Σύγχυση για τα περί πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μαγούλα


Διίστανται οι απόψεις σχετικά με τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι στη Μαγούλα Αττικής λειτουργεί, εδώ και 33 χρόνια, πυρηνικός αντιδραστήρας που υπάγεται στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.



Στενός συνεργάτης του κ. Λοβέρδου μας εξήγησε ότι λόγω του ιαπωνικού «εφιάλτη» ο αρμόδιος Υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος διέταξε τον προληπτικό έλεγχο ασφαλείας- που γίνεται κάθε δύο χρόνια- από κλιμάκιο του Δημόκριτου και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Μιλώντας στη zougla.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, ΙΦΕΤ, Κωνσταντινόπουλος Άρης, διαψεύδει τα δημοσιεύματα που σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr πρόκειται για αντιδραστήρα κοβαλτίου και όχι πλουτωνίου που εκπέμπει ακτινοβολία τύπου Γ, δίχως να υπάρχει το ενδεχόμενο σχάσεων.

Η zougla.gr επικοινώνησε μαζί του ο οποίος μας δήλωσε ότι πρόκειται για μία μονάδα (ακτινοβολητής) όπου απλά αποστειρώνονται ιατρικά υλικά, όπως γάζες, και φιαλίδια για φάρμακα.

Επίσης επικοινωνήσαμε με τον Ανδρέα Θεοφίλου, Φυσικό πυρηνικών αντιδραστήρων και τέως διευθυντή ερευνών του Δημόκριτου, ο οποίος μας ξεκαθάρισε ότι ο μοναδικός πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας είναι αυτός στην Αγία Παρασκευή στο κέντρο ερευνών «Δημόκριτος» και πως στην περιοχή της Μαγούλας βρίσκεται επιταχυντής που χρησιμοποιείται για αποστείρωση ιατρικών εργαλείων

Το ρεπορτάζ μας συνεχίστηκε καθώς ήρθαμε σε επαφή με τον κύριο Γιάννη Παπάζογλου, Δ/ντη Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, ο οποίος μας αναφέρει ότι δεν υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας στη Μαγούλα, ξεκαθαρίζοντας την όποια σύγχυση προκαλούν διάφορα δημοσιεύματα.

Επί της ουσίας στη μονάδα υπάρχει μία ραδιενεργός πηγή, βάθους 10 μέτρων, αλλά σε σχέση με τους κλασικούς αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας είναι πολύ χαμηλής επικινδυνότητας και σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.





Πηγη : zougla.gr
http://www.tnsite.gr

Σύγχυση για τα περί πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μαγούλα Σύγχυση για τα περί πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μαγούλα Reviewed by Unknown on 14:45 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.