Το Stratfor προδιαγράφει το μέλλον της Τουρκίας: «Η Άγκυρα θα χάσει το παιχνίδι στην Α. Μεσόγειο» – Κίνηση-ματ από Σίσι κατά Ερντογάν


Το γνωστό σε όλους αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικών αναλύσεων Stratfor, που απηχεί πάντα τις απόψεις του «βαθέως» αμερικανικού κράτους, αναφέρει ότι ο άξονας Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Ιταλία, θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την Τουρκία και τα πολεμικά σχέδιά της για γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου οι ΑΟΖ των χωρών αυτών αλληλοεπικαλύπτονται.

Μάλιστα το αμερικανικό ινστιτούτο προχωρά και λίγο παραπέρα, θέτοντας την Αίγυπτο να είναι ήδη σε υπόγεια ένταση με την Τουρκία, λόγω φυσικά των σχέσεων Ερντογάν με την μουσουλμανική αδελφότητα και των διασυνδέσεων του με την ισλαμική τρομοκρατία.

Ο Σίσι μάλιστα σύμφωνα με τον αρμενικό τύπο ετοιμάζεται να αναγνωρίσει και την γενοκτονία των Αρμενίων, κάνοντας ένα ακόμη βήμα κατά του Τούρκου ηγέτη που νομίζει ότι μπορεί να κινείται ανεξέλεγκτα στην Α.Μεσόγειο.

Το Stratfor σημειώνει ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και εκτιμά την παρουσία του αιγυπτιακού ναυτικού ως σημαντική σε σχέση με το τουρκικό ναυτικό που φέρεται να απειλεί Κύπρο και Ελλάδα .

Ο Αλ Σίσι ενοχλεί σε μέγιστο βαθμό τον Ερντογάν, διότι χάλασε όλα τα σχέδια του για την διεύρυνση του νεο-οθωμανισμού στην Μέση Ανατολή, ενώ η αμυντική συμμαχία της Αιγύπτου με Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, άλλαξε όλα τα σχέδια για τουρκική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι λοιπόν προετοιμάζονται και για αυτό εξάλλου επεξεργάζονται «πολεμικά σενάρια» στην Α.Μεσόγειο.

Το Ισραήλ μάλιστα πριν μερικές ημέρες συμφώνησε την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ενώ η Λευκωσία πέτυχε συμφωνία για τη μεταφορά αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στον σταθμό υγροποίησης Ιdku που ελέγχει η Shell.

Αυτό μαζί με πολλά άλλα σχέδια αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.

Ο αντιπρόεδρος της Shell, Γκάσερ Χάντερ, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον πολιτικά εμπόδια για να εξαχθούν ποσότητες αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου. Ο Γκάσερ Χάντερ μάλιστα τόνισε την σημασία ύπαρξης του φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου, προκαλώντας σοκ στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συσπειρώνουν τα αραβικά κράτη σουνιτικού δόγματος εναντίον της Τεχεράνης, με την Τουρκία να απέχει επιδεικτικά, και αυτό λέει πολλά για τα σχέδια στην περιοχή.

Η Μέση Ανατολή έχει διαχωριστεί σε δύο στρατόπεδα, των οποίων ηγούνται οι ισχυροί της Δύσης. Στο πρώτο έχουμε τον άξονα Ρωσία-Ιράν-Τουρκία και στο δεύτερο ΗΠΑ-Ισραήλ-Κούρδοι-Σ.Αραβία 

Σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις τόσο στον διπλωματικό τομέα, όσο και στον αμυντικό.



ΠΗΓΗ

Let's block ads! (Why?)


ΕΛΛΑΔΑ Το Stratfor προδιαγράφει το μέλλον της Τουρκίας: «Η Άγκυρα θα χάσει το παιχνίδι στην Α. Μεσόγειο» – Κίνηση-ματ από Σίσι κατά Ερντογάν
Το Stratfor προδιαγράφει το μέλλον της Τουρκίας: «Η Άγκυρα θα χάσει το παιχνίδι στην Α. Μεσόγειο» – Κίνηση-ματ από Σίσι κατά Ερντογάν Το Stratfor προδιαγράφει το μέλλον της Τουρκίας: «Η Άγκυρα θα χάσει το παιχνίδι στην Α. Μεσόγειο» – Κίνηση-ματ από Σίσι κατά Ερντογάν Reviewed by olablogs on 15:59 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.