνοδεύονται µε κρέας στη σούβλα, µπύρες και… ουίσκι! Συγκεκριµένα, τα πιο «δηµοφιλή» διοργανώνει ο Λέων, µια µεγάλη ταβέρνα στο κέντρο του χωριού.

Αν, από την άλλη, δεν έχετε όρεξη για… πανηγύρια, κάντε µια στάση στο χωριό επιστρέφοντας από το µπάνιο σας (ίσως αν έχετε πάει στη Χιλιαδού, καθώς θα το συναντήσετε στον δρόµο της επιστροφής) γιατί θα φάτε το καλύτερο κοντοσούβλι!

#12 Ανακαλύψτε την παραλία Κορασίδα στην Αχλαδερή!

Εβδοµήντα χιλιόµετρα νότια της Χαλκίδας αφού περάσετε το Αλιβέρι αλλά και τη διασταύρωση για Κάρυστο (συνεχίζοντας προς Κύµη) , ακολουθείτε τη σήµανση και µετά από λίγα λεπτά ανηφορικής διαδροµής θα δείτε το χωριό της Αχλαδερής.

Κατηφορίζοντας, θα πάρετε µία πρώτη γεύση από την παραλία µε τα πανέµορφα χρώµατα…

Μια αιγαιοπελαγίτικη παραλία, από τις οµορφότερες στην Εύβοια, µεγάλη σε έκταση µε λευκό βότσαλο, γαλάζια βαθιά νερά και άκρως ενδιαφέροντα βυθό.

Είναι τόσο µεγάλη σε έκταση (τόσο σε µήκος όσο και σε πλάτος) που δύσκολα θα τη βρείτε γεµάτη! Δεν είναι οργανωµένη και αν εξαιρέσουµε τα λιγοστά δέντρα ψηλά , θα πρέπει να προσέχετε αφού ο ήλιος καίει σχεδόν όλη την ηµέρα!

Tip.

Καλό είναι να την πετύχετε χωρίς κύµα, αφού εξαιτίας της µεγάλης της έκτασης είναι εκτεθειµένη στον καιρό. Όταν η θάλασσα είναι ήρεµη, η διαφάνεια και τα χρώµατα του νερού και του βυθού είναι πραγµατικά µαγευτικά. ..

#13 Για µπάνιο στις Ροβιές

Απέχει 86 χλµ. από τη Χαλκίδα, περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά οδικώς, και πρόκειται για ένα χωριό χτισµένο µέσα στο τόξο που σχηµατίζουν τα πευκόφυτα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης, στην καρδιά ενός τεράστιου ελαιώνα που ενώνει τους πρόποδες του βουνού µε τη θάλασσα.

Είναι από τα ωραιότερα παραθαλάσσια χωριά της Βόρειας Εύβοιας µε ατέλειωτη σε µήκος παραλία µε ψιλό βότσαλο και άµµο και καθαρά βαθυγάλανα νερά, ενώ το ηλιοβασίλεµα συναρπάζει…

Εκτός από την παραλία, σε πρώτη ευκαιρία επισκεφτείτε τη νεοσύστατη γυναικεία µονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλλάντου, χτισµένη σε µια πανέµορφη τοποθεσία πολύ κοντά στον δρόµο Λίµνης – Ροβιών – Αιδηψού.

#14 Για µπάνιο στο Κλιµάκι

Πολύ κοντά στο χωριό Πετριές, 60 χλµ. από τη Χαλκίδα (περίπου 1ώρα), θα συναντήσετε την παραλία Κλιµάκι. Είναι ένας µικρός κόλπος µε άµµο προστατευµένος από τους ανέµους.

Σε αντίθεση µε σχεδόν όλες τις παραλίες της Εύβοιας που βρέχονται από το Αιγαίο, η θάλασσα στο Κλιµάκι είναι σχετικά ρηχή. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν λίγες ταβέρνες, ενώ εναλλακτικά µπορείτε να φάτε στους Άγιους Αποστόλους -που είναι η διπλανή παραλία.

#15 Για µπάνιο στον Χερόµυλο Πετριών

Πρόκειται για µια µοναδικής οµορφιάς παραλία στη Νότια Εύβοια, στην πλευρά του Αιγαίου, ουσιαστικά ένας µεγάλος κόλπος, που δύσκολα «γεµίζει» κόσµο ακόµα και τον Αύγουστο, ενώ ορισµένοι επιλέγουν να στήσουν εδώ τη σκηνή τους. Με πολύ ψιλό βότσαλο στο µεγαλύτερο µέρος της, άµµο στη νότια πλευρά της και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, θα σας εντυπωσιάσει!

Tip. Μετά το Αλιβέρι, στο χωριό Λέπουρα στρίβετε για Πετριές. Μετά τις Πετριές κατευθύνεστε προς Αγίους Αποστόλους και στρίβετε προς Στόµιο. Ακολουθείτε τον χωµατόδροµο για να βρεθείτε στον Χερόµυλο.

#16 Ελεύθερο camping στον Λιµνιώνα!

Η παραλία του Λιµνιώνα της κεντρικής Εύβοιας απέχει 50 χιλιόµετρα από τη Χαλκίδα, περίπου 1 ώρα οδικώς. Βρέχεται από το Αιγαίο, έχει µαύρο µικρό βότσαλο, πολύ ενδιαφέροντα βυθό µε πέτρες, βράχους και αρκετά ψάρια και οριοθετείται από τις πλαγιές του βουνού σε έναν µεγάλο κόλπο που χωρίζεται σε δύο παραλίες από έναν µεγάλο βράχο!

Το δεξί και µεγαλύτερο τµήµα της παραλίας είναι πιο κοντά στο πάρκινγκ και τις ταβέρνες, ενώ οι κατασκηνωτές περιορίζονται ψηλά και κάτω από τα δέντρα. Το αριστερό και µικρότερο τµήµα της µε τη σπηλιά και τα απότοµα βράχια προσελκύει περισσότερους campers (αν και απαγορεύεται το camping). Στον οικισµό όµως δεν θα βρείτε καταλύµατα.

Tip. Στα δεξιά της παραλίας βρίσκεται, ανεβαίνοντας µε τα πόδια τον βράχο, το επονοµαζόµενο νησάκι του Μπέικερ, ενός Άγγλου που έχει αγοράσει ένα µεγάλο σπίτι εκεί, στα µικρά και απόκρηµνα στενά αυτής της παραλίας.

#17 Ζωντανή ιστορία στην Αιδηψό σε µια µόνο βόλτα!

Εκτός από τα Λουτρά, επισκεφτείτε την Αιδηψό: 1. Για να µείνετε στο πολυτελές ξενοδοχείο-σπα, Thermae Sylla Spa & Wellness, που σύµφωνα µε το περιοδικό Conde Nast Traveller συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία παγκοσµίως! Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό διατηρητέο του 1896 και είναι το πρώτο ξενοδοχείο στα Λουτρά Αιδηψού. 2. Για να απολαύσετε το βράδυ ένα ηλιοβασίλεµα µαγικό µε θέα τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. 3. Για να θαυµάσετε ένα εξαιρετικό έργο του Τσίλερ, το παλιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από αυτό, θα βρείτε τα λουτρά και τη σπηλιά του Ρωµαίου στρατηγού Σύλλα, που σώζεται από τη ρωµαϊκή περίοδο -ένα από τα πλέον αξιόλογα αξιοθέατα της περιοχής.

#18 Για να φάτε κυνήγι στην Πετάλη!

Σε µικρή απόσταση από την παραλία της Πετάλης, ανάµεσα σε έλατα και καστανιές, θα συναντήσετε την οικογενειακή ταβέρνα του Τσέλιγκα όπου θα απολαύσετε εδέσµατα µε κρέατα από τη φάρµα τους (ελάφια, αγριογούρουνα, φασιανοί, µοσχάρια), που βρίσκεται µόλις 500 µ. από την ταβέρνα. Ιδανική στάση για φαγητό µετά το µπάνιο!

#19 Για windsurfing στη Νότια Εύβοια!

Οι δυνατοί βόρειοι άνεµοι και τα ισχυρά ρεύµατα όπως επίσης και το στενό πέρασµα στην παραλία Μεγάλη Άµµο και το νησάκι Μικρός Πεταλιός καθιστούν τη Νότια Εύβοια και συγκεκριµένα την περιοχή 2 χλµ. από το Μαρµάρι δηµοφιλή προορισµό για wind surf!

Από το Μαρµάρι, µε εξαίρεση τον Αλµυροπόταµο (που είναι κοντά στα Στύρα), η πιο φηµισµένη παραλία είναι η Μεγάλη Άµµος, γνωστή για το ευµετάβλητο σχήµα της, το οποίο κάθε χρόνο είναι διαφορετικό ανάλογα µε τα ρεύµατα της θάλασσας και τα κύµατα!

Γι’ αυτό άλλωστε είναι και ιδιαίτερα δηµοφιλής ως τόπος συνάντησης των απανταχού surfers από Ελλάδα και Ευρώπη!

#20 Μαρµάρι: Το τέλειο ορµητήριο του Νότου…

Το Μαρµάρι απέχει από τη Χαλκίδα 111 χλµ. (περίπου 2 ώρες οδικώς ή εναλλακτικά µόλις µία ώρα από τη Ραφήνα µε κλειστού τύπου Ferry Boat), βρίσκεται στη νότια πλευρά και είναι ένα γραφικό φυσικό ηµικύκλιο, ιδανικό ορµητήριο για να εξερευνήσετε τη Νότια Εύβοια.

Ξεκινώντας λοιπόν… απέναντι ακριβώς από το λιµάνι θα συναντήσετε το σύµπλεγµα των Πεταλιών, που αποτελείται από εννέα µικρά νησιά, τα οποία µαγεύουν µε τα πολύχρωµα νερά και τις εξωτικές παραλίες που δεν θυµίζουν σε τίποτα τις άλλες του νότιου Ευβοϊκού. Τα νησάκια σχηµατίστηκαν από την καταβύθιση της ενδιάµεσης ξηράς και από τη διάβρωση των κυµάτων της θάλασσας.

Θα βρεθείτε εκεί µε σκάφος από το Μαρµάρι σε λίγα λεπτά. Συνεχίζοντας… µπορεί το Μαρµάρι να είναι γνωστότερο αλλά τα µικρά γειτονικά χωριά είναι εξίσου όµορφα, όπως ο Άγιος Δηµήτριος, το Ακταίο, το Γιαννιτσιό, ο Καλλιανός και το Κατσαρώνι, αφού αποτυπώνουν αυτό που λέµε… το µεγαλείο της φύσης!

Διαδροµές κάτω από πλατάνια και δίπλα σε ποτάµια, ονειρεµένες παρθένες παραλίες, χρώµατα, γαλήνη και ηρεµία σε ένα αρµονικό σύνολο που µοιάζει σαν να µην έχει ακόµα εξερευνηθεί!

Περιηγηθείτε σε κάποιες από τις κοντινές παραλίες, όπως είναι οι κόλποι Αγίας Παρασκευής, Χρυσή Άµµος και το Ζαστάνι, µε γαλαζοπράσινα νερά, βότσαλο και άµµο.

#21 Στα µονοπάτια της Δίρφης…

Αν και το οµώνυµο νερό είναι πολύ γνωστό όπως και το ίδιο το βουνό, οι πληροφορίες των περισσότερων σταµατούν εκεί. Η Δίρφη (ή Δίρφυς) δεσπόζει στο κέντρο της Εύβοιας και είναι το ψηλότερο βουνό της (υψόµετρο 1.743µ.), µε έντονο ανάγλυφο και αξιοσηµείωτη χλωρίδα και ορνιθοπανίδα.

Καστανιές, έλατα, δρύες, πλατάνια, φυλλοβόλα, σπάνια αγριολούλουδα, ρεµατιές µε τρεχούµενα νερά στολίζουν τις πλαγιές της και προσφέρεται ιδανικά για µοναδικές περιπατητικές διαδροµές σε σηµατοδοτηµένα µονοπάτια, εντυπωσιάζοντας µε τη φυσική οµορφιά τόσο της οροσειράς όσο και των παραδοσιακών οικισµών της!

#22 Οδοιπορικό στα χωριά της Δίρφης…

Η Στενή είναι χτισµένη σε µια επιβλητική ρεµατιά µε τρεχούµενα νερά και πλατάνια. Το καστανόδασος, η πυκνή βλάστηση, το παραδοσιακό χρώµα και οι ταβέρνες της προσελκύουν επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Οι Στρόπωνες είναι ένα παραδοσιακό χωριό, αµφιθεατρικά χτισµένο, σε περιοχή µε άφθονα νερά και καλλιέργειες. Στην όµορφη πλατεία τους θα δείτε µουριές, κυπαρίσσια, έναν πλάτανο και βρύση.

Κοντά στον Άγιο Αθανάσιο, χωριό χτισµένο στους πρόποδες της Δίρφης, βρίσκεται το φαράγγι της Αγγάλης, ξεχωριστής φυσικής οµορφιάς, µε ξύλινα γεφυράκια, λιµνούλες και τρεχούµενα νερά.

Σε µικρή απόσταση από τους Καθενούς, χωριό µε παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και όµορφες εκκλησίες, βρίσκονται τα Έρια, µια θαυµάσια περιοχή, µε άφθονα νερά, πλατάνια και τη βυζαντινή εκκλησία της Θεοτόκου Μονοµερίτισσας-Υπαπαντής.

Η πυκνή βλάστηση και τα τρεχούµενα νερά συνθέτουν το ωραίο φυσικό περιβάλλον στα Καµπιά.

Πάνω από το χωριό υψώνεται το Ξεροβούνι, όρος µε εντυπωσιακό ανάγλυφο. Στην ευρύτερη περιοχή των Καµπιών έχουν έρθει στο φως σηµαντικά παλαιοντολογικά ευρήµατα.

Στη Λούτσα, χωριό που απλώνεται κοντά στους πρόποδες της Δίρφης, θα δείτε τις πέτρινες βρύσες, την πλακόστρωτη πλατεία και τις εκκλησίες.

#23 Για αστακοµακαρονάδα στην Κύµη

Η Κύµη, στην ανατολική Εύβοια, 87 χλµ. από τη Χαλκίδα, µε την προνοµιακή της θέση, χτισµένη αµφιθεατρικά σε λόφο από όπου «εποπτεύει» το Αιγαίο -γι’ αυτό άλλωστε την ονοµάζουν και Μπαλκόνι του Αιγαίου- είναι από τα πιο γνωστά χωριά της Εύβοιας µε ενδιαφέροντα αξιοθέατα, ισχυρό ιστορικό παρελθόν και αξιόλογες προτάσεις σε φαγητό, ποτό και διαµονή.

Πολλές οι ταβέρνες µε εξαιρετικό φαγητό αλλά δοκιµάστε οπωσδήποτε αστακοµακαρονάδα µε φρέσκους αστακούς από ντόπιους ψαράδες! Εκτός αυτών, αν βρεθείτε, µην αµελήσετε να προµηθευτείτε τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει, µε σήµα κατατεθέν τα σύκα!

Tip

Σε κοντινή απόσταση από την Κύµη θα βρείτε πανέµορφες παραλίες όπως η Πλατάνα, ο Καλόγηρος, το Στόµιο Οξύλιθου και η Μουρτερή.
ΠΗΓΗ
Οι 23 μυστικοί θησαυροί της Εύβοιας που πρώτος πρέπει να ανακαλύψεις… (pics) Από το free camping μέχρι τις δαντελωτές παραλίες! Οι 23 μυστικοί θησαυροί της Εύβοιας που πρώτος πρέπει να ανακαλύψεις… (pics) Από το free camping μέχρι τις δαντελωτές παραλίες! Reviewed by Unknown on 08:00 Rating: 5
Από το Blogger.