Τι γίνεται όμως όταν χιλιάδες μικρές φωτεινές λάμψεις «σκίζουν» τον έναστρο ουρανό;
Στις 12 και 13 Αυγούστου χιλιάδες μικρές νιφάδες αστρικής σκόνης, πιο γνωστές και ως «Περσείδες», θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Σύμφωνα με τη NASA, το φαινόμενο γίνεται ορατό στη Γη μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα τον Αύγουστο
Υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό είναι ο κομήτης Swift-Tuttle, ο οποίος διαχέει στο διάστημα χιλιάδες αστρονιφάδες, οι οποίες, καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Το φαινόμενο αναμένεται φέτος να είναι ορατό μόνο στις Η.Π.Α. και αναμένεται να ξεκινήσει στις 05:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί του Σαββάτου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε live το φαινόμενο μέσα από το site της NASA
Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών, θα πρέπει να βρεθούμε σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι. Στην Ελλάδα το θέαμα θα είναι ορατό, ιδίως αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική. Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα. Ωστόσο αυτό που ίσως να δυσκολέψει την κατάσταση είναι το φεγγάρι, που βρίσκεται στην παραμονή της πανσελήνου του Αυγούστου. Τέλος πάντων, μια σκιά στο φως του φεγγαριού θα βρεθεί, καλή διάθεση να υπάρχει.
Τα της επιστήμης…Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρο από τον ήλιο. Τα μετέωρα ή αλλιώς τα πεφταστέρια, είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνεται να καίγονται αργά. Όσο πλησιάζουν στο έδαφος, με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ ανά δευτερόλεπτο διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας φωτεινά ίχνη.
http://ierosagon.org
Βροχή από Περσείδες: Δείτε live το φαινόμενο μέσα από το site της NASA
Reviewed by Unknown
on
17:49
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου