Ελληνοτουρκικά - Οι «εκπτώσεις» της κυβέρνησης στα 6ν.μ χωρικά ύδατα και τα 10ν. μ Εθνικού Εναέριου Χώρου

Γράφει η Κύρα Αδάμ 

Η κυβέρνηση, επισήμως δια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, δήλωσε ότι προασπίζει τα 6νμ χωρικά ύδατα και τα 10νμ του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση αφήνει «μπαξίσι» στην Άγκυρα την ΑΟΖ, τη Ζώνη Αλιείας, την Θαλάσσια Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης κλπ. 

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι νομικά πολιτικά και διπλωματικά ελάχιστα μπορεί να προασπίσει τα 10νμ του ΕΕΧ και το κυριότερο ουδέποτε έχει επιβάλει στην Άγκυρα τον σεβασμό των 10νμ ΕΕΧ, τον οποίο η Τουρκία παραβιάζει καθημερινώς ,συστηματικώς, με προσβλητικό μάλιστα τρόπο. 

Ως πρόσφατο τεκμήριο αυτής της τουρκικής πρακτικής, το MILITAIRE παρουσιάζει την διεθνή τουρκική αγγελία (ΝΟΤΑΜ) 5971/2020, με την οποία η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα για την ελληνική απαίτηση τα τουρκικά UAV που πετούν στην Αν. Μεσόγειο, να μην προσεγγίζουν εγγύτερα των 10νμ του ΕΕΧ και να καταθέτουν σχέδια πτήσης. 

Η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ 5971/2020 δηλώνει διεθνώς ότι «..η Ελλάδα με το να ισχυρίζεται ότι έχει 6νμ χωρικά ύδατα και 10νμ ΕΕΧ παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο του ΙCΑΟ και τη διεθνή νομιμότητα (Δίκαιο της Θάλασσας), που ορίζουν ότι κάθε χώρα ασκεί κυριαρχία στον εναέριο χώρο πάνω από τα χωρικά ύδατα.

Η θέση αυτή της Ελλάδας είναι παράνομη και με παρανομίες προσπαθεί να κατοχυρώσει παράνομα κυριαρχία, περίπτωση αυτή που δεν πρόκειται να ανεχθεί και να αποδεχθεί η Τουρκία, ενώ τα σχέδια πτήσης δεν προβλέπονται από τον ΙCΑΟ. Για τους λόγους αυτούς τα τουρκικά UAV δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης και δεν θα προσεγγίζουν εγγύτερα των 6νμ, ακριβώς όπως κάνουν και τα τουρκικά αεροσκάφη..». 

Η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ αυτή, όπως και με μεγάλο αριθμό άλλων παρόμοιων ΝΟΤΑΜ, απορρίπτει, νομικά, διπλωματικά και πολιτικά, τα 10νμ του ΕΕΧ και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα τη θέση αυτή η Τουρκία την εφαρμόζει στην πράξη επι σειρά δεκαετιών με καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις του ΕΕΧ. 

Η κυβέρνηση επιμένει και αυτή όπως και οι προηγούμενες ότι αντικρούει τις τουρκικές παραβιάσεις με αναχαιτίσεις. Μόνον που χρησιμοποιεί τον όρο αναχαίτιση κατ’ ευφημισμό και μόνον. Και τούτο διότι σύμφωνα με το ΝΑΤΟ (AAP-6) και τη Σύμβαση του Σικάγο ICAO « αναχαίτιση είναι ενέργεια αποτροπής πρόκλησης βλάβης».

Δηλαδή, η Ελλάδα να προλάβει και να αναχαιτίσει τα τουρκικά αεροσκάφη πριν αυτά κάνουν την παραβίαση, ήτοι προτού προκαλέσουν βλάβη. Επειδή όμως η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει τέτοιες δυνατότητες (θα έπρεπε σε καθημερινή βάση να διαθέτει τουλάχιστον 100 αεροσκάφη σε αποστολές «καρτέρι» προκειμένου να αναχαιτίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη προτού προκαλέσουν παραβιάσεις-βλάβη) , η αναχαίτιση μετατρέπεται σε έμπρακτη αντίδραση για να μην επαναλάβει η Τουρκία την παραβίαση, πλην όμως η Τουρκία το πράττει καθημερινώς.

Μέχρι σήμερα η Άγκυρα με τις συνεχείς παραβιάσεις θέτει στα άχρηστα τα 10νμ ΕΕΧ και επιφέρει επικίνδυνη καταπόνηση προσωπικού και μέσων (αεροσκάφη ραντάρ κα).

Οι καθημερινές παραβιάσεις της Τουρκίας του ΕΕΧ αποδεικνύουν την ελληνική διαχρονική αδυναμία να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία των 10νμ (ΠΔ 1931). Ενώ αρνείται πεισματικά και χωρίς καμμία δικαιολογία την καταγγελία της Τουρκίας σε ΙCΑΟ και ΟΗΕ. Έτσι, η πρόσφατη δήλωση- διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι διασφαλίζει τα 10νμ ΕΕΧ εξανεμίστηκε αμέσως μετά τη διατύπωση της, αφού την ίδια ακριβώς περίοδο η Άγκυρα με τουρκική ΝΟΤΑΜ εκτέλεσε αεροναυτική άσκηση στα 6νμ ΕΕΧ στην περιοχή της Ρόδου.

Όμως η κυβέρνηση από πολλού χρόνου κάνει…εκπτώσεις και στα 6νμ των χωρικών υδάτων. Συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου 2020 Τουρκία εξέδωσε τη διεθνή αγγελία Α 0302 με την οποία, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά στην περιοχή Λήμνου- Σαμοθράκης , που φαίνεται στο χάρτη. 

Όπως φαίνεται, η περιοχή της τουρκικής άσκησης καταλαμβάνει τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας των 6νμ χωρικών υδάτων. Η κυβέρνηση με την αγγελία Α0154/15/1/20 ισχυρίζεται διεθνώς ότι η εν λόγω περιοχή της άσκησης καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία. Μολονότι η Τουρκία έχει κάνει κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας για έναν ολόκληρο χρόνο, εν τούτοις η ελληνική κυβέρνηση δεν καταγγέλλει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα και το 2021 να δημιουργείται το ίδιο σκηνικό με μόνιμη κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας.

Δι’ αυτού του τρόπου η Τουρκία τείνει να μετατρέψει τη νόμιμη και με αίμα αποκτηθείσα ελληνική κυριαρχία σε τουρκικό κεκτημένο. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα…ως ΕΛΤΑ, με αναποτελεσματικές επιστολές παραπόνων και με “μηνύματα” που μεταφέρουν τα περιστέρια του Συντάγματος σε λάθος αποδέκτη, που τα πετάει στα άχρηστα. Οι κρυφές εκπτώσεις όμως στην ελληνική κυριαρχία παραμένουν…

Let's block ads! (Why?)

Ελληνοτουρκικά - Οι «εκπτώσεις» της κυβέρνησης στα 6ν.μ χωρικά ύδατα και τα 10ν. μ Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελληνοτουρκικά - Οι «εκπτώσεις» της κυβέρνησης στα 6ν.μ χωρικά ύδατα και τα 10ν. μ Εθνικού Εναέριου Χώρου Reviewed by Unknown on 11:55 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.