National Interest: Η βάση του Ιντσιρλίκ πρέπει να κλείσει και οι ΗΠΑ να εγκατασταθούν στην Ελλάδα - Ελληνοτουρκικά

O Richard Caroll, οικονομολόγος και βετεράνος του αμερικανικού Στρατού σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο διεθνώς αναγνωρισμένο και έγκριτο National Interest προχώρησε σε βαρυσήμαντες δηλώσεις αναφορικά με τη στρατηγική τοποθέτηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, αποχωρώντας από τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αρχικά ότι η αεροπορική βάση βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, γεγονός που παρέχει το κατάλληλο έδαφος για αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, ωστόσο πλέον έχει χάσει τη σημασία της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ιστορικά, η αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ χαρακτηριζόταν ως «ζωτικής σημασίας» για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του NATO, με αποτέλεσμα να «φιλοξενεί» και αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Η ελληνική «εναλλακτική λύση»

Ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό και η πρόσφατη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, με αποκορύφωμα την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, καθώς επίσης η αυξανόμενη επιρροή του πολιτικού Ισλάμ στη χώρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει καταστήσει την Τουρκία ως έναν ιδιαίτερα αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, αναφέρει ο αναλυτής.

Στο σημείο αυτό, η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως η καταλληλότερη «εναλλακτική λύση» σε περίπτωση που η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ κλείσει, καθώς ήδη οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική παρουσία στη χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ναυτική βάση στη Σούδα.

Με πληροφορίες από: Ahval / National Interest | Φωτογραφία αρχείου

Let's block ads! (Why?)


National Interest: Η βάση του Ιντσιρλίκ πρέπει να κλείσει και οι ΗΠΑ να εγκατασταθούν στην Ελλάδα - Ελληνοτουρκικά National Interest: Η βάση του Ιντσιρλίκ πρέπει να κλείσει και οι ΗΠΑ να εγκατασταθούν στην Ελλάδα - Ελληνοτουρκικά Reviewed by Unknown on 05:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.