Σε υψηλό 2,5 ετών το πετρέλαιο


Η σκιά πολέμου που μαίνεται πάνω από τη Λιβύη, εκτός από την προφανή ανθρωπιστική κρίση, οδήγησε και στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου που έφτασε να πωλείται ως και 117 δολάρια το βαρέλι.
Το μπρεντ σκαρφάλωσε σε υψηλό 2,5 ετών, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ για εισβολή στη Λιβύη, ωστόσο, μετά από την δήλωση Καντάφι γιακατάπαυση του πυρός,έπεσε ξαφνικά στα 113 δολάρια το βαρέλι. 

Με τις εξελίξεις να τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει την ανιούσα. 

Η παραγωγή της Λιβύης, η οποία επηρεάζει άμεσα τις ευρωπαϊκές αγορές, τίθεται από την πλειονότητα των αναλυτών υπό αμφισβήτηση, γι' αυτό και η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο σχεδόν 10 δολάρια το βαρέλι. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάπαυση πυρός που εξήγγειλε ο Καντάφι πολύ λίγο θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αγοράς παγκοσμίως, με τις τιμές να ανεβαίνουν μέρα με την ημέρα.

“Η Λιβύη και η εξαγωγή του πετρελαίου της πολύ πιθανόν να παραμείνουν για όλο το υπόλοιπο 2011 οι μεγαλύτεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές αλλά και το σύνολο της συμπεριφοράς των διεθνών αγορών
”, εκτιμά η Barclays . 

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με την πολιτική αναταραχή στοΜπαχρέιν, εκεί όπου οι εργάτες στις μονάδες παραγωγής πετρελαίου συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. 

Λιβύη και Μπαχρέιν λοιπόν, μαζί με όλο το ντόμινο που σημειώνεται σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο, αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη έλλειψη εισαγωγών στηΔύση.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα γίνει αισθητή από τον Απρίλιο και θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 40%.




http://www.cosmo.gr
Σε υψηλό 2,5 ετών το πετρέλαιο Σε υψηλό 2,5 ετών το πετρέλαιο Reviewed by Unknown on 22:44 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.