ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΥΡ – ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ – ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ – ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΧΩΡΑ

Πολύ πιο σοβαρό ήταν τελικά το πρώτο πολεμικό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ με την τουρκική φρεγάτα που έφτασε μία ανάσα από την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ν.μ. Εισήλθε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω ασυρμάτου.
Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί «σεισμό» καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς ασφαλείας η Τουρκία αψήφησε τους πάντες, μπήκε στην κόκκινη ζώνη θέτοντας όλους σε κατάσταση συναγερμού και φτάνοντας λίγο πριν την έναρξη πυρ.

Η φρεγάτα λίγο αργότερα απομακρύνθηκε και σήμερα πλέει σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Eντύπωση προκαλεί όμως και η αντίδραση καθώς σε μια κίνηση που δείχνει προσπάθεια αποφυγής στρατιωτικοποίησης της κρίσης, Ελλάδα και Κύπρος έβαλαν την Κυπριακή Ακτοφυλακή να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Πάντως, κυπριακή και ελληνική Κυβέρνηση είτε μας περνάνε για χαζούς είτε επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους αφού διαδίδουν ότι ο φόβος ελληνοτουρκικού πόλεμου που «καλλιεργείται από ΜΜΕ» δεν υφίσταται. Τότε, με την τουρκική φρεγάτα τί έγινε; Τί θα γίνει αν ξαναπλησιάσει το γεωτρύπανο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει με κάθε τρόπο. Βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με χώρες για αγορά πλατφόρμας εξόρυξης εξαγγέλλοντας αντίστοιχες έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Υπάρχει η αίσθηση ότι τελικά θα βρει πλατφόρμα.

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου. Το επόμενο βήμα είναι να πάει και εξέδρα για να γίνει γεώτρηση» ανέφερε ο «Υπουργός Ενέργειας» του Ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν.

Ο λεγόμενος Υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους υποστήριξε ότι θα κατασκευαστεί αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία, μέσω κατεχομένων, και ακολούθως στην Ευρώπη.

«Οι Ε/κ δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία. Ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στη Μεσόγειο, αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν.

Ως Τ/κ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διεθνή ρόλο» ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΥΡ – ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ – ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ – ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΧΩΡΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΥΡ – ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ – ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ – ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΧΩΡΑ Reviewed by agathi strange on 11:00 Rating: 5
Από το Blogger.