Σε βραχώδη περιοχή στο Nili Fossae του κόκκινου πλανήτη πιστεύουν ερευνητές ότι είναι πιθανότερο να έχουν διατηρηθεί ίχνη ζωντανών οργανισμών που πιθανώς να υπήρξαν κάποτε στον Άρη.
Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Έιντριαν Μπράουν του SETI, εντόπισαν το σύμπλεγμα βράχων που παρουσιάζει τεράστιες ομοιότητες με την Πιλμπάρα στην Αυστραλία, η οποία φύλαξε κάποια από τα αρχαιότερα ίχνη οργανισμών στη Γη.
Η ομάδα πιστεύει, αναφέρει το ΒΒC, πως οι ίδιες «υδροθερμικές» διαδικασίες που έλαβαν χώρα στην Πιλμπάρα μπορούν να επαναλήφθηκαν στο Nili Fossae. Το σύμπλεγμα πιστεύεται πως βρίσκεται στη θέση του για τα τελευταία 4 δισεκατομμύρια έτη (περίπου τα τρία τέταρτα της «ιστορίας» του Άρη), άρα είναι αρκετά πιθανό εάν ποτέ υπήρξε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη να έχει αφήσει εκεί ίχνη.
To 2008 είχαν βρεθεί ενδείξεις ύπαρξης ανθρακικού άλατος στην ίδια περιοχή, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης οργανισμών στον Άρη. Η ομάδα υπό τον Ε.Μπράουν προχώρησε τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το όργανο Crism πάνω στο ΜRO της ΝΑSA (που βρίσκεται σε τροχία γύρω από τον Άρη) για να εξετάσει τα βράχια με υπέρυθρες.
Εφαρμόζοντας την ίδια διαδικασία στην Πιλμπάρα, βρήκαν ότι τα αποτελέσματα παρουσίαζαν σημαντικές ομοιότητες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε και στο Earth and Planetary Science Letters.
«Εάν υπήρξε ζωή που θάφτηκε στον Άρη, οι ίδιες φυσικές διαδικασίες μπορεί να επαναλήφθηκαν στο σύμπλεγμα» ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας, λέγοντας πως αυτό θα εξηγούσε την ομοιότητα που παρουσίασαν οι δύο περιοχές στην εξέταση με υπέρυθρες.
Το καλύτερo «κρυσφύγετο» απολιθωμάτων του Άρη πιστεύουν ότι εντόπισαν ερευνητές
Reviewed by Unknown
on
16:54
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου