Πανέμορφες, ελληνικές καστροπολιτείες που κατοικούνται ακόμη

Πέτρινα σπίτια και αρχοντικά, εντυπωσιακές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες δαιδαλώδη καλντερίμια, λιθόστρωτες πλατείες και αυθεντικοί άνθρωποι αποκαλύπτονται πίσω από ψηλά και επιβλητικά τείχη.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Στις καστροπολιτείες που ακολουθούν ο χρόνος (αισθητικά τουλάχιστον) μπορεί να έχει σταματήσει στο παρελθόν, ωστόσο η ζωή συνεχίζεται και εξελίσσεται.

Ανακαλύψτε μαζί μας πέντε πανέμορφους προορισμούς στη χώρα με έντονο το ιστορικό στοιχείο που ξυπνάνε μνήμες αιώνων και καθιστούν μια επίσκεψη σε αυτές πραγματική εμπειρία ζωής.


Μονεμβασιά, Λακωνία

Αν θέλετε το παραμύθι με την πριγκίπισσα και τον έφιππο πρίγκιπα να πάρει σάρκα και οστά, τότε προορισμός σας θα γίνει σίγουρα η Μονεμβασιά. Από τις πιο καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της Κάτω Πόλης.

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις περάσετε την πύλη του κάστρου και αντικρύσετε το κεντρικό σοκάκι της Μονεμβασιάς ή κατά τους Βυζαντινούς την «Μέση Οδό». Γεμάτη με μοντέρνες καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και boutique ξενοδοχεία –όλα προσαρμοσμένα στο ύφος και την φιλοσοφία της καστροπολιτείας με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική της– θα γίνει το σημείο αναφοράς σας κατά την διάρκεια της διαμονής σας εδώ. Μια βόλτα κατά μήκος του θαλάσσιου τείχους, δίπλα σε μισογκρεμισμένες εκκλησίες στις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε. Μην παραλείψετε, επίσης, να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της. Σημείο αναφοράς της Πάνω Πόλης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας «κρεμασμένης» σε μια απότομη πλαγιά ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.


Μεστά, Χίος

Ένα από τα ομορφότερα χωριά στη Νότια Χίο, πραγματικό στολίδι για το νησί της μαστίχας, τα Μεστά μοιάζουν με έναν αληθινό, μεσαιωνικό λαβύρινθο, στον οποίο μόλις μπείτε δεν θα θέλετε να βγείτε. Θα εύχεστε, μάλιστα, να μείνετε «εγκλωβισμένοι» σε αυτόν για πάντα. Από τα πιο διάσημα μαστιχοχώρια του νησιού, λοιπόν, βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη της Χίου, ενώ είναι ανακηρυγμένο ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο.

Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου –τα σπίτια, χτισμένα από πέτρα, είναι ενωμένα με τα απέναντί τους με αψίδες, δημιουργώντας μια οχυρωματική διάταξη, η οποία είχε προβλεφθεί για την αντιμετώπιση επιδρομών– που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, δαιδαλώδη, πέτρινα, στενά σοκάκια και επιβλητικές καμάρες, πρόκειται για μία από τις πιο καλοδιατηρημένες καστροπολιτείες της χώρας.

Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη –το παλαιότερο μνημείο των Μεστών– που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο και διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833 καθώς και ο ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ολόκληρου του νησιού. Ο μοναδικός «ανοιχτός» χώρος της καστροπολιτείας η πλατεία του χωριού, όπου θα βρείτε καφέ και μεζεδοπωλεία για άκρως χαλαρές και απολαυστικές στιγμές σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία και μαγεία.


Ιωάννινα

Η μυστηριακή και διαφορετική ατμόσφαιρά τους–για την οποία, άλλωστε, και φημίζονται– είναι ένας από τους λόγους που παρακινούν σχεδόν όλους τους επισκέπτες των Ιωαννίνων να τα προτιμήσουν για ένα ξεχωριστό city break. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης θα βρείτε το Κάστρο των Ιωαννίνων, από τα λιγοστά κατοικήσιμα της χώρας έως και σήμερα.

Σημείο αναφοράς για την πόλη και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της, η ζωντανή καστροπολιτεία των Ιωαννίνων είναι το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο σε ολόκληρη τη χώρα το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα. Μόλις περάσετε την μεγάλη πύλη του μια άλλη εποχή γεμάτη μυστικά και θρύλους ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας. Οι βόλτες στα έρημα, σχεδόν, λιθόστρωτα σοκάκια με τα χαρακτηριστικά κτήρια- σπίτια με τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα θα σας γυρίσουν πίσω στο χρόνο, την ώρα που μια επίσκεψη σε κάποιο από τα αξιόλογα μουσεία του θα σας συστήσει στην ιστορία αλλά και τις τέχνες της περιοχής.

Έτσι, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο και το καινούριο Μουσείο Αργυροτεχνίας στη βορειοανατολική ακρόπολη με το Ιτς Καλέ, καθώς και το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων στο τζαμί του Ασλάν Πασά. Από τα σημεία αναφοράς, επίσης, το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά στη βορειοδυτική ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Μια στάση, τέλος, στο ιδιαίτερο καφέ Ιτς Καλέ θα σας μυήσει με τον καλύτερο τρόπο στη μυστηριακή αύρα της καστροπολιτείας. Μέσα στην καστροπολιτεία, σημειώστε, ότι θα βρείτε λιλιπούτεια boutique hotels για μια ονειρική διαμονή με άρωμα άλλης εποχής.
Πανέμορφες, ελληνικές καστροπολιτείες που κατοικούνται ακόμη Πανέμορφες, ελληνικές καστροπολιτείες που κατοικούνται ακόμη Reviewed by Unknown on 20:00 Rating: 5
Από το Blogger.