Ολλανδική Βουλή – Αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων

Οι Ολλανδοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και την αποστολή ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης στο Ερεβάν στις 24 Απριλίου, για την επέτειο της σφαγής που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-17.

Η Κάτω Βουλή ενέκρινε με ψήφους 142 υπέρ έναντι τριών κατά το ψήφισμα που ζητούσε «να μιλά το κοινοβούλιο με σαφήνεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων», μια ενέργεια που πιστεύεται ότι θα επιτείνει την ένταση στις σχέσεις της Χάγης με την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι η ολλανδική Κυβέρνηση είχε πάρει αποφάσεις από το ψήφισμα.

«Διατηρούμε πάντα την ελπίδα να δούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφιλιώνονται αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο τρόπος για να φτάσουμε ως εκεί είναι διαφορετικός από το προτεινόμενο ψήφισμα», δήλωσε η Σίγκριν Κάαγκ που ασκεί χρέη υπουργού Εξωτερικών.

«Τιμούμε τα θύματα και τους συγγενείς κάθε σφαγής μειονοτήτων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα κρίνει αν πρόκειται ή όχι για γενοκτονία. Ζήτησε επίσης να επιδεικνύεται η ύψιστη προσοχή όταν χρησιμοποιείται ο όρος αυτός για παρελθόντα γεγονότα. «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να είναι πολύ προσεκτική με τις σχέσεις της με την Τουρκία, που υπήρξαν και καλύτερες», πρόσθεσε.

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-17. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Η Τουρκία από την πλευρά της μιλά για 500.000 Αρμένιους που σκοτώθηκαν σε μάχες ή όταν εκτοπίστηκαν στη Συρία και τον Λίβανο, χώρες που τότε ήταν οθωμανικές επαρχίες.

Οι σχέσεις της Ολλανδίας με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ. Το περασμένο Σάββατο η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη ψηφοφορία για το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων. Στις αρχές Φεβρουαρίου η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα.
Ολλανδική Βουλή – Αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων Ολλανδική Βουλή – Αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων Reviewed by Unknown on 20:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.