Σύσσωμη η Δύση εναντίον της Ελλάδας- Η απόφαση της Αθήνας που προκάλεσε αναταραχή

Του Ραφαήλ Αξιώτη

Σοκαρισμένο είναι το δυτικό μπλοκ και ειδικά η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ από την απόφαση της Ελλάδας να μην συνυπογράψει την ανακοίνωση περί καταγγελίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Είναι αλήθεια ότι η έκπληξη των Δυτικών είναι δικαιολογημένη, καθώς η Ελλάδα έχει δείξει πολλάκις στα διεθνή φόρα και οργανισμούς ότι ψηφίζει «ό,τι βρει μπροστά της», ενώ αρκετοί έχουν κατηγορήσει τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού όσον αφορά τις διεθνείς αποφάσεις. Ωστόσο, η απόφαση της Αθήνας βασίζεται σε αυστηρά οικονομικούς όρους, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα έχει «ποντάρει» πολλά στις κινεζικές επενδύσεις, θεωρώντας ότι πιθανή καταγγελία της Κίνας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ακύρωνε τις τεράστιες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες που είχε αναγγείλει ο Τσίπρας από το Πεκίνο.

Εκτενές ρεπορτάζ στην απόφαση έκανε η γνωστή γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία γράφει:

Η Ελλάδα εναντιώθηκε στην υπογραφή ενός κοινού ανακοινωθέντος των κρατών μελών της ΕΕ που καταδίκαζε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Διπλωματικό σεισμό προκάλεσε, την Δευτέρα, 19 Ιουνίου, στην αίθουσα τύπου, στην Γενεύη, η είδηση ότι τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατόρθωσαν να υιοθετήσουν κοινή στάση: το θέμα δεν αφορούσε τους μετανάστες ή τις διαπραγματεύσεις για το brexit. Στην 35η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η απόφαση αφορούσε την καταδίκη της Κίνας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά η Ελλάδα εναντιώθηκε και το ανακοινωθέν δεν εξεδόθη.
Εδώ και 10 χρόνια το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκαλείται τρεις φορές τον χρόνο στη Γενεύη και αποτελεί το επίσημο όργανο των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: βασανιστήρια, παράνομες φυλακίσεις...Οι τοποθετήσεις του έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Αλλά για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση απέτυχε να έχει την πλειοψηφία μεταξύ των μελών της.


«Αυτή η έλλειψη ομοφωνίας είναι πολύ ανησυχητική. Η Ελλάδα πήρε την ΕΕ όμηρο. Είναι κακό σημάδι», δήλωσε ο John Fisher, διευθυντής της ΜΚΟ Human Rights Watch στη Γενεύη.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, τον Μάρτιο του 2016, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες είχαν συνυπογράψει δήλωση που καταδίκαζε «τις συλλήψεις και φυλακίσεις ακτιβιστών, μελών της κοινωνίας των πολιτών και δικηγόρων» στην Κίνα, επί πρωθυπουργίας του νυν πρωθυπουργού Ξι Ζινπίνγκ. Η δήλωση έκανε μάλιστα αναφορά στην σύλληψη 248 δικηγόρων, τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστείας.


Ενας από αυτούς τους δικηγόρους, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Μάιο του 2017, μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, δήλωσε πρόσφατα ότι τον κρατούσαν δεμένο χειροπόδαρα και του έκαναν καταναγκαστική φαρμακευτική αγωγή. Ο δικηγόρος Li Heping είναι γνωστός γιατί υπερασπίστηκε τον διάσημο τυφλό της αντιπολίτευσης Chen Guangcheng, ο οποίος ζει πλέον εξόριστος στις ΗΠΑ.


Την τελευταία εβδομάδα μια ομάδα κινέζων αξιωματούχων είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε επαινέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η καλή σχέση δεν είναι τυχαία: τα κινέζικα κεφάλαια παίζουν ρόλο στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2016, ο όμιλος του Πεκίνου Cosco έγινε κύριος μέτοχος στο Λιμάνι του Πειραιά. Λίγους μήνες αργότερα, ο γίγαντας της Κίνας State Grid αγόραζε μετοχές στην ελληνική ΔΕΗ.
Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πολλά κράτη καταδίκασαν την Κίνα η οποία είχε προετοιμάσει και απάντηση σε περίπτωση που εγκρινόταν το κοινό ανακοινωθέν εναντίον της.

Σύσσωμη η Δύση εναντίον της Ελλάδας- Η απόφαση της Αθήνας που προκάλεσε αναταραχή Σύσσωμη η Δύση εναντίον της Ελλάδας- Η απόφαση της Αθήνας που προκάλεσε αναταραχή Reviewed by agathi strange on 12:00 Rating: 5
Από το Blogger.