ΕΚΤΑΚΤΟ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ». ΕΑΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΕ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Συναγερμός στο Προεδρικό μετά τη νέα NAVTEX της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της νέας τουρκικής Navtex στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, είδηση η οποία προβλήθηκε προηγουμένως στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ.

Στο μεταξύ σχεδόν δυο ώρες διήρκεσε η σύσκεψη που συγκάλεσε απόψε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την ανανέωση της τουρκικής Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Η σύσκεψη που ξεκίνησε στις 19.30 ολοκληρώθηκε μετά τις 21.00. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά νωρίτερα σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών της οποίας θα προεδρεύσει το πρωί.

Tο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αρμόδια αρχή για την περιοχή ευθύνης της Κύπρου (που είναι η θαλάσσια περιοχή στα όρια του Fir Λευκωσίας, εξέδωσε απόψε την ακόλουθη Navtex:

«ΚΣΕΔ Λάρνακα/Κύπρος ραδιόφωνο/ειδοποίηση προς ναυτιλώμενους NR 091/18

Απαντες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η ειδοποίηση προς ναυτιλωμένους FA-96, NR 0258/18 αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτουν τις ειδοποιήσεις προς ναυτιλωμένους NR066/18, NR069/18 , NR070/18 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δράση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Λίγη ώρα αργότερα, ο σταθμός Αττάλειας του Κέντρου Υδρογραφίας και Ωκεανολογίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, απάντησε με την εξής Navtex: «N/W: 0263/18 Μεσόγειος θάλασσα

1. Η «Κύπρος» που αναφέρεται στη NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας, δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960.
2. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι η έννοια της «Κύπρου» δεν ισοδυναμεί με καμία μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συνθήκη εγγυήσεως και τη Συνθήκη εγκατάστασης της 1960.
3. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνικής κυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν ήταν ούτε θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία.
4. Η NAVTEX FA96-0258/18 που μεταδίδει το τουρκικό Ράδιο-Αττάλεια εξακολουθεί να είναι έγκυρη και αποτελεσματική. Ο σταθμός Αττάλειας, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

«Σκληρές αερομαχίες μέσα στη νύχτα μεταξύ Λήμνου και Λέσβου! Τουρκικά F-16 μαζί με ιπτάμενο ραντάρ εισήλθαν παράνομα στο FIR Αθηνών στην περιοχή ανάμεσα στα δύο νησιά. Τα τουρκικά F-16 ήταν έξι ,δύο από τα οποία ήταν οπλισμένα! Εκτελούσαν κανονικό σενάριο επιχείρησης μέσα στη νύχτα.

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη Λήμνο και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τους Τούρκους, οι οποίοι και αποχώρησαν. Οι Τούρκοι που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν τολμούσαν να απογειωθούν μόλις έδυε ο ήλιος, όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο νύχτα. Η …πρόοδος που είχαν έχει βεβαίως ανακοπεί μετά από τις μαζικές διώξεις έμπειρων πιλότων, αλλά φαίνεται ότι εκπαιδεύουν τη “νέα γενιά”. Η συμπεριφορά των Τούρκων προκαλεί ανησυχία στα υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας που θεωρεί ότι η αποφυγή μιας σοβαρής κρίσης μοιάζει δύσκολη υπόθεση. Με λίγα λόγια μάλλον δεν την γλυτώνουμε την σύγκρουση. Κι αυτό το μεταδίδουν, έγκυροι στρατιωτικοί συντάκες που πάντα ήταν ψύχραιμοι και μετριοπαθείς.
ΕΚΤΑΚΤΟ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ». ΕΑΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΕ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΤΑΚΤΟ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ». ΕΑΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΕ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Reviewed by Unknown on 10:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.