Καρκίνος θυρεοειδούς: Έξι συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αν και παραμένει σχετικά σπάνιος, ο καρκίνος του θυρεοειδούς παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εντοπίζεται τυχαία, όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που πρέπει να διερευνηθεί.

Ένας όγκος μικρός σε μέγεθος που δεν προκαλεί συμπτώματα συνήθως δεν θεωρείται ανησυχητικός, ωστόσο αν ο ασθενής εκδηλώνει εμφανείς ενοχλήσεις επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό.

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του θυρεοειδούς ώστε να είστε επαρκώς ενημερωμένοι και να αναζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού εάν το κρίνετε απαραίτητο.

1. Εξόγκωμα στον λαιμό

Οι μάζες που σχηματίζονται στον θυρεοειδή και εντοπίζονται με την ψηλάφηση είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων καλοήθεις. Ανησυχητικό θεωρείται ένα εξόγκωμα σκληρό στην αφή, που δεν πονά και δεν κινείται κατά την κατάποση. Επίσης, οι όγκοι του θυρεοειδούς εμφανίζονται συχνότερα στο κάτω μισό του λαιμού.

2. Τραχιά φωνή

Ακριβώς πίσω από τον θυρεοειδή αδένα βρίσκεται το λαρυγγικό νεύρο, το οποίο εμπλέκεται στη λειτουργία των φωνητικών χορδών. Ένας όζος στον θυρεοειδή, ιδιαίτερα όταν είναι καρκινικός, μπορεί να επεκταθεί πέραν του αδένα, προκαλώντας βλάβη στο νεύρο και επομένως επηρεάζοντας τις φωνητικές χορδές και τη φωνή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η φωνή αλλοιώνεται και γίνεται πιο τραχιά.

3. Χρόνιος βήχας

Σε μικρό ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς παρατηρείται επίμονος και ανεξήγητος βήχας που δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, ρινική συμφόρηση ή καταρροή.

4. Δυσκολία κατάποσης

Ένας όζος στον θυρεοειδή που έχει μεγαλώσει αρκετά δυσκολεύει την κατάποση. Το ίδιο σύμπτωμα εκδηλώνεται συχνά και στον καρκίνο του λάρυγγα, επομένως η αξιολόγηση από τον γιατρό είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του.

5. Πόνος στον αυχένα

Οι όγκοι του θυρεοειδούς σπάνια προκαλούν πόνο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνεται στον λαιμό ενόχληση, η οποία μάλιστα μπορεί να «ακτινοβολεί» προς τον αυχένα ή και τα αυτιά.

Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένα πολύ σπάνιο είδος καρκίνου –τα περιστατικά αντιστοιχούν μόλις στο 1% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς– που αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Όσο ο όγκος μεγαλώνει σε μέγεθος, πιέζει την τραχεία και τα νεύρα που την περιβάλλουν, προκαλώντας δύσπνοια ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης.
Καρκίνος θυρεοειδούς: Έξι συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε Καρκίνος θυρεοειδούς: Έξι συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε Reviewed by Unknown on 08:00 Rating: 5
Από το Blogger.