Οι 10 πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες του κόσμου




Iguazú, Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη
Μπορεί πρακτικά να μην είναι τίποτα παραπάνω από νερό που πέφτει, όμως οι καταρράκτες πάντα εντυπωσίαζαν τον άνθρωπο και τον έκαναν να νοιώθει μικρός και ασήμαντος μπροστά στα θαύματα της φύσης. Ακολουθούν τα 10 πιο φαντασμαγορικά τέτοια παραδείγματα.


Sutherland, Φιόρντλαντ, Νέα Ζηλανδία


Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες του κόσμου και σίγουρα ο εντυπωσιακότερος της Νέας Ζηλανδίας με ύψος 580μ. Το μεγαλύτερο ατού αυτού του καταρράκτη είναι χωρίς καμία αμφιβολία η τοποθεσία του. Βρίσκεται σε μία απόμακρη τοποθεσία στα βάθη του τροπικού και άγριου δάσους στο Fiordland National Park, το οποίο έχει ήδη ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
 


Iguazú, Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη


Στα σύνορα Βραζιλίας, Αργεντινής και Παραγουάης, εκεί που συναντιούνται οι ποταμοί Ιγκουασού και Παρανά, βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Νότιας Αμερικής: καταρράκτης Iguazú. Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για έναν και μοναδικό καταρράχτη αλλά για ένα συνονθύλευμα 275 καταρρακτών, το συνολικό πλάτος των οποίων αγγίζει τα 2χλμ. Στο κάτω μέρος του υπάρχουν πεζόδρομοι για μία πιο άμεση επαφή με το μεγαλείο του και με το περιβάλλον τροπικό τοπίο.
 


Kaieteur, ποταμός Ποτάρο, Γουινέα


 
Έχει ύψος 226μ. και πλάτος 113μ. και δεσπόζει στο εσωτερικό ενός από τα πιο παρθένα τροπικά δάση που έχουν απομείνει στη Γη. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στο αρχαίο οροπέδιο Guyana Shield, που είναι το παλαιότερο βραχώδες ύψωμα με ηλικία άνω των 3 δις ετών. Μία επίσκεψη εκεί κόβει την ανάσα του επισκέπτη και δίνει ελπίδες σε όλους μας για το μέλλον του πλανήτη.
 


Νιαγάρα, Οντάριο, Καναδάς και Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Ίσως ο γνωστότερος καταρράκτης του κόσμου. Με την πρώτη κιόλας ματιά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη δύναμη που τον διακρίνει, αφού 2.8 εκατ. λίτρα νερού πέφτουν ορμητικά από την άκρη του κάθε δευτερόλεπτο. Συν τοις άλλοις,  μπορεί κανείς να τον χαζέψει από πάρα πολλές γωνίες, αφού είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος καταρράκτης του κόσμου. Αν κι αυτά που τον περιβάλλουν δεν είναι και τόσο γραφικά, παραμένει ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου.
 


Victoria, Λίβινγκστον, Ζάμπια


Από όλες τις πλευρές είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης του κόσμου, αφού έχει 1,7χλμ. πλάτος, 108μ. ύψος και αδειάζει 1εκ. λίτρα νερού το δευτερόλεπτο. Δίκαια καταλαμβάνει μία θέση ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αφού διαθέτει επιβλητικό μέγεθος, τεράστια δύναμη και απαράμιλλη ομορφιά.
 


Yosemite, Καλιφόρνια, ΗΠΑ


Είναι ένας από τους ψηλότερους καταρράκτες του κόσμου με ύψος 739μ. και νερά που ξεχύνονται θεαματικά ολόκληρη τη διάρκεια του έτους. Η κοιλάδα Yosemite είναι ένας προορισμός για όσους τους αρέσει το hiking, αφού διαθέτει πολλές πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες όλες οδηγούν ή κινούνται γύρο από το απόλυτο καμάρι της περιοχής: τον ομώνυμο καταρράκτη.
 


Gullfoss, Haukadalur, Ισλανδία


Ένας άγριος, πλατύς και πραγματικά μοναδικός καταρράκτης λόγω του ιδιότυπου τριγωνικού σχήματος του. Χύνει τα νερά του από ύψος 32μ., μέσα στον ποταμό Hvítá δημιουργώντας, καιρού επιτρέποντος πάντα, δεκάδες ουράνια τόξα. Συμπεριλαμβάνεται στα κορυφαία αξιοθέατα της Ισλανδίας και είναι κάτι που δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα σας αν αποφασίστε να επισκεφθείτε την τη χώρα.
 


Plitvice, Βόρια Δαλματία, Κροατία


Η διαφορά του με όλους τους υπόλοιπος καταρράκτες αυτής της λίστας είναι ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν καταρράχτη, αλλά με ένα μεγάλο σύστημα καταρραχτών (πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να σταθούν και μόνοι τους). Οι καταρράκτες αυτοί διαχωρίζουν τις πολλές πολύχρωμες λίμνες της περιοχής, λίμνες που δίνουν ζωή σε αυτό το καταπράσινο και τέλεια προστατευμένο οικοσύστημα. Τέλος, υπάρχει και ένας ξύλινος πεζόδρομος που περνά κάτω και πίσω από σχεδόν όλους τους καταρράχτες, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να τους δει και να τους νιώσει από κοντά.
 


Angel (Salto Ángel), Canaima, Βενεζουέλα


Στα δυτικά του Canaima National Park βρίσκεται το Auyantepuy, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά «tepuy» (τα επίπεδα βουνά με σχεδόν κάθετες πλαγιές) της Βενεζουέλας. Σε αυτό το tepuy έχει  σχηματιστεί ο ψηλότερος καταρράκτης όλου του κόσμου. Έχει ύψος 979μ. και είναι δίκαια ένα από τα υποψήφια Νέα Θαύματα της Φύσης  γιατί μοιάζει σαν να αψηφά την λογική. Με την πρώτη ματιά νομίζει κανείς ότι πηγάζει από ένα δάσος και τίποτα άλλο. Όμως, αυτό το πυκνό τροπικό δάσος που τον περιβάλει από την κορυφή μέχρι τους πρόποδες συνεισφέρει στην αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιον χαμένο παράδεισο που ο χρόνος έχει αφήσει ανέγγιχτο.
 


Dettifoss, Jökulsárgljúfur, Ισλανδία


Είναι ο πιο «δυνατός» καταρράκτης της Ευρώπης, αφού κάθε δευτερόλεπτο ξεχύνονται από την άκρη του 50 κυβικά μέτρα νερό. Έχει ύψος 44μ. στην κορυφή δηλαδή του Jökulsárgljúfur, ενός από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της ισλανδικής φύσης που χαρακτηρίζεται ως το εγχώριο Γκραντ Κάνιον. Πλαισιώνεται από άλλους τρεις μεγάλους καταρράκτες που συμπληρώνουν αυτό το άκρως ισλανδικό φυσικό τοπίο
 
 
 
Photos: visualphotos.com
http://fotisbazakas.blogspot.com
Οι 10 πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες του κόσμου Οι 10 πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες του κόσμου Reviewed by Unknown on 13:21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.