Μητσοτάκης: Έστειλε αιχμηρό «μήνυμα» στην Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές - Ελληνοτουρκικά

Μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. 

«Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα γίνει αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά. Προσδοκώ ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και είπε: «Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε το 2016.

Πληροφορήθηκα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά η διαδικασία είναι απλή από την στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γενικοί γραμματείες επικοινωνούν και ορίζουν ημερομηνία. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία», είπε ο πρωθυπουργός.

Το μεταναστευτικό στο προσκήνιο

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είπε: «Σε ότι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ακτοφυλακή από το 2014 επιχειρεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα και είχαμε διάφορες επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο της frontex είτε άλλες. Η Πορτογαλία κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα».

Στη συνέχει πρόσθεσε ότι: «Παράλληλα έχουμε μια ενεργή διμερή συνεργασία στη μετεγκατάσταση ατόμων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και για εμάς είναι βασική αρχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών μελών και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες των χωρών που για γεωγραφικούς λόγους βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία των μεταναστευτικών πιέσεων«.

Στο τέλος ο κ. Κόστα τόνισε ότι: «Είναι τιμή για εμάς που έχουμε υποδεχθεί εκατοντάδες πρόσωπα που έχουν μετεγκατασταθεί και η ακτοφυλακή μας έχει διασώσει 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έρθουν σε όλη την Ευρώπη και όχι συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία και γενικά στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης. Για εμάς είναι υποχρέωση να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτό τον τομέα”.

Με πληροφορίες από: Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφία InTime News

Let's block ads! (Why?)


Μητσοτάκης: Έστειλε αιχμηρό «μήνυμα» στην Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές - Ελληνοτουρκικά Μητσοτάκης: Έστειλε αιχμηρό «μήνυμα» στην Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές - Ελληνοτουρκικά Reviewed by Unknown on 16:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.