12 Εγκαταλελειμμένα μέρη που κάποτε άνθιζαν απο ζωή..

Στο σύγχρονο κόσμο, όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα, όσο γρήγορα μπορεί ενα μέρος να αναπτυχθεί το ίδιο γρήγορα μπορεί να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί. Παρακάτω έχουμε 12 τέτοιες περιπτώσεις.

12. Argentiera, Ιταλία

Η Argentiera είναι μια πρώην πόλη εξόρυξης αργύρου. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη «argento», που σημαίνει «άργυρος» .Η αργυροχοΐα εμφανίστηκε για πρώτη φορά εδώ κατά τη ρωμαϊκή και φοινικική εποχή. Η δεκαετία του 1940 ήταν η πιο ευημερούσα περίοδος της Αργεντιέρα. Από το 1963 που τα ορυχεία έκλεισαν παραμένει πόλη φάντασμα.

11. Βαρώσια, Κύπρος

Κατά την ακμή τους, τα Βαρώσια δεν ήταν απλώς ο νούμερο 1 τουριστικός προορισμός στην Κύπρο, αλλά μεταξύ 1970 και 1974, ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και ήταν ο αγαπημένος προορισμός διασημοτήτων όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ράκελ Γουέλς και η Μπριζίτ Μπαρντό. Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά την Τουρική εισβολή και παρέμεινε εγκατελειμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό μέχρι και σήμερα.

10. Quinta da Regaleira, Πορτογαλία

To Quinta da Regaleira βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης Σίντρα, στην Πορτογαλία και είναι στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Είναι μια έκταση 40 στρεμμάτων που περιλαμβάνει ένα πενταώροφο παλάτι με περίτεχνες τοιχογραφίες, βιτρό παράθυρα και πλούσια γύψινα διακοσμητικά στοιχεία, κήπους με λίμνες, παρεκκλήσι, πύργους, πηγάδια, καθιστικά, μυστηριώδεις σπηλιές, συντριβάνια και γλυπτά, που συνδέονται με την Μασονία, τους Ναΐτες Ιππότες και τους Ροδόσταυρους.. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κάστρου είναι τα δύο πηγάδια που βρίσκονται κάτω από τη γη και συνδέονται με σήραγγες και σπηλιές. Τα πηγάδια είναι γνωστά και ως «ανεστραμμένοι πύργοι» ή «πηγάδια μύησης» και λέγεται ότι ήταν το μέρος που γίνονταν οι τελετές μύησης των μασόνων..

9. Grytviken, South Georgia and the South Sandwich Islands

Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο φαλαινοθηρικό σταθμό που χτίστηκε το 1904 από Βρετανούς. Πλεον στην πόλη λειτουργεί μόνο η εκκλησία, στην οποία ο τελευταίος γάμος έγινε το 2009.

8. Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Τον Ιούνιο του 1944, η γερμανική εταιρεία Waffen-SS κατέστρεψε το χωριό Oradour-sur-Glane. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, σκοτώθηκαν 642 χωρικοί. Μετά τον πόλεμο, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το χωριό δεν πρέπει ποτέ να ξαναχτιστεί αλλά θα παραμείνει μνημείο της σκληρότητας της ναζιστικής κατοχής.

7. Cape Romano, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ένα σπίτι που αποτελείται από αρκετούς τρούλους χτίστηκε το 1980. Μετά από λίγο, το αμμώδες έδαφος κάτω από αυτό άρχισε να κινείται. Το 2005, ο νέος ιδιοκτήτης σχεδίαζε να ανακαινίσει το σπίτι, αλλά δεν μπορούσε να το κάνει λόγω της νέας απόφασης των αρχών του νησιού. Κανείς δεν ζει στο σπίτι τώρα και συνεχίζει να στεκέται στον ωκεανό.

6. Plymouth, Montserrat

Τον Ιούλιο του 1995, μετά από μια σειρά ισχυρών εκρήξεων στο ηφαίστειο Soufrière Hills, η λάβα και η τέφρα κάλυπταν την ευρεία περιοχή του νότιου Montserrat – συμπεριλαμβανομένου του Plymouth. Τον Αύγουστο του 1995, η τέφρα έπεσε στο Πλύμουθ, το οποίο είχε 4.000 κατοίκους, οι οποίοι εκκένωσαν τη περιοχή.

5. Σπιναλόγκα, Ελλάδα

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας του νομού Λασιθίου Κρήτης. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του. Το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Τελικά το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων Μετά το 1957 για αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη και μετά το ενδιαφέρον των πολυάριθμων τουριστών άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων κλπ. Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο αυτό νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.

4. Spreepark, Γερμανία

Το ψυχαγωγικό πάρκο Kulturpark Plänterwald άνοιξε το 1969 στο Βερολίνο και λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1989. Το 1989 αγοράστηκε απο την Spreepark Berlin GmbH και μετονομάστηκε σε Spreepark. Παρά την μεγάλη επιτυχία του. εξυπηρετώντας πάνω απο 1.5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, η διοίκηση τού πάρκου χρωστούσε υπέρογκα ποσά σε φόρους με αποτέλεσμα το 2001 να δηλώσουν χρεωκοπία και το πάρκο να κλείσει.

3. Agdam, Nagorno-Karabakh Republic / Azerbaijan

Η πόλη Agdam κάποτε έσφυζε από ζωή με πάνω απο 40.000 κατοίκους. Το 1993 κατακτήθηκε απο Αρμένιους και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση με αποτέλεσμα να εκκενωθεί απο όσους έμεναν εκεί. Η πόλη παραμένει κατεστραμένη και εγαταλελειμμένη μέχρι σήμερα και χαρακτηρίστηκε απο το Lonely Planet ως “Η Χιροσίμα του Καυκάσου.

2. Hashima, Ιαπωνία

Το Hashima είναι ένα νησί στην Ανατολική Κινεζική θάλασσα, γνωστό για τα ανθρακωρυχεία που φτάνουν μέχρι και 600 μέτρα σε βάθος. Στη δεκαετία του 1940, η Mitsubishi Corporation χρησιμοποίησε εκεί καταναγκαστική εργασία με Κινέζους και Ιάπωνες εργάτες να δουλέυουν ασταμάτητα. Για πολλά χρόνια, το νησί των 6,3 στρεμμάτων ήταν σχεδόν το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της γης: η πυκνότητα του πληθυσμού ήταν 835 άτομα ανά εκτάριο. Το 1974, όλα τα ορυχεία έκλεισαν και το νησί εγκαταλείφθηκε.

1. Pripyat, Ουκρανία


Το Pripyat ιδρύθηκε το 1970 ως κλειστή πόλη για να εξυπηρετήσει το κοντινό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ. Αριθμούσε περίπου 50.000 κατοίκους. Μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986, η πόλη εκκενώθηκε και εγκαταλείφθηκε έκτοτε. Τα επίπεδα ακτινοβολίας μειώθηκαν και το Pripyat θεωρείται ότι είναι σχετικά ασφαλές να επισκεφθεί. Πολλοί παράνομοι επισκέπτες έχουν γεμίσει την πόλη με γραφίτι που απεικονίζουν το ανατριχιαστικό παρελθόν της πόλης.

12 Εγκαταλελειμμένα μέρη που κάποτε άνθιζαν απο ζωή.. 12 Εγκαταλελειμμένα μέρη που κάποτε άνθιζαν απο ζωή.. Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.