ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - Πόσο εφικτή είναι η υπεράσπιση του νησιού;

Image
Δικό σου είναι μόνο ότι μπορείς να υπερασπίσεις και το παραπάνω ρητό περισσότερο από ποτέ ισχύει σήμερα για το πιο «ακριβό οικόπεδο» της Ευρώπης, την Μεγίστη, ευρύτερα γνωστή ως Καστελόριζο, καθώς και τις νησίδες Ρω και Στρογγύλη που βρίσκονται κοντά σε αυτό.

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά αγγίζεται το θέμα-ταμπού, η δυνατότητα αποτελεσματικής υπεράσπισης του Καστελόριζου, το οποίο απέχει κάπου δύο μίλια από τις τουρκικές ακτές, μια λωρίδα ελληνικής γης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η προσπάθεια υπεράσπισης και αμυντικής οργάνωσής του έτσι ώστε να προλάβει να κινητοποιηθεί ο στρατιωτικός και διπλωματικός μηχανισμός της χώρας, πριν η λωρίδα αυτή περιέλθει υπό τουρκικό κατοχή και ανατρέψει ολόκληρα τα γεωστρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα της περιοχής.
Το ανησυχητικό είναι ότι το έπαθλο μιας κατάληψης του Καστελόριζου θα υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος για την Τουρκία: Χάνεται η σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, η ΑΟΖ της Τουρκίας, κατεβαίνει βαθιά μέσα την πλούσια ενεργειακά «Κοιλάδα του Ηροδότου» και η γεωστρατηγική παρουσία της Ελλάδας στην Α.Μεσόγειο θα δεχθεί το δεύτερο, καθοριστικό αυτή την φορά, βαρύ πλήγμα, μετά το 1974.
Στην ανάλυση της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ μπορείτε να διαβάσετε το τι υπάρχει από πλευράς αμυντικής προπαρασκευής, τι μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς υψηλό κόστος και ποιες πιθανότητες έχει να αντέξει 24 ώρες η άμυνα του νησιού.

Επίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε:
2011-2021: Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Η «νέα» Πολεμική Αεροπορία

Η ΠΑ εισήλθε στην πιο κρίσιμη δεκαετία της ύπαρξής της μετά το 1974. Με έναν στόλο μαχητικών που αρχίζει και γερνά επικίνδυνα, με έναν αντίπαλο που φιλοδοξεί να γίνει η ισχυρότερη Αεροπορία εντός του ΝΑΤΟ και με μια οικονομική κρίση που δύσκολα θα επιτρέψει στην ΠΑ να ενισχυθεί ουσιαστικά πριν την παρέλευση εξαετίας, αν ιδανικά θεωρήσουμε ότι θα έχουμε κάποια παραγγελία σε δύο χρόνια από σήμερα, ότι για την παράδοση ενός νέου αεροσκάφους περνούν το ολιγότερο 36 μήνες και για την επιχειρησιακή αξιοποίησή του, άλλοι 12 μήνες.
Επίσης αναλύονται τα λάθη που έχουν γίενι σήμερα και έχουν αποδειχθεί στην πράξη σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της δομής της, περιγράφεται το «ιστορικό» των λαθών που έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει στο εξής. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι άκρως ενδιαφέρον: Η ΠΑ ή αλλάζει ή … «βουλιάζει» ή για την ακρίβεια την «βουλιάζουν» και αφήνουν το Αιγαίο, την κοιτίδα του Ελληνισμού στο έλεος της Τουρκίας…

ΕΛΛΗΝΙΚΑ LEOPARD-1A5:
Η «μικρή»λεοπάρδαλη βγάζει νέα «νύχια»

Το άρµα µάχης Leopard-1 μετρά ακριβώς 30 χρόνια υπηρεσίας στον Ελληνικό Στρατό και το κακό είναι ότι εισήλθε σε υπηρεσία όταν ήδη είχε εμφανιστεί στο γερμανικό Στρατό ο διάδοχός του Leopard-2. Με περίπου 550 μονάδες σε υπηρεσία στον Ε.Σ. η απόφαση εκσυγχρονισμού τους είναι τόσο αυτονόητη όσο αυτονόητο είναι ότι θα παραμείνουν σε υπηρεσία ακόμα 20 χρόνια, αφού  ο νέος τους ρόλος μετά την είσοδο σε υπηρεσία των 400 M1A1 που παραχωρούνται από τις ΗΠΑ, θα είναι η προστασία των νησιών του Α.Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Στην ανάλυση παρουσιάζονται όλα τα πιθανά προγράμματα εκσυγχρονισμού, από τα στοιχειώδη, μέχρι αυτά που μεταμορφώνουν το άρμα σε ένα σύγχρονο οπλοσύστημα με προστασία ανάλογη των τελευταίων εκδόσεων των Leopard-2.

ΜΟΙΡΕΣ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ:
Καταδρομικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο τον 21o αιώνα

Oι Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών είναι για το Αιγαίο οι μοναδικές μονάδες του Ε.Σ. που μπορούν να βρεθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε σημεία που είτε κινδυνεύουν να δεχθούν εχθρική επίθεση, είτε ήδη έχουν δεχθεί. Οι επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων στο νησιωτικό περιβάλλον έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι νέες απειλές έχουν οδηγήσει διεθνώς στην ανάπτυξη νέων τακτικών, συστημάτων και υλικών επιβίωσης των ελαφρών καταδρομικών μονάδων. Όλα αυτά παρουσιάζονται αναλυτικά στο νέο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 
Τελικός στόχος τα πυρηνικά όπλα;

Η Τουρκία περνάει με ταχύτητα και υψηλές φιλοδοξίες στην πυρηνική εποχή με την δημιουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Όλες οι περιφερειακές πυρηνικές δυνάμεις, δηλαδή τα κράτη που κατέχουν σήμερα πυρηνικά όπλα, ξεκίνησαν την προσπάθεια ακριβώς από την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας που τους έδωσε υλικό και τεχνογνωσία διαχείρισης πυρηνικών. Πόσο κοντά θα βρεθεί η Τουρκία στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον δρα Αίθωνα Ναρλή.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: 
Προγράμματα αναβάθμισης κανονιοφόρων

Οι κανονιοφόροι ειδικά σήμερα στην εποχή της πενίας σε έμψυχο και άψυχο υλικό αποτελούν μονόδρομο για την συχνή παρουσία του Π.Ν. στα απώτατα όρια του Αιγαίου, χωρίς να απαιτείται η παρουσία κύριων σκαφών επιφανείας, όπως οι φρεγάτες που έχουν μεγάλο κόστος χρήσης. Βέβαια έχοντας συμπληρώσει αρκετά χρόνια υπηρεσίας στο Π.Ν. και όντας σχέδια που έχουν τις ρίζες τους στα τέλη της δεκαετίας του ’70, χρήζουν προγράμματος εκσυγχρονισμού, αφού πριν την παρέλευση 25ετίας από σήμερα, αποκλείεται να αντικατασταθούν. Στην ανάλυση παρουσιάζονται όλα τα πιθανά προγράμματα με τα θετικά και αρνητικά της κάθε λύσης.

«ΑΡΙΑΔΝΗ 11»: 
Με την SNMCMG-2 σε άσκηση ναρκοπολέμου στο Ιόνιο

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ επιβαίνει στη ναυτική δύναμη SNMCMG-2 του ΝΑΤΟ και παρακολουθεί από κοντά μια μεγάλη άσκηση ναρκοπολέμου σε μια περιοχή που μελλοντικά θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα δεδομένης της παρουσίας του τουρκικού Ναυτικού πλέον και στο Ιόνιο από την βάση της Αλβανίας. Έτσι ή αλλιώς, οι αντι-ναρκικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ναρκοθηρίας συνιστούν µια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία, που έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και πραγματικό «σασπένς».Πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες και μια λεπτομερής περιγραφή της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ στην δυτικότερη ελληνική θάλασσα.

ΡΑΝΤΑΡ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ADR (AIR DEFENSE RADAR) 
& ΣΥΣΤΗΜΑ C4 ISR SKYWATCHER ΤΗΣ ASELSAN

Αν θέλεις να νικήσεις τον αντίπαλό σου, μάθε του, μελέτησέ τον προσεκτικά: Το μέγεθος και οι παραγωγικές δυνατότητες της τουρκικής ηλεκτρονικής αμυντικής βιομηχανίας  Aselsan έχουν λάβει πλέον διαστάσεις που δίνουν τον χαρακτηρισμό του «ισχυρού παίκτη» σε παγκόσµιο επίπεδο στην βιομηχανία. Ένα από τα ενδιαφέροντα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας είναι το ραντάρ ADR ή Kalkan, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και άλλων προηγµένων ραντάρ τουρκικής κατασκευής που θα αποτελέσουν μια νέα πρόκληση για την εξουδετέρωσής τους από τα ελληνικά μαχητικά, αλλά και το νέο  C4 ISR για το τακτικό σύστηµα Skywatcher που συνδυάζεται µε το εν λόγω ραντάρ. Πρώτη παρουσίαση των τουρκικών συστημάτων στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

ΚΟΣΟΒΟ: ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Στην υπηρεσία του οργανωμένου εγκλήματος

Τα γεγονότα που έχουν μέχρι σήμερα λάβει χώρα στο Κοσσυφοπέδιο από το περασμένο καλοκαίρι, απόρροια της απόφασης των κοσοβαρικών «Αρχών» να στείλουν τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας προκειμένου να επιβάλουν με τη βία τον έλεγχο στα τελωνειακά φυλάκια 1 και 31, προκάλεσε αιματηρές εθνοτικές συγκρούσεις και αποδεικνύουν ότι η τεχνητή δημοκρατία των Βαλκανίων εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα αστάθειας. Αναλύουμε την κατάσταση με focus στις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις…

OΙ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΣΤΗΝ «ΡΥΘΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ» ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Ανάλυση SWOT
Η νέο-οθωμανική πολιτική της Τουρκίας, ήδη έχει αρχίσει να μετράει απώλειες. Περισσότεροι εχθροί, παρά φίλοι, κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ, εχθρικές σχέσεις με το Ισραήλ, αποτυχία επιβολής της άποψής της στην πρόσφατη κρίση των γεωτρήσεων στο «Οικόπεδο 12», δείχνουν ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική «ρετάρει». Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μέλλει γενέσθαι με τους μελλοντικού στόχους μιας χώρας που αντί να πλησιάσει τα δυτικά πρότυπα ανάπτυξης, προτιμά την επιστροφή σε ανατολίτικες συνταγές εξωτερικής πολιτικής; Μια ανάλυση που φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Η τούρκικη μειονότητα παράγοντας αστάθειας
Η κάποτε «Πρωσία των Βαλκανίων», το άλλοτε «πιστότερο μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας», η Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αυτό που αγωνίζεται να αποφύγει η Ελλάδα σήμερα: Την πλήρη γεωπολιτική έκλειψη και την γεωστρατηγική απαξίωσή της. Θα τα καταφέρει όμως; Με έναν μουσουλμανικό πληθυσμό, επίσημα χαρακτηρισμένο ως «Τουρκική μειονότητα» που φτάνει το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, η Βουλγαρία αγωνίζεται να σταθεί πριν απορροφηθεί οικονομικά από την Τουρκία.. 
Επίσης στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, μπορείτε να βρείτε δεκάδες άλλα άρθρα, σημειώματα και αναλύσεις για τις απειλές και τις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές…


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - Πόσο εφικτή είναι η υπεράσπιση του νησιού; ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - Πόσο εφικτή είναι η υπεράσπιση του νησιού; Reviewed by Unknown on 23:44 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.