Διερευνητικές επαφές: Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας - Ελληνοτουρκικά

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει απασχολήσει το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου, με την Deutsce Welle να φιλοξενεί σε πρόσφατο δημοσίευμά της, απόψεις και σχόλια γερμανικών εφημερίδων αναφορικά με την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις 25 Ιανουαρίου και την έναρξη του νέου κύκλου διπλωματικών συνομιλιών Άγκυρας και Αθήνας, με τις γερμανικές εφημερίδες να σχολιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις.

«Συνομιλούν και πάλι. Ελληνική και τουρκική κυβέρνηση συμφώνησαν σε επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου με αντικείμενο τη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Μια οπωσδήποτε θετική είδηση αν αναλογιστούμε ότι πρόσφατα Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου», σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Έτοιμες για διάλογο».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Με το Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι των ΗΠΑ η Δύση επιδιώκει να αποτελέσει και πάλι αντίβαρο έναντι της Ρωσίας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως να ωθήσουν το 2021 την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική της εξωτερική πολιτική.

Στη χειρότερη περίπτωση θα αναζωπυρωθεί η κρίση στη Συρία με συνέπεια νέα προσφυγικά κύματα. Ας σημειωθεί ότι το ξεκίνημα των εμβολιασμών στην Τουρκία σηματοδοτεί μεσοπρόθεσμα την άρση των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό.

Merkur: «Επίθεση αγάπης Ερντογάν σε Μέρκελ και ΕΕ»

Η επαναπροσέγγιση Άγκυρας και Δύσης δεν θα γίνει αυτόματα και δεν θα επιτευχθεί χωρίς πιέσεις. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα πρέπει ωστόσο να εξετάσουν μέχρι που μπορούν να φθάσουν. Βραχυπρόθεσμα οι κυρώσεις είναι επίπονες. Μακροπρόθεσμα ωστόσο ίσως ωθήσουν την Τουρκία να προσανατολιστεί αλλού. Το ιδανικό θα ήταν οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε κοινούς στόχους.

Όπως πχ μια νέα τελωνειακή ένωση που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές. Εκτός αυτού καθοριστικό είναι να συνεχιστεί ο διάλογος. Η επικοινωνία Ερντογάν – φον ντερ Λάιεν είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα. Όταν ΕΕ και Τουρκία κατανοήσουν ότι αλληλεξαρτώνται τότε θα γίνει εφικτή μια προσέγγιση. Άγκυρα και Αθήνα έχουν τώρα την ευκαιρία να το αποδείξουν. Αν τα καταφέρουν ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης».

«Γιατί ξαφνικά ο πρόεδρος Ερντογάν τα γυρίζει; Μήπως λόγω της αλλαγής σκυτάλης στο Λευκό Οίκο; διερωτάται η Münchner Merkur με τίτλο «Επίθεση αγάπης Ερντογάν σε Μέρκελ και ΕΕ». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Τζο Μπάιντεν είχε μιλήσει χωρίς περιστροφές για την Τουρκία.

Στους New York Times είχε αποκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν «αυταρχικό», ο οποίος «θα πληρώσει ένα τίμημα». Ελλάδα και Κύπρος ελπίζουν τώρα στη στήριξη της Ουάσιγκτον. Πρόσφατα το περιοδικό Foreign Policy αναφέρθηκε σε συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με Ελληνοαμερικανούς, στην οποία χαριτολογώντας ο εκλεγμένος πρόεδρος συστήθηκε ως «Μπαϊντενόπουλος».

FAZ: «Σε δύσκολη θέση η Frontex»

«Εδώ και μήνες η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex και ο επικεφαλής της Φαμπρίς Λεζερί δέχονται σκληρή κριτική, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Σε δύσκολη θέση η Frontex». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει:

«Η Frontex και ο επικεφαλής της κατηγορούνται ότι αποδέχθηκαν ή και συνέβαλαν στο Αιγαίο σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, τα λεγόμενα pushback. Σε μια από τις περιπτώσεις τον Αύγουστο του 2020 συμμετείχε σκάφος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας. Γι αυτό το λόγο ο Λεζερί καταθέτει σήμερα στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής.

«Και σαν μην έφθαναν αυτά η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης OLAF ξεκίνησε έρευνες σε βάρος της Frontex για παρενόχληση και λανθασμένη συμπεριφορά», γράφει το διαδικτυακό περιοδικό Politico επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής της Frontex τόνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή υπαλλήλων της υπηρεσίας του σε pushback». Προς το παρόν εξετάζονται έξι περιπτώσεις επαναπροωθήσεων που φέρονται ως παράνομες.

Δύο επιπλέον ενδέχεται να έχουν σχέση με την όλη υπόθεση, σημειώνει ο Λεζερί σε γραπτές απαντήσεις του μετά την ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου. Μια από τις δύο ενδιαφέρει τη γερμανική Βουλή διότι στις 10 Αυγούστου ένα γερμανικό πλοίο που περιπολούσε σε ελληνικά χωρικά ύδατα σταμάτησε φουσκωτό με περίπου 40 μετανάστες. Η ομοσπονδιακή αστυνομία κάλεσε όπως προβλεπόταν την ελληνική ακτοφυλακή, της οποίας το πλοίο επέστρεψε αργότερα στο λιμάνι χωρίς όμως μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές με δική τους απόφαση οι μετανάστες άλλαξαν πορεία και μεταφέρθηκαν πίσω στη Τουρκία από την τουρκική ακτοφυλακή. Με αυτή την αιτιολογία η Αθήνα εξηγεί και άλλες περιπτώσεις, ενώ ο επικεφαλής της Frontex παραπέμπει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών».

Πηγή: Deutsche Welle / Φωτογραφία αρχείου

Let's block ads! (Why?)


Διερευνητικές επαφές: Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας - Ελληνοτουρκικά Διερευνητικές επαφές: Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας - Ελληνοτουρκικά Reviewed by Unknown on 15:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.