Η ΜΟΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ

Το 1991 δυο Γερμανοί ορειβάτες πραγματοποιούσαν μια αποστολή κοντά στα σύνορα των Ιταλό Αυστριακών Άλπεων στην πορεία που έκαναν εντόπισαν έναν μουμιοποιουμένο άνδρα, λόγο του ψύχους που επικρατούσε και επικρατεί σε εκείνη την περιοχή το λείψανο ήταν σχετικά σε καλή κατάσταση. Αμέσως ειδοποίησαν την Ιταλική αρχαιολογική υπηρεσία οι οποίοι αμέσως έσπευσαν στην περιοχή και παρέλαβαν την μούμια. Το πόρισμα των εργαστηριακών εξετάσεων έδειξε οτι η μούμια ήταν ηλικίας 5OOO με 3300 χρόνια π.χ. Οι εξετάσεις έγιναν με την μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης, οι έρευνες επικεντρωθήκαν στα οστά , στου ιστούς, και στην τροφή που βρέθηκε στο στομάχι της μούμιας, το βάρος του λείψανου ήταν 13 κιλά και το ύψος του 1,58...

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να ονομάσουν την μούμια Ετζι, τον ονόμασαν έτσι γιατί η κοιλάδα που εντοπίστηκε η μούμια είχε την ονομασία Ετζι, αφού πραγματοποίησαν όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις η μούμια μεταφέρθηκε σε ειδικό θάλαμο όπου είχε την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία για την σωστή διατήρηση της. Περεταίρω εξετάσεις που έγιναν στην μούμια ανακάλυψαν περίπου 55 ίχνη τατουάζ, τα σχήματα ήταν παράλληλες γραμμές όπου δεν ξεπερνούσαν τα 2,5 εκατοστά και το πάχος τους ήταν έως 3 χιλιοστά ενώ τα χρώματα του ήταν σκουρόχρωμα. Τα ίχνη αυτά βρίσκονται κυρίως στην αριστερή πλευρά της ράχης πάνω από την λεκάνη, στον αριστερό καρπό, και στο αριστερό γοφό, έκτος από τις παράλληλες γραμμές βρέθηκαν σταυροί και στα δυο γόνατα, μερικοί έχουν βγάλει συμπεράσματα ότι τα σημεία αυτά τα χρησιμοποιούσανε για βελονισμό (!!:!!), όμως ο Γερμανός καθηγητής και πρόεδρος της ακαδημίας βελονισμού Frank Βahr δήλωσε ότι αυτά τα τατουάζ υπάρχουν για να υποδείχνουν τα σημεία πίεσης του σώματος, δηλαδή εδώ μιλάμε για ένα είδος μασάζ που έκαναν στην τότε εποχή.

Δεν γνωρίζουμε πια ήταν η αιτία του θανάτου γιατί δεν υπάρχουν κάποια σημάδια πάνω στο σώμα του που να το μαρτυρεί κάποιο σοβαρό τραυματισμό που να προκάλεσε τον θάνατο. Πολύ αργότερα πραγματοποίησαν περεταίρω εξετάσεις και ποιο συγκεκριμένα ο ακτινολόγος Bolzano Paul Gosther εντόπισε μια πέτρινη αιχμή ενός βέλους, το σημείο του τραύματος ήταν ψηλά στην πλάτη πίσω από τον αριστερό ώμο, προφανώς δεν έπληξε κάποιο όργανο του σώματος, πιθανότατα όμως να χτύπησε κάποιες φλέβες και να προκλήθηκε αιμορραγία και με συνδυασμό με το κρύο που επικρατούσε να επήλθε ο θάνατος.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο θάνατος του ήταν δολοφονική ενέργεια και όχι από κάποιο ατύχημα γιατί λόγο του παγετώνα που επικρατούσε σε εκείνη την περιοχή η βλάστηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη έτσι ο Ετζι θα ξεχώριζε εύκολα και θα ήταν παιδαριώδες λάθος να έγινε κατά λάθος, λόγο το ότι οι άνθρωποι τότες θα ήταν έμπειροι στη χρήση του τόξου λόγο της ανάγκης επιβίωσης. Ο ιατροδικαστής  του πανεπιστημίου της Γλασκώβης ο Peter Vanezis όπου είχε πάρει μέρος στην μελέτη του Ετζι δήλωσε ότι το ίχνος είχε παρατηρηθεί και σε προηγούμενες ακτινογραφίες αλλά δεν το αξιολόγησαν σωστά, γιατί το πέτρινο βέλος έμοιαζε να είχε την ιδία πυκνότητα με τα οστά που είχε γύρω του.

Αυτό βεβαία προκάλεσε έκπληξη στον επιστημονικό κύκλο οι οποίοι δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν εδώ και μια δεκαετία, όμως ακόμη και η είσοδος του βέλους δεν ήταν εύκολα να παρατηρηθεί γιατί στην περιοχή του δέρματος του Ετζι είχε και άλλες πολλές πληγές, για αυτό και κατέστει δύσκολη να βρεθεί το συγκεκριμένο τραύμα. Σύμφωνα με τα πορίσματα η ηλικία του Ετζι ήταν περίπου 40 με 45 ετών.  Ειδικευμένοι ερευνητές μελέτησαν εξονυχιστικά τον Ετζι και όλα τα ευρήματα που τον συνόδευαν όλα αυτά τα χρόνια μαζί του, και πιστεύετε ότι οι λαοί που ζούσαν στην ίδια περίοδο και στη ευρύτερη αυτή περιοχή θα είχαν παρόμοιο εξοπλισμό που είχε και ο Ετζι. Σήμερα το λείψανο του Ετζι βρίσκετε στο αρχαιολογικό μουσείο του νοτίου Τυρόλου στην πόλη Bolzano της Ιταλίας.
Ο ρουχισμός του Ετζι ήταν κατάλληλα φτιαγμένος για τις συνθήκες της περιοχής. Στην κατοχή του βρέθηκε ένας σκούφος όπου γύρω του είχε λωρίδες από δέρμα αρκούδας και ήταν ραμμένα μεταξύ τους, το παλτό έφτανε έως το γόνατο του και το δέρμα του ήταν από αγριοκάτσικο όπου ήταν φτιαγμένο από μακριές κάθετες λωρίδες. Πάνω από το παλτό του φορούσε μια κάπα η οποία ήταν πολύ φαρδιά και ήταν πλεγμένο από χόρτα, η ζώνη του ήταν από δέρμα μοσχαριού και πάνω στην ζώνη ήταν ραμμένη μια δερμάτινη τσάντα και αυτό από δέρμα μοσχαριού, μέσα στην τσάντα περιείχε μια φολίδα πυριτόλιθου, ένα ξάεστρο, έναν οπέα, μια οστέινη αιχμή και μια ίσκα ( η ίσκα είναι ένας μύκητας και το χρησιμοποιούσαν για να ανάβουν φωτιά). Τα παπούτσια του ήταν από δέρμα καφέ αρκούδας και εξωτερικά ήταν καλυμμένα από δέρματα ελαφιού και τα κορδόνια του επίσης ήταν από δέρμα ελαφιού, μέσα στα παπούτσια είχε από ένα δίχτυ το οποίο χρησίμευε για να συγκρατεί το άχυρο έτσι κράταγε τα πέλματα ζεστά και στεγνά.

Έκτος από το ρουχισμό βρέθηκαν και διάφορα εργαλεία τα οποία του ήταν απαραίτητα για την επιβίωση του. Τα βέλη που βρέθηκαν μαζί του οι αιχμές τους ήταν πέτρινες και ενώνονταν με το στέλεχος με σπάγκο και πάνω του είχε πίσσα, βρέθηκαν άλλες τέσσερις αιχμές και το υλικό τους ήταν από κέρατο αρσενικού ελαφιού και ήταν δεμένες με το στέλεχος με σπάγκο και από δυο τένοντες ζώων. Το τόξο που βρέθηκε δίπλα του είχε μήκος 182 εκατοστά και το ξύλο ήταν από ιταμό, η χορδή του δεν βρέθηκε και οι άκρες του τόξου όπου συνδεόταν οι άκρες της χορδής δεν ήταν καλά επεξεργασμένες, βρέθηκε και μια φαρέτρα και το δέρμα της ήταν από αγριοκάτσικο το οποίο ήταν ενισχυμένο από ξύλο φουντουκιάς, μαζί είχε δυο έτοιμα βέλη με αιχμές από πυριτόλιθους, τα δυο αυτά βέλη είχαν από τρία πτερύγια το καθένα. Βρέθηκε επίσης ένα εργαλείο που το υλικό του ήταν από ξύλο φλαμουριάς με μια αιχμή από κέρατο αρσενικού ελαφιού όπου το χρησιμοποιούσε για να ακονίζει τα λίθινα εργαλεία του. Πλάι του βρέθηκε μια χάντρα από μάρμαρο και το σχήμα του ήταν δισκοειδή, στο κέντρο του είχε μια τρυπά όπου το διαπερνούσε ένας ιμάντας από δέρμα, πιθανολογείτε ότι αυτό το εργαλείο το χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει τα θηράματα του. Ένα άλλο εύρημα που βρέθηκε και ένα δίχτυ από χόρτα, προφανώς το χρησιμοποιούσε για να έπιανε μικρά θηράματα. Επίσης βρέθηκαν δυο δοχεία από φλοιό σημύδας, σε ένα από αυτά είχε πευκοβελόνες φύλλα από κέδρο όπως και σφενδάμου και μέσα στο δοχείο είχε κομμάτια από κάρβουνο, αυτά δείχνουν ότι ο Ετζι μετέφερε μαζί του την θράκα και έτσι μπορούσε να έχει μαζί του ανά πασά στιγμή φωτιά.

Μαζί του είχε και ένα υποτυπώδεις φαρμακείο το οποίο αποτελούταν από μύκητα σημύδας και ένα μύκητα λάρικας και τα δυο ήταν αποξηραμένα μανιτάρια, οι ιδιότητες τους ήταν αντισηπτικές και αντιβιοτικές, αυτά ήταν περασμένα σε ένα δερμάτινο ιμάντα. Το τελευταίο εύρημα που βρέθηκε ήταν μια χάλκινη λεπίδα όπου στερεωνόταν σε έναν στειλεό και αυτό από ξύλο ιτάμου, το μήκος είναι περίπου 65 εκατοστά, αυτό το πολύ σημαντικό εύρημα αποτελείτο από 99,7% καθαρό χαλκό και προσμίξεις 0,2% αρσενικού και 0,1% άργυρου. Αυτό το χάλκινο εύρημα θεωρείτε από τα παλιότερα της ευρωπαϊκής μεταλλουργίας. Οι αρχαιολόγοι μετά από καιρό αποφάσισαν να δώσουν την μορφή του προσώπου του φτιάχνοντας το όπως ήταν εκείνη την εποχή. Πράγμα που έκαναν φτιάχνοντας από κερί, η παρακάτω φωτογραφία δείχνει πως ακριβώς ήταν!!

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της μούμιας που ονόμασαν Ετζι είναι τα τατουάζ τα οποία έχει επάνω στο σώμα του τα οποία αριθμούν 57!!! Είναι τέλεια χτυπημένα όπως είπαν ειδικοί στον χώρο της δερματοστιξίας και όλοι τους είπαν ότι το να γίνει με το χέρι μια τέτοια δουλειά είναι τελείως αδύνατο. Για ένα άντε να γίνει καταλάθος τέλειο αλλά για τα 55 αυτό είναι απίστευτο. Το τονίζουν ιδιαίτερα αυτό γιατί όλα είναι τέλεια σαν δουλεία, οι γραμμές τους είναι ακριβέστατες στα σχέδια που έχουν φτιάξει, εκτός αυτό δεν υπάρχουν σημάδια όπως σε άλλες μούμιες κακοτεχνίας του δέρματος. Δηλαδή να αφήνει η γραμμή εξόγκωμα από την βαθιά διείσδυση της βελόνας στο δέρμα. Είναι τόσο τέλεια που όταν το είδαν και το εξέτασαν όλοι οι ειδικοί είπαν ότι σίγουρα έχει γίνει με μηχάνημα!!!
Τα σχέδια τα οποία έχει πάνω του το σώμα είναι λίγο πολύ γνωστά σε ένα είδος μαγείας την όποια και ονομάζουν Wicca!!! Από τα 57 τατουάζ που έχει τα 38 είναι σύμβολα αυτής της μαγείας που οι οπαδοί της λένε ότι έχει να κάνει με την φύση……….. Αυτό σημαίνει ότι ο Ετζι ίσως να ήταν κάποιου είδος σαμάνου εκτός από κυνηγός για την φυλή του!! Οι έρευνες στο θέμα αυτό συνεχίζονται από ειδικούς στον τομέα αυτό ότι νεότερο υπάρξει θα σας ενημερώσουμε!!
Έκτος από την μούμια που θεωρείτε από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις αυτού του είδους βλέπουμε και σχεδόν όλο τον εξοπλισμό του έτσι ώστε να βγάλουμε πολύ πειστικά συμπεράσματα για τον τρόπο ζωής που είχαν οι άνθρωποι εκείνης της περιοχής στην τότες εποχή.
Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά.
 
 
 
 
http://www.invisiblelycans.gr
http://anoixti-matia.blogspot.com
Η ΜΟΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ Η ΜΟΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ Reviewed by Unknown on 23:07 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.