Βόμβες μικροβίων τα πλυντήρια ρούχων

Τα πλυντήρια ρούχων των σπιτιών μπορεί να καθαρίζουν τα ρούχα και τα ίδια να λάμπουν, ιδίως αν είναι καινούρια, παρόλα αυτά φιλοξενούν διάφορα βακτήρια και μύκητες, σύμφωνα με μια νέα μικρή ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Δανία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τους καθηγητές μικροβιολογίας Σόρεν Σόρενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και Νίνα Γκούντε-Κίμερμαν του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας "Applied and Environmental Microbiology", μελέτησαν 24 οικιακά πλυντήρια ρούχων.

Τα πλυντήρια ρούχων αποτελούν ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών: από το κρύο στο ζεστό, από το ξηρό στο υγρό, από το λίγο όξινο στο πολύ όξινο, συν το χημικό απορρυπαντικό. Παρόλο όμως που τα πλυντήρια αποτελούν ένα ακραίο περιβάλλον, αυτό δεν εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να προσαρμόζονται σε αυτό.

Διαπιστώθηκε -μετά από γενετική ανάλυση των δειγμάτων- ότι τα πιο κοινά βακτήρια είναι η ψευδομονάδα, το κολοβακτηρήδιο (E.coli) και το ακινετοβακτήριο. Και τα δύο θεωρούνται «οπορτουνιστικά», δηλαδή συνήθως είναι αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, ιδίως σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα πλυντήρια ζουν και μύκητες, με πιο συνηθισμένους την κάντιντα, τον κρυπτόκοκκο και τη ροδοτόρουλα, που επίσης αποτελούν «οπουρτινιστικούς» μικροοργανισμούς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ύπαρξη μικροβίων στα πλυντήρια δεν σημαίνει ότι γενικά οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν πως θα αρρωστήσουν, αφού τα μικρόβια ζουν παντού, ιδίως πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο κίνδυνος από τα πλυντήρια είναι αμελητέος έως ανύπαρκτος, αλλά ορισμένοι με πεσμένες άμυνες στον οργανισμό τους μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο.

Η Γκούντε-Κίμερμαν δήλωσε ότι τα πλυντήρια ρούχων και άλλες συσκευές είναι «γενικά ασφαλείς» για τους υγιείς ανθρώπους, όμως «οι ευαίσθητες ομάδες» πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Όπως είπε, μπορεί τα πλυντήρια ρούχων να παίζουν ένα ρόλο στις μυκητιάσεις σε ορισμένα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς όμως τα βακτήρια και οι μύκητες τρυπώνουν στα πλυντήρια; Κυρίως από το νερό της βρύσης που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ρούχων. Οι τροφές (ιδίως για τα βακτήρια), οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι άλλες πηγές μικροβίων.

Τα μικρόβια είναι επίσης δυνατό να «δραπετεύσουν» από τα πλυντήρια, είτε μαζί με το χρησιμοποιημένο νερό είτε μέσω του ζεστού αέρα που παράγεται στο τελείωμα του πλυσίματος, μόλις ανοίξει η πόρτα του πλυντηρίου. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, δεν βλάπτει κανείς να περιμένει λίγο και να ανοίγει το πλυντήριο, αφότου θα έχει πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

«Μην ανοίγετε το πλυντήριο, όταν είναι ακόμη ζεστό και υγρό, προκειμένου να αποφύγετε την απελευθέρωση αερολυμάτων μέσα στην κουζίνα», συμβούλευσε η Σλοβένα μικροβιολόγος. Συνέστησε επίσης να σκουπίζει κανείς καλά με ένα στεγνό πανί το σφραγιστικό λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύση, ώστε να περιορισθεί η ανάπτυξη μικροβίων πάνω σε αυτό.
Βόμβες μικροβίων τα πλυντήρια ρούχων Βόμβες μικροβίων τα πλυντήρια ρούχων Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5
Από το Blogger.