Νέος πλανήτης, μεγαλύτερος από τον Δία, στο ηλιακό μας σύστημα! !



Αν η διαγραφή του Πλούτωνα από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος πριν από πέντε χρόνια εξέπληξε πολύ κόσμο, τότε η πιθανή αντικατάσταση του Πλούτωνα από έναν άλλο άγνωστο μέχρι τώρα πλανήτη και μεγαλύτερο σε μέγεθος από τον Δία θα είναι πολύ μεγαλύτερη έκπληξη.


Οι αστρονόμοι θα αναζητήσουν τον πλανήτη Τύχη, έναν αέριο γίγαντα με τετραπλάσια μάζα από τον Δία, στην εξωτερική περιοχή του νέφους Oort, την πιο απομακρυσμένη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος. Η τροχιά της Τύχης  από τον Ήλιο θα είναι 15.000 φορές μεγαλύτερη από την τροχιά της Γης και 375 φορές μεγαλύτερη από την τροχιά του Πλούτωνα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν
έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Την οριστική απάντηση θα δώσει η ανάλυση των δεδομένων που συγκέντρωσε το  διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Wise.

Αν ο πλανήτης Τύχη εντοπιστεί, τότε και άλλα τηλεσκόπια θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη.

Το αν θα γίνει ο νέος ένατος πλανήτης θα αποφασιστεί από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU). Υπάρχει μόνο ένα επιχείρημα εναντίον της αναγνώρισής του ως πλανήτη, το ότι ο πλανήτης Τύχη πιθανώς δημιουργήθηκε γύρω από ένα άλλο άστρο και συνελήφθη αργότερα από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου μας. Αλλα η IAU μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατηγορία πλανητών για την Τύχη…

Επίσης η IAU θα έχει και τον τελευταίο λόγο για το όνομα του αερίου γίγαντα. Το όνομα Τύχη επιλέχθηκε προσωρινά εξαιτίας μια παλαιότερης υπόθεσης που τώρα μάλλον έχει εγκαταλειφθεί, ότι ο Ήλιος μπορεί να ήταν μέρος ενός διπλού συστήματος αστέρων. Το δεύτερο μέλος του συστήματος είχε ονομαστεί Νέμεσις και σύμφωνα με τη μυθολογία η Τύχη ήταν η καλή αδελφή της Νέμεσης.

Η Τύχη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και η ατμόσφαιρά της θα είναι όπως του Δία, με πολύχρωμες κηλίδες, ζώνες και σύννεφα. Αναμένεται επίσης να έχει και δορυφόρους.

Ένα χαρακτηριστικό που θα αποκαλύψει τον νέο πλανήτη  στα δεδομένα του Wise είναι η θερμοκρασία του που αναμένεται να είναι γύρω στους  -73C, τέσσερις ή πέντε φορές μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του Πλούτωνα.

Τα περισσότερα από τα δισεκατομμύρια των αντικειμένων στην περιοχή του Oort – μια σφαίρα διαμέτρου ενός έτους φωτός που φτάνει μέχρι το ένα τέταρτο της απόστασης του Άλφα του Κενταύρου – είναι κομμάτια από βρώμικο πάγο σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273C).

Από την περιοχή αυτή προέρχονται οι κομήτες που έχουν  μεγάλη περιόδο περιστροφής.

Οι επιστήμονες που πρότειναν για πρώτη φορά την ύπαρξη της Τύχης ήθελαν να εξηγήσουν γιατί το 20% από αυτούς τους κομήτες, που παρατηρούνται από το 1898, προέρχονταν από το λάθος κατεύθυνση σε σχέση με ότι προβλέπει η θεωρία…

Μπορείτε να κατεβάσετε το PDF για να δείτε σε μεγέθυνση το διάγραμμα που δείχνει την θέση της Τύχης στο ηλιακό μας σύστημα πατώντας ΕΔΩ 

www.independent.co.uk
http://physicsgg.wordpress.com
Νέος πλανήτης, μεγαλύτερος από τον Δία, στο ηλιακό μας σύστημα! ! Νέος πλανήτης, μεγαλύτερος από τον Δία, στο ηλιακό μας σύστημα! ! Reviewed by Unknown on 12:32 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.