Οι κίνδυνοι της "τρισδιάστατης εμπειρίας"

Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι να παρακολουθεί κανείς το αγαπημένο του πρόγραμμα σε μία τηλεόραση 3D, άλλο τόσο φαίνεται πως είναι και επικίνδυνο για την υγεία. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία Samsung, που πρόσφατα παρουσίασε στο κοινό το νέο τρισδιάστατο δημιούργημά της, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, επισημαίνοντας και προειδοποιώντας πως, εάν κάποιος τηλεθεατής ανήκει σε «ευπαθή» ομάδα, μπορεί να πάθει από κρίση επιληψίας έως και εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με το ABC, η ανακοίνωση του κολοσσού ηλεκτρονικών ειδών, συμβουλεύει τους γονείς να επιβλέπουν τα παιδιά τους όταν παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα σε 3D τηλεόραση και προειδοποιεί όσους βρίσκονται σε κακή κατάσταση, χρειάζονται ύπνο ή έχουν καταναλώσει αλκοόλ, να το αποφύγουν. Αν κάποιος αισθανθεί ζαλάδα, ναυτία, έλλειψη συγκέντρωσης ή πάθει κράμπα ή έρθει αντιμέτωπος με οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, η εταιρεία συμβουλεύει να σταματήσει να παρακολουθεί και να επισκεφτεί ειδικό, ενώ στην ανακοίνωση, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις εγκύους και τους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους.
Ακόμη, η Samsung αναφέρει : «Έχουμε γίνει δέκτες μεγάλου ενθουσιασμού από τους καταναλωτές, ωστόσο, ως υπεύθυνη εταιρεία, θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε το κοινό για τους πιθανούς κινδύνους».
Πώς επηρεάζονται τα μάτια μας
Μερικές φορές το να παρακολουθεί κανείς σε 3D τηλεόραση, μπορεί να προκαλέσει από απλή φαγούρα, μέχρι και ναυτία, καθώς όταν βλέπεις αντικείμενα να έρχονται προς το μέρος σου, τα μάτια προσαρμόζονται ανάλογα.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το ABC, στην περίπτωση αυτή, τα μάτια συγκλίνουν μεταξύ τους, ενώ οι φακοί αλλάζουν μέγεθος, στην προσπάθεια να εστιάσουν στο αντικείμενο.
Παρακολουθώντας όμως τρισδιάστατα προγράμματα, τα μάτια ναι μεν συγκλίνουν μεταξύ τους, ωστόσο «προσπαθούν» να διατηρήσουν το μέγεθός τους.
Επιπλέον, αναφέρεται πως, ναι μεν στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παροδικά, στα παιδιά ωστόσο, οι επιπτώσεις της τρισδιάστατης εμπειρίας μπορεί να αποβούν πολύ σοβαρότερες.
Κι αυτό γιατί, οι σύνδεσμοι μεταξύ των ματιών και του εγκεφάλου, εξακολουθούν να αναπτύσσονται μέχρι την ηλικία των 8 ή 10 ετών, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα «ευάλωτα» σε συνεχή ή έστω συχνά «αφύσικα ερεθίσματα».
Σπάνια τα νευρολογικά συμπτώματα
Ιδιαίτερες προφυλάξεις συνίσταται, μέσω της ανακοίνωσης, να πάρουν όσοι πάσχουν από επιληψία, ενώ ο νευρολόγος, Dr. Najja, σε δηλώσεις του στο ABC, υπογράμμισε πως σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος.
Συνέστησε ωστόσο στους γονείς, εάν υπάρχει ιστορικό επιληψίας στην οικογένεια, να προσέχουν τα παιδιά τους, ειδικά εάν παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα σε 3D τηλεόραση για πρώτη φορά.
Όσον αφορά τέλος στις έγκυες γυναίκες, ο γυναικολόγος Dr. Jacques Moritz, απλώς συνέστησε να είναι προσεκτικές όταν σηκώνονται, καθώς ενδέχεται να νιώσουν ζαλάδα, με αποτέλεσμα να πέσουν και να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη τους.
http://www.cosmo.gr/SciTech/270537.html
Οι κίνδυνοι της "τρισδιάστατης εμπειρίας" Οι κίνδυνοι της "τρισδιάστατης εμπειρίας" Reviewed by Unknown on 17:23 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.