Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά του αρχαίου λιμανιού της Κορίνθου

Τα μυστικά του αρχαίου λιμανιού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Κορίνθου

αποκαλύφθηκαν σε μια σειρά από νέες υποβρύχιες ανασκαφές.
Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει στοιχεία που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη μηχανική στο λιμάνι του Λέχαιου, το οποίο καταστράφηκε κατά τον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ. από σεισμό.
Στην περιοχή βρέθηκαν ξύλινα θεμέλια διατηρημένα σε άριστη κατάσταση, που μοιάζουν σχεδόν καινούρια καθώς και μια σειρά από ρωμαϊκά αντικείμενα, όπως ξύλινες τροχαλίες και κεραμικά που έχουν εισαχθεί από την Τυνησία και την Τουρκία.
Αυτές οι ανακαλύψεις βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν την υποδομή και τη διάταξη ενός αρχαίου λιμανιού που άκμαζε στο ναυτιλιακό εμπόριο για χιλιάδες χρόνια.

Η Κόρινθος, που απέχει περίπου 3χλμ από την θάλασσα, εκμεταλλεύτηκε την τοποθεσία της κατασκευάζοντας δύο πόλεις με λιμάνι – το Λέχαιο στον Κορινθιακό Κόλπο προς τα δυτικά και τις Κεχριές στον Σαρωνικό Κόλπο προς τα ανατολικά.
Τα δυο λιμάνια συνέδεαν την αρχαία πόλη της Κορίνθου με πλήθος μεσογειακών εμπορικών δικτύων, βοηθώντας την να γίνει μία από τις πιο ισχυρές και πλούσιες πόλεις της περιοχής από τον πρώτο έως τον έβδομο αιώνες μ.Χ.
Οι ερευνητές εντόπισαν στις ανασκαφές κάτω από τη θάλασσα, σπόρους, κόκαλα, κομμάτια ξύλινης τροχαλίας και άλλα κομμάτια ξύλου με ελάχιστες ενδείξεις αποσύνθεσης.
Ανακάλυψαν επίσης κεραμικά, τα οποία χρησίμευαν στη μεταφορά εμπορικών αγαθών στην πόλη, προερχόμενα από την Ιταλία, την Τυνησία και την Τουρκία.

Μέσω της ανάλυσης του περιβαλλοντικού DNA των οργανικών καταλοίπων, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι θα είναι εφικτή η ανασύσταση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Λέχαιου κατά τις διάφορες φάσεις της αρχαιότητας.
Μετά από ένα σεισμό τον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ., οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το λιμάνι, το οποίο κατακλύστηκε από ιζήματα, γεγονός που βοήθησε στο να διατηρηθούν σε εξαιρετική κατάσταση τα διάφορα οργανικά υλικά της περιοχής.
Τα ερείπια είχαν παραμείνει ανέγγιχτα έως ότου ξεκίνησαν οι ανασκαφές το Λιμάνι Λέχαιου το 2015.

ΠΗΓΗ
Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά του αρχαίου λιμανιού της Κορίνθου Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά του αρχαίου λιμανιού της Κορίνθου Reviewed by Unknown on 00:00 Rating: 5
Από το Blogger.