Υπερακάνθιος, Ο Τένοντας Του Ώμου Που Τραυματίζεται Συχνότερα, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία, Πρόληψη

Ο ώμος είναι η άρθρωση του σώματος που κάνει τις περισσότερες κινήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταπονείται συχνά λόγω χειρωνακτικής εργασίας ή άσκησης

Ο πιο συχνός τραυματισμός είναι στους τένοντες, κυρίως του υπερακανθίου. Αρχίζει από μια απλή, αλλά ενοχλητική, φλεγμονή (τενοντίτιδα), η οποία όμως, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, είναι πιθανό να μετατραπεί σε χρόνια η και μόνιμο τραυματισμό

ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΣ

Ο υπερακάνθιος τένοντας αποτελεί μέρος του στροφικού πετάλου του ώμου, του οποίου η λειτουργία είναι η ανύψωση και έσω-έξω στροφή του άνω άκρου. Σε περιπτώσεις μηχανικής καταπόνησης του τένοντα, είναι δυνατό να υπάρξει ερεθισμός και δομική αλλοίωση του τένοντα με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου.

Η τεντονοπάθεια του υπερακανθίου εμφανίζεται με πόνο στην περιοχή του ώμου που αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα. Συνήθως παρουσιάζεται μετά από μηχανική επιβάρυνση του άνω άκρου και πολύ συχνά επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του ύπνου.


Οι ασθενείς πολύ συχνά αναφέρουν
Πόνο του ώμου και πόνο που μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα.
Αδυναμία ή δυσκολία στις δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση των χεριών πάνω από το κεφάλι.
Νυχτερινό πόνο, ξυπνάνε από τον πόνο ή δεν μπορούν να βρουν θέση ανακούφισης στον ύπνο.
Παραισθησία στον άνω βραχίονα, περιγράφουν αίσθημα “νέκρωσης” του βραχίονα

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Ο γιατρός που εξετάζει τον ώμο χρησιμοποιεί τα ποικίλα κλινικά τεστ για να , την ακριβή διάγνωση της πάθησης, την οποία, εάν χρειαστεί, θα επιβεβαιώσει με τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Η ακτινογραφία σε 2 επίπεδα μπορεί να αποκαλύψει εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου (αποτιτανώσεις), οι οποίες είναι ενδεικτικές χρόνιας φλεγμονώδους παθήσεως του τένοντα

Η μαγνητική τομογραφία προσφέρει εξαιρετικά υψηλής ποιότητας απεικόνιση των δομών του ώμου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ

Στη συντηρητική θεραπεία πρωτίστως περιλαμβάνεται η ανάπαυση του ώμου για χρονικό διάστημα 5-10 ημερών και ακολούθως η αποφυγή άρσης βάρους με την πάσχουσα πλευρά. Συνιστάται να αποφεύγεται ακόμα και η γυναικεία τσάντα από την πάσχουσα πλευρά.

Επίσης, χρησιμοποιούνται για βραχύ χρονικό διάστημα αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα και ενδεχομένως έγχυση τοπικώς δρώσας κορτιζόνης. Ο ώμος μπορεί να αναπαυθεί σε φάκελο ανάρτησης, ή να ακινητοποιηθεί με ειδικό κηδεμόνα, ανάλογα με την πάθηση.

Σημαντικό ρόλο παίζει η φυσικοθεραπεία, όπου χρησιμοποιούνται μοντέρνες μορφές θεραπείες με Laser (Hilterapia), θεραπευτικούς υπερήχους (Piezo-wave), διαδυναμικά ρεύματα, αλλά και πληθώρα ασκήσεων για κινησιοθεραπεία με ενδυνάμωση.

Στα συντηρητικά μέσα μετά την οξεία φάση σπουδαίο ρόλο παίζει η τροποποίηση των δραστηριοτήτων με τον πάσχοντα ώμο, όπως:
η αποφυγή άρσης βάρους,
να μη σηκώνουμε το χέρι πάνω από το οριζόντιο επίπεδο,
αποφυγή επιβαρυντικών αθλητικών δραστηριοτήτων (βόλλεϋ, τέννις, ρίψεις σφαίρας/ακοντίου)
τοπική έγχυση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού και
να μην κοιμόμαστε πάνω στον πάσχοντα ώμο.

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επί ενδείξεων και εφόσον αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, υπάρχει η χειρουργική θεραπεία. Αυτή γίνεται σήμερα ορθοσκοπικά, δηλαδή με 2-3 μικρές οπές δια του δέρματος εισάγεται η κάμερα και τα κατάλληλα εργαλεία στην άρθρωση και πραγματοποιείται η ενδεικνυόμενη επέμβαση.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ

Η επιλογή ενός συμπληρώματος για την προστασία των αρθρώσεων αλλά και την σωστή ελαστικότητα των τενόντων όπως Kinisis Progen βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση του υπερακανθίου.

Μαζί με το Kinisis Progen πρέπει να προσέχετε ώστε
Αποφύγετε την υπερβολική προπόνηση ή καταπόνηση
Αν ασκείστε να δίνετε έμφαση στη σωστή τεχνική
Υπερακάνθιος, Ο Τένοντας Του Ώμου Που Τραυματίζεται Συχνότερα, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία, Πρόληψη Υπερακάνθιος, Ο Τένοντας Του Ώμου Που Τραυματίζεται Συχνότερα, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία, Πρόληψη Reviewed by Unknown on 00:00 Rating: 5
Από το Blogger.