Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή


Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη στοματική υγιεινή σας. Μύθοι και αλήθειες που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τα μέχρι τώρα δεδομένα σας γυρω από το θέμα «δόντια και αστραφτερό χαμόγελο».

ΜΥΘΟΣ: Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας μόλις ξυπνάμε το πρωί και πριν κοιμηθούμε.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας τρείς φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα.

Γιατί πλένουμε τα δόντια μας; Όχι μόνο για να έχουμε ένα καθαρό στόμα, αλλά διότι έτσι μειώνουμε την άθροιση αποικιών μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Επειδή κάθε 6-8 ώρες τα μικρόβια ξανακολλάνε στα δόντια μας, γι αυτό πρέπει 3 φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα.
Θυμόμαστε τις διαφημίσεις με οδοντόκρεμες παλαιότερα που ξεκινάνε με πλύσιμο δοντιών μόλις ξυπνήσουμε και πριν κοιμηθούμε. Eπίσης όταν κοιμόμαστε δεν εκκρίνουμε σάλιο και άρα δεν καθαρίζει καθόλου το στόμα μας.

ΜΥΘΟΣ: ‘Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας το κάνουμε για να διώξουμε τις τροφές.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν μιλάμε και με το σάλιο, το 90% των τροφών φεύγουν, άρα βουρτσίζουμε για έναν και μοναδικό λόγο, για να διώξουμε τη μικροβιακή πλάκα.

ΜΥΘΟΣ: Δεν έχει πολλή σημασία πώς πλένουμε τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: ‘Έχει τεράστια σημασία το πώς πλένουμε τα δόντια. Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα 10 φορές προς 3 διαφορετικές κατευθύνσεις, γι αυτό μέχρι 7 ετών το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από τη μαμά. Όταν δε ματώνει το ούλο θέλει βούρτσισμα 20 φορές, εκτός εάν υπάρχει πληγή.
Αλλιώς το να πλένει το παιδί (ή και ο ενήλικας) τα δόντια του επιφανειακά και να λέει ‘μαμά κοίτα τι ωραία μυρίζει το στόμα μου’ και η μαμά να χαίρεται απέχει πολύ από αυτό που πρέπει να γίνει.

ΜΥΘΟΣ: Τα γλυκά και η ζάχαρη χαλάνε τα δόντια στον ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα από το πότε τα τρώμε.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Εάν φάμε το γλυκό κατά τη διάρκεια του κυρίου γεύματος, είναι καλύτερα από το να το φάμε ανάμεσα στα γεύματα.
Επίσης, εάν πίνουμε καφέ με ζάχαρη και κάνουμε 3 ώρες να τον πιούμε και αυτό είναι βλαβερό. ΄Η πρέπει να τον πίνουμε πιο γρήγορα η να μη βάλουμε ζάχαρη!
http://sourta-ferta.blogspot.com
Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή Reviewed by Unknown on 15:56 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.