Επιστροφή στη Φύση

Σ' ένα κράτος νησιών στον Ειρηνικό ωκεανό, που αποτελείται από 83 νησιά, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο βόρειο μέρος στο νησί Πέντεκοστ: 490 τετρ.χιλιομ. όπου ζουν 12.000 ντόπιοι, δεν ξέρουν τι θα πει οικονομική κρίση και είναι πολύ ευτυχισμένοι.



Το νησί είναι κατάφυτο από τροπικό δάσος και οι άνθρωποι ζουν αρμονικά μέσα τη φύση. Ζουν με τις παραδόσεις τους και τις συνήθειες τους. Κάθε πρωί τραγουδούν υποδεχόμενοι την νέα ημέρα που έρχεται. Το Πέντεκοστ βρίσκεται 190 Km. από την πρωτεύουσα σε άλλο νησί, την Πορτ Βίλα, αλλά όταν μένεις εκεί έχεις την εντύπωση ότι είσαι πολύ πιο μακριά.
Η φύση στο Πεντεκόστ είναι σχεδόν ανέγγιχτη από τον σημερινό τεχνολογικό πολιτισμό. Χρησιμοποιούν πήλινα σκεύη. Οι άνθρωποι ζουν σε αχυροκαλύβες, δεν έχουν ηλεκτρισμό, ούτε ύδρευση στο σπίτι τους, δεν γνωρίζουν όμως τι θα πει: πείνα, φτώχεια, ανεργία και είναι ευτυχείς. Ζουν σχεδόν χωρίς χρήματα.
Λειτουργεί τράπεζα εκεί, αλλά δεν καταθέτουν λεφτά· καταθέτουν ότι έχει παράξει ο
καθένας,




ψάθες, κοράλλια, καλλιτεχνικά δουλεμένες πέτρες κ.α., απ’ αυτές τις καταθέσεις πληρώνονται κάποιες άλλες ανάγκες, π.χ. ο δάσκαλος του σχολείου.
Πριν 3 χρόνια μια ομάδα από την Αγγλία που έκανε καταγραφή των χωρών με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, έβγαλε τα εξής αποτελέσματα: Από 178 χώρες, την 150η θέση πήραν οι ΗΠΑ λίγο πριν από την Κίνα. Η Γερμανία πήρε τη θέση 81, ενώ η χώρα Βανουατού - νότια του Ειρηνικού - πήρε την πρώτη θέση. Το συμπέρασμα: όσο μια κοινωνία είναι λιγότερο υλιστική, τόσο ευτυχέστερη είναι.
Η κατανάλωση δεν είναι το παν. Πολλοί λαοί πάνω στη Γη θα μπορούσαν να ζουν καλύτερα μειώνοντας δραστικά τις υλικές ανάγκες.
Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε κι εμείς από άλλη οπτική γωνία τη ζωή και να γυρίσουμε στη φύση; Όσοι έχετε σπίτια σε χωριά, φυλάξτε τα μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια...
(στοιχεία από τον Γαβριήλ Πανάγο)
http://www.inout.gr/showthread.php?t=61787
Επιστροφή στη Φύση Επιστροφή στη Φύση Reviewed by Unknown on 16:51 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.