Ελπίδα για καρκινοπαθείς



Εξαιρετικά ελπιδοφόρα χαρακτηρίζει η ιατρική κοινότητα τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, που δείχνει πως ένα φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, φαίνεται να συμβάλει στη μείωση των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα.


Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Γενεύης, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Cancer», το Tamoxifen, ένα φάρμακο με αντι-οιστρογονική δράση που χορηγείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού, δείχνει να μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών που πάσχουν και από καρκίνο του πνεύμονα, της δεύτερης πιο διαδεδομένης μορφής κακοήθειας.
Οι Ελβετοί επιστήμονες ξεκίνησαν
την έρευνα βασιζόμενοι στο γεγονός ότι προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε ορμονική αγωγή με οιστρογόνα για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης, διέτρεχαν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα.
Ετσι, η ομάδα υπό τη δρα Ελιζαμπέτα Ραπίτι, παρακολούθησε 6.655 γυναίκες που προσβλήθηκαν από καρκίνο του μαστού μεταξύ του 1980 και του 2003, εκ των οποίων περίπου οι μισές υποβλήθηκαν σε θεραπεία για αντι-οιστρογονική δράση.
Οπως επισημαίνεται στη δημοσίευση, οι Ελβετοί επιστήμονες παρακολούθησαν τις εν λόγω γυναίκες έως και το 2007 αποκαλύπτοντας πως όσες λάμβαναν αντι-οιστρογονική θεραπεία διέτρεχαν κατά 87% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει -έως έναν βαθμό- πως υπάρχει μια ορμονική επιρροή στον καρκίνο του πνεύμονα, παρά το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται η αντι-οιστρογονική θεραπεία να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου.
Ωστόσο, τόσο η ομάδα της δρος Ελιζαμπέτα Ραπίτι, όσο και άλλοι επιστήμονες που ειδικεύονται στην έρευνα κατά του καρκίνου, όπως το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο της Βρετανίας, προειδοποιούν πως χρειάζονται ακόμη πολλές μελέτες αλλά και κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας, ώστε να διατυπωθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη δράση του Tamoxifen.
Οπως επεσήμανε πάντως η δρ Ραπίτι «εάν οι μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά μας και διαπιστώσουν ότι οι αντι-οιστρογονικοί παράγοντες βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα, τότε αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην κλινική άσκηση».




 http://pournari.blogspot.com/
Ελπίδα για καρκινοπαθείς Ελπίδα για καρκινοπαθείς Reviewed by Unknown on 19:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.