ΣΒΑΣΤΙΚΑ.ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

O αγκυλωτός σταυρός (τετρασκέλιον ή γαμμάδιον για τους αρχαίους Έλληνες), η λεγόμενη Σβάστικα, σύμβολο του περιστρεφόμενου ήλιου, είναι το πιο αρχαιότερο ιερό, μυστικό και το πιο διαδεδομένο σύμβολο του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η ναζιστική περίοδος τερματίστηκε περισσότερο από 50 έτη πριν, η δυνατότητα της Σβάστικας να αποκρούει, να προσελκύει, να εκφοβίζει και να συναρπάζει συνεχίζετε αδιάκοπα.

Τι είναι αυτό που κάνει αυτήν την απλή, κομψή εικόνα να ασκεί μια δύναμη που υπερβαίνει οποιαδήποτε λογική εξήγηση;
Επειδή ζούμε σε μια εποχή στην οποία η λογική και η ορθολογιστική ικανότητα είναι οι ιδεολογικοί ακρογωνιαίοι λίθοι των κρίσεων, η έννοια ότι η Σβάστικα έχει κάποια έμφυτη, σχεδόν απόκρυφη, ικανότητα να μας συνδέει με μια άλλη βαθύτερη σφαίρα της συνείδησης μας, μας απασχολούσε πάντα.

Η Σβάστικα είναι, στην ουσία, ένα αρχαίο φυλετικό σύμβολο. Είναι κεντρικό στις θρησκευτικές ζωές των αρχαίων λαών, όπως των Κελτών, των Ελλήνων, των Ινδών. Και ο λόγος για τον οποίο η Σβάστικα ασκεί μια τέτοια δύναμη πέρα από το δυτικό μυαλό είναι ότι αντηχεί βαθιά κάτω στα βάθη της ευρωπαϊκής ψυχής, δηλαδή το αρχέγονο φυλετικό πνεύμα.

Προκειμένου να κατανοηθεί η δύναμη της Σβάστικα είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητός ο συμβολισμός της, η σημαντικότερη ύπαρξή της στην τέχνη και τη μυθολογία των αρχαίων θρησκειών, βασικό ακόμη είναι ότι συχνά εμφανίζετε σαν ένα θηλυκό σύμβολο.

Oι ψηφοφόροι στο Νεπάλ στις εκλογές εκφράζουν την επιλογή τους με τη σφράγιση μιας Σβάστικας δίπλα στο όνομα του κόμματος της προτίμησής τους. Οι αγρότες στο Θιβέτ και την Ινδία τοποθετούν συχνά μια Σβάστικα στις πόρτες τους, για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Μια παρόμοια συνήθεια ακολουθούταν από τους Ιρλανδούς αγρότες, όπου η Σβάστικα τοποθετούνταν στους τάφους τους. Οι ινδιάνοι στην Β. Αμερική σχεδίαζαν στα ρούχα τους ζωηρόχρωμες Σβάστικες. Ιατροί Ναβάχο σχεδίαζαν Σβάστικες στο πάτωμα ενώ εκτελούσαν τις θεραπευτικές ιεροτελεστίες τους (οι Ναβάχο αναγκάστηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατά τον ΒΠΠ, να υπογράψουν ότι δεν θα χρησιμοποιούν πια το ιερό σύμβολο). Στα αγόρια στις Ινδίες ξυρίζουν τα κεφάλια τους και ζωγραφίζουν μια Σβάστικα για προστασία.

Η έρευνα για την Σβάστικα στους σύγχρονους χρόνους είναι σχεδόν ανύπαρκτη και περιορίζεται κυρίως σε δύο περιόδους: η πρώτη γύρω στην αρχή του εικοστού αιώνα και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.

Για την υιοθέτηση της Σβάστικα ως σύμβολο του Eθνικοσοσιαλιστικού Kινήματος υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η μια είναι ότι το σύμβολο αυτό χρησιμοποιήθηκε γιατί ήταν σε θέση να αυξήσει και να εξαπλώσει το αρχαίο τευτονικό πνεύμα των Γερμανών και ευρύτερα το φυλετικό πνεύμα των Αρίων λαών. Η επιλογή της Σβάστικα ήταν πιθανώς μια σημαντικότατη απόφαση που ελήφθη, γιατί χωρίς την δύναμη αυτού του αρχαίου συμβόλου, το γερμανικό έθνος δεν θα μπορούσε πιθανώς ποτέ να έχει επιτύχει το εξαιρετικό επίπεδο συνεκτικότητας που το έκανε ικανό να τραντάξει τον 20ό αιώνα.

Είναι μια ισχυρή κατάθεση στην έμφυτη δύναμη της Σβάστικα ότι στη Γερμανία σήμερα παραμένει παράνομο να επιδειχθεί ή να πωληθεί αυτή η εικόνα με οποιαδήποτε μορφή. Είναι σαν οι αρχές να αναγνωρίζουν πρώτες ότι έχει μια παράξενη δύναμη αυτό το σύμβολο.

Οι περισσότεροι ερευνητές και μελετητές αισθάνονται ότι αυτό το "κακόφημο" σύμβολο δεν αξίζει να μελετηθεί και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα εξυπηρετήσει μόνο στο να ξυπνήσει την "ναζιστική συμπάθεια". Άλλοι ακόμα ισχυρίζονται ότι οι ναζί που χρησιμοποίησαν την Σβάστικα με την "κακή" χρήση της, "μόλυναν" αυτό το σύμβολο για πάντα. Αυτό το θεωρούμε λίαν αξιοπερίεργο και αδυνατούμε να το εξηγήσουμε. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα σύμβολο με οποιαδήποτε πράξη; Εδώ μας λένε ότι δεν έχουν σχέση καν οι ιδεολογίες με οποιαδήποτε πράξη. Μήπως νομίζουν δεν καταλαβαίνουμε το οργανωμένο σχέδιο για την ενοχοποίηση των πάντων; (εκτός βέβαια αυτών που τους συμφέρει.)

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλός οιωνός, σύμβολο καλής θέλησης, καλής τύχης, ευλογίας, μακροζωίας, γονιμότητας, υγείας και ζωής. Η Swastika στην σανσκριτική γλώσσα, γλώσσα την οποία μιλούσε η ανώτερη κάστα τον αρχαίων Λευκών στις Ινδίες, αναλύεται ως : su-asti, στα ελληνικά σημαίνει "ευ εστί", δηλαδή "καλώς είναι". Η κατάληξη ka είναι το πρόσφυμα της αιγυπτιακής λέξης karest που συμβολίζει την ψυχή, την μούμια και την πνευματική μεταμόρφωση.

Η σβάστικα είναι το πλέον φιλοσοφικώς εκφραστικό από όλα τα σύμβολα, καθώς και το πλέον περιεκτικό. Είναι σε μια περίληψη λίγων γραμμών η συνολική περιγραφή της δημιουργίας ή, μάλλον, της εξελίξεως από την κόσμο-θεογονία έως την ανθρωπο-γονία, από το αδιαίρετον και άγνωστον έως το άπειρο άτομο της ύλης.

Κοιτίδα της σβάστικας: Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κοιτίδα της σβάστικας βρίσκεται εκεί που βρίσκεται και η κοιτίδα των Αρίων, πάντος δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς η περιοχή αυτή, λόγω ότι η σβάστικα έχει διαδοθεί και βρεθεί σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου υπήρξε δυτικού τύπου πολιτισμός.

Το αρχαιότερο ίσως αντικείμενο που έχει βρεθεί με την σβάστικα είναι η βραχογραφία του Παγγαίου, όπου απεικονίζονται οι δίδυμοι, Κάστωρ και Πολυδεύκης φέροντες σκήπτρα που καταλήγουν στην σβάστικα. Σημειωτέο ότι υπάρχει διχογνωμία για την χρονολόγηση, γεωλόγος συνέκρινε με τις σπηλαιογραφίες Λάσκω και Αλταμίρα που χρονολογούνται 15.000 π.Χ ενώ ένας ινδός ειδικός σε διεθνές συνέδριο το 1981 το τοποθέτησε στο 500.000 π.Χ!!

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές όπως αριστερόστροφη, δεξιόστροφη, κυκλική και ονομασίες όπως Τετράσκελον, Γαμμάδιον, Ιερά Τετρακτύς και πολλές απόψεις για το τι αναλυτικά συμβολίζει αυτός ο διπλός μαίανδρος, το πανάρχαιο ηλιακό σύμβολο.

Τα δυο μακριά σκέλη χιαστί συμβολίζουν τις δυο παγκόσμιες αρχές και τα τέσσερα κεκαμμένα αρμονικά σκέλη τους τέσσερις παγκόσμιους νόμους.

Το παραδοσιακό νόημα του αγκυλωτού σταυρού είναι η ιερή Τετρακτύς και αποδίδεται έτσι: Ένας κόσμος, δυο αρχές, τρεις εκφάνσεις, τέσσερεις νόμοι.

Ο αγκυλωτός σταυρός είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα σύμβολο πάντα παρόν.

Ένας σύγχρονος συγγραφέας το αποκάλεσε "αιώνιο σύμβολο
 
 
 
 
asyndesmos.blogspot.com
http://magiki-avli.blogspot.com
ΣΒΑΣΤΙΚΑ.ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΒΑΣΤΙΚΑ.ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ Reviewed by Unknown on 23:59 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.