Το στέλεχος της Goldman Sachs και πρώην συνεργάτης του Σόρος που αποφασίζει για την παγκόσμια οικονομία

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, πρώην συνεργάτης του Τζορτζ Σόρος, ιδιοκτήτης εταιρείας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής στο Χόλυγουντ. Ο Στίβεν Μνούτσιν έχει όλα εκείνα τα προσόντα, που θα έκαναν τον Ντόναλντ Τραμπ να τον πολεμήσει.
Τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα δήλωνε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και στο πλαίσιο του πολέμου που είχε εξαπολύσει στη Wall Street. Αντ’ αυτού ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να δώσει την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών στον 54χρονο Μνούτσιν, ο οποίος θα διαμορφώνει πλέον την οικονομική πολιτική της χώρας.

Οι σπουδές στο Yale και η καριέρα στην Goldman Sachs

Ο Στίβεν Μνούτσιν γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1962 και η πορεία του ήταν σχεδόν προγεδιαγραμμένη. Το 1985 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Yale και η ενασχόληση του με τα οικονομικά ήταν σχεδόν μονόδρομος. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος της Goldman Sachs, έτσι και η δική του καριέρα ξεκίνησε στον τραπεζικό κλάδο.
Η Goldman Sachs αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην καριέρα του. Εκεί ξεκίνησε να εργάζεται και έμεινε για 17 ολόκληρα χρόνια προσφέροντας τις υπηρεσίες του αλλά και χτίζοντας το όνομα του για το επόμενο βήμα του. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην Goldman Sachs, ο Μνούτσιν εργάσθηκε στο τμήμα υποθηκών, όπου δημιούργησε τις δικές του υπηρεσίες και τα δικά του προϊόντα.
Αφεντικό του εκείνη την εποχή ήταν ο Lloyd Blankfein, ο οποίος είναι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs. Στα 17 χρόνια εργασίας του κατάφερε να διακριθεί για τις ιδέες του αλλά και την αποτελεσματικότητα του στον συγκεκριμένο τομέα.
Η συνεργασία με τον Τζορτζ Σόρος
Ο Μνούτσιν θα εγκατέλειψει την Goldman Sachs το 2002 για να ενταχθεί στην Soros Fund Management του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. Εκεί θα εργασθεί ως επιτυχημένο στέλεχος μέχρι την στιγμή που αποφασίζει να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Το 2009 αποφασίζει να ιδρύσει μια τράπεζα την οποία και ονόμασε OneWest Bank. Η συγκεκριμένη τράπεζα στη συνέχεια προχώρησε στην εξαγορά της IndyMac, η οποία κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Αμερική κατέρρευσε και κρατικοποιήθηκε.
Το 2014, η OneWest πωλήθηκε στην CIT έναντι 3.4 δισ. δολάρια, με τον Μνούτσιν να εξασφαλίζει τεράστια κέρδη, ενώ παρέμεινε στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.
Οι επενδύσεις στο Χόλυγουντ
Οι επενδύσεις του Στίβεν Μνουτσιν δεν σταμάτησαν εκεί. Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Χόλυγουντ. Και ο τρόπος φυσικά κα σε αυτή την περίπτωση ήταν ένας, οι επενδύσεις.
Ο 53χρονος άνδρας ιδρύει την εταιρεία παραγωγής ταινιών RatPac Entertainment, η οποία το 2013, συγχωνεύθηκε με την Dune Entertainment και μετονομάσθηκε σε RatPac-Dune Entertainment.
Η εταιρεία έχει συγχρηματοδοτήσει μια σειρά από ταινίες όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των The Devil Wears Prada, το Franchise X-Men, και Avatar.
Το όνομα του Μούντσιν ως executive producer αναφέρεται ακόμη σε 31 ταινίες, μεταξύ των οποίων: Η Lego Movie, Ελεύθερος Σκοπευτής και Mad Max: Fury Road.
Η ορκωμοσία του νέου «τσάρου» της οικονομίας
Στις 14 Φεβρουαρίου, ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ορκίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Η υποψηφιότητά του πέρασε με ψήφους 53-47 από τη Γερουσία με όλους τους Δημοκρατικούς να τον στηρίζουν, πλην ενός.
O επικεφαλής των οικονομικών της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, και πλέον νέος «τσάρος» της οικονομίας δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, η όλη του εμπειρία είναι μόνο από τον επενδυτικό κλάδο.
Ο ίδιος δίνοντας το κλίμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, υποστήριξε ότι κύριο άξονα της αναπτυξιακής πορείας των ΗΠΑ θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς η μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό αρκετών εταιρειών.
Παράλληλα τόνισε, ότι η οικονομία θα λάβει ώθηση και από ένα «δίκαιο εμπόριο», προαναγγέλλοντας την απλοποίηση των τραπεζικών κανονισμών, με στόχο την τόνωση της δανειοδότησης.
Για το θέμα της νομισματικής πολιτικής, επισήμανε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για ορισμένα χρόνια ακόμη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ από την μεριά του, χαρακτήρισε τον Μνούτσιν «έναν μεγάλο πρωταθλητή»για τους Αμερικανούς πολίτες.
«Θα παλέψει για τη μείωση της φορολογίας στη μεσαία τάξη, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δανεισμό και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες δουλειές στον βιομηχανικό τομέα και θα υπερασπιστεί με σθένος την οικονομική σας ασφάλεια. Και θα υπερασπιστεί τις δουλειές μας από εκείνους που εξαπατούν και μας κλέβουν», δήλωσε ο νέος πλανητάρχης.
Εκείνο βέβαια που περιμένουν όλοι είναι να δουν στην πράξη τι ακριβώς θα εφαρμοσθεί και την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τον Τραμπ για την επιλογή του, λόγω του προεκλογικού πολέμου που είχε εξαπολύσει στη Wall Street.
Loading...
    Blogger Comment
    Facebook Comment