Σαμιαμίδι-ρομπότ σκαρφαλώνει σε τζάμι

samiamidi

Μια ομάδα μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Stanford, των ΗΠΑ, κατασκεύασε ένα τετράποδο ρομπότ που διαθέτει τη δεξιότητα της κάθετης αναρρίχησης στα παράθυρα. Το ρομπότ βαφτίστηκε «Stickyboy» από την ικανότητά του να κολλά σε ολισθηρές επιφάνειες.

Η πρώτη κίνηση των επιστημόνων ήταν να μελετήσουν ενδελεχώς τα σαμιαμίδια και δη τα πόδια τους, καθώς και το μοναδικό τρόπο που αυτά σκαρφαλώνουν. Εκατομμύρια μικρές τριχοειδείς εκφύσεις επικαλύπτουν τα πόδια της μικρής σαύρας, επιτρέποντάς της να γαντζώνεται σε κάθε μεμονωμένο μόριο των ολισθηρών επιφανειών. Έτσι το σαμιαμίδι κολλάει σε αυττές χωρίς να χρησιμοποιεί κάποιο κολλώδες υγρό ή βεντούζες.
Το επόμενο βήμα των επιστημόνων ήταν να παρασκευάσουν ένα ελαστικό υλικό με επιφάνεια ίδιου τύπου με τα πόδια της μικρής σαύρας. Στη συνέχεια το προσάρτησαν στα πόδια του ρομπότ, που αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 19 μικροσκοπικά μοτεράκια που συγχρονίζονται μηχανικά, προσομοιώνοντας τις κινήσεις του ευέλικτου τετράποδου. Αποδείχθηκε πως το ρομπότ μπορούσε να σκαρφαλώνει σε ολισθηρές επιφάνειες εξίσου καλά με το σαμιαμίδι.
Οι επιστήμονες προσβλέπουν στη βελτίωση του ελαστικού υλικού, έτσι ώστε να δοθεί και στους ανθρώπους η δεξιότητα της αναρρίχησης σε ολισθηρές κάθετες επιφάνειες.
http://www.scienceillustrated.gr
Σαμιαμίδι-ρομπότ σκαρφαλώνει σε τζάμι Σαμιαμίδι-ρομπότ σκαρφαλώνει σε τζάμι Reviewed by Unknown on 15:55 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.