Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ιδίως της βιταμίνης Β6, αλλά και του αμινοξέος της μεθιονίνης (η οποία περιέχεται στις περισσότερες πρωτεΐνες) μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο (κατά μέσο όρο τον μειώνουν σε ποσοστό 60%, όταν συνυπάρχουν και οι δύο ευεργετικοί παράγοντες). Οι ουσίες αυτές υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα ψάρια και στο κρέας ή μπορούν να ληφθούν ως συμπλήρωμα της διατροφής με χάπια.
Η έρευνα, που μελέτησε σχεδόν 400.000 άτομα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερα από οκτώ χρόνια, συμπεριέλαβε καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή όχι, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη παρουσία Β6 και μεθιονίνης στο αίμα προστατεύει τους πνεύμονες από την εμφάνιση καρκίνου. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β και του αμινοξέος ανέπτυξαν αυτής της μορφής τον καρκίνο στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα Β6 και του αμινοξέος.
Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα. Επίσης ανέφεραν ότι είναι ακόμα πρόωρο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η λήψη βιταμινών προσφέρει πρόσθετη προστασία. Όπως είπαν, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης μπορεί απλώς να αντανακλούν ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής και συνεπώς η μείωση του κινδύνου του καρκίνου μπορεί να μην οφείλεται τελικά στις ίδιες τις βιταμίνες ή πάντως όχι μόνο σε αυτές.
βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο
Reviewed by Unknown
on
20:37
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου