Σχέσεις | Είναι καλό να ζηλεύουμε;

Ο καθένας μέσα σε μία σχέση που τον ενδιαφέρει "το πρόσωπο", ζηλεύει...
Ας μην κρυβόμαστε άδικα ! Μερικοί το παραδέχονται άλλοι πάλι όχι ! Είτε ανήκετε στη πρώτη κατηγορία είτε στην δεύτερη, το μόνο σίγουρο είναι ότι για να μπορέσει να κρατήσει μια σχέση, θα πρέπει να "δαμάσετε" αυτό το μικρό διαβολάκι που απασχολεί το μυαλό σας και σας κάνει να σκέφτεστε αρνητικά πράγματα για τον/την σύντροφό σας, χωρίς να υπάρχει πάντα λόγος...

Για κάποιους ανθρώπους, δυστυχώς η ζήλια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στην σχέση τους.Ζηλεύετε τον τύπο που μιλούσε στην κοπέλα σας στην στάση του λεωφορείου, που την ρώτησε τι ώρα είναι ?Την παίρνετε τηλέφωνο στο κινητό και η μόνη σας σκέψη αν δεν σηκώσει το τηλέφωνο είναι "τι συμβαίνει ?", γιατί δεν σηκώνει το τηλέφωνο ? Μου είπε θα πάει στην μάνα της, μήπως δεν είναι εκεί ?..Μήπως κάθε κίνηση, βλέμμα λέξη του συντρόφου σας φαίνεται για σας ύποπτη ή επιλήψιμη ? Μήπως το μυαλό σας και οι σκέψεις σας , τρέχουν με ταχύτητα φωτός ?
Συγχαρητήρια μπορείτε με βεβαιότητα να κατατάξετε τον εαυτό σας στην κατηγορία των "παθολογικών ζηλιάρηδων"! Δεν θα μπορούσαμε στην πραγματικότητα να πούμε ότι αυτό είναι θετικό για σας, καθώς πολλές έρευνες τονίζουν πως αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων πρέπει να ζητήσουν την γνώμη ενός ειδικού, καθώς η μορφή ζήλιας που αυτοί έχουν ξεπερνά τα φυσιολογικό !!!

Παρόλα αυτά η ζήλια συχνά-πυκνά, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, δημιουργεί εντάσεις, τσακωμούς, απογοήτευση.

Γιατί όμως ζηλεύουμε ???

Υπάρχουν σίγουρα πολλοί λόγοι, και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να τους αναλύσουμε όλους σε μερικές γραμμές, αλλά θα ήταν καλό να εφυστήσουμε την προσοχή μας στους "πιο συνηθισμένους" που σε όλους από μας λίγο-πολύ έχουν τύχει !

Αρχικά, πιθανώς να παίζει ρόλο η γνώμη που έχουμε σχηματίσει για τον εαυτό μας (π.χ. είμαι άχρηστη/ος, άσχημη/ος, είμαι χοντρή/ος), αλλά και για τους άλλους (π.χ. σαν άτομα που δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε και να βασιστούμε πάνω τους ). Μ ' αυτόν τον τρόπο η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που έχουμε, μπορούν να μας δημιουργήσουν το αίσθημα της ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εμπιστευτούμε τους κοντινούς μας ανθρώπους (είτε οι λόγοι είναι αντικειμενικοί, είτε όχι), και να εκδηλώνουμε κτητικότητα. Το παραπλανητικό με την κτητικότητα είναι ότι μας δίνει την αίσθηση του "ελέγχου" πάνω στον άλλο. (π.χ. θεωρούμε ότι άμα δεν μιλάει με καμία συνάδελφό του, δεν κινδυνεύω να με απατήσει.), έτσι καταλήγουμε να ζηλεύουμε υπερβολικά!Σίγουρα θα μου πείτε τώρα, και τι γίνεται αν υπάρχουν αφορμές?
Σίγουρα, το αίσθημα της ζήλιας αυξάνεται κατακόρυφα όταν υπάρχουν αφορμές.Το μεγάλο πρόβλημα σ αυτήν την περίπτωση είναι , αν οι αφορμές είναι βάσιμες (αντικειμενικές), ή όχι ?
Αν για παράδειγμα πάρετε τηλέφωνο τον/την σύντροφό σας, και δεν απαντήσει, αν είσαστε ζηλιάρης/ρα θα σκεπτόσασταν ότι θα μπορούσε να είναι με κάποιο "πρόσωπο" ύποπτο, και για αυτό δεν το σηκώνει. Αν δεν είσαστε ζηλιάρης/ρα πιθανότατα θα σκεφτόσασταν ότι μπορεί να μην άκουσε το τηλέφωνο, να το είχε στο αθόρυβο, να το ξέχασε στο αμάξι ή οτιδήποτε άλλο που θα φάνταζε λογικό! Όταν κυριαρχεί όμως το αίσθημα της ζήλιας, σκεπτόμενες συναισθηματικά θα σκεφτόμασταν ότι ο σύντροφός μας, μας απατά ! Εκείνη την στιγμή ξεχνάμε επίσης πολλούς παράγοντες, π.χ. το ότι ο σύντροφός μας είναι πολύ εντάξει απέναντί μας, είναι πιστός!

Όλα είναι μέσα στο μυαλό μας!

Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν έχουν να κάνουν με τα προσωπικά μας βιώματα, και τις εμπειρίες μας (π.χ.έτσι και ο προηγούμενος σύντροφός μου έβγαινε με τους κολλητούς του χωρίς εμένα και τελικά αποδείχτηκε ότι είχε άλλη), επίσης τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας (π.χ. ίσως το ότι για ένα άντρα δε φτάνει μία γυναίκα), ακόμα και στις συναισθηματικές παγίδες που έχουμε πέσει στο παρελθόν.Όλα αυτά σχετίζονται με το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και τους άλλους σύμφωνα με τα βιώματα και τις εμπειρίες μας. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα την γενίκευση κάποιων συμπερασμάτων και την κατάταξη κάθε ατόμου που γνωρίζουμε σε μία κατηγορία στο μυαλό μας.(π.χ. αφού εκείνος βγαίνει με τους φίλους του, πάει για μπάλα συχνά και ο πρώην μου έκανε τα ίδια και με απάτησε σημαίνει ότι αν κάνει και αυτός τα ίδια πράγματα είναι "ύποπτος"). Ακόμα, αν εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει αυτός που είμαστε μαζί του,ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας, ή ότι είμαστε πολύ κατώτεροι από εκείνον (π.χ. σε ομορφιά , ταλέντα , εξυπνάδα), θα νοιώθουμε μειονεκτικά και θα πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να μας απατήσει, να μας ξεγελάσει , να μας εξαπατήσει και θα είναι λογικό να ζηλεύουμε !

Όταν έχεις δίκαιο... Ζήλευε !!!

Πότε έχεις δίκαιο ? Όταν έχεις βάσιμες υποψίες ! Αν ο σύντροφός σου σε έχει απατήσει (και τον έχεις συγχωρέσει...μην κοιτάς έτσι πολλοί το κάνουν...), δεν χάνει ευκαιρία να φλερτάρει οπουδήποτε, σου έχει δώσει γενικά σημάδια, τότε εννοείται πως έχεις κάθε λόγο να είσαι "υποψιασμένος"! Δεν νομίζεις όμως ότι αν ο σύντροφός σου δεν ανήκει σε μια τέτοια κατηγορία είναι άδικο και προσβλητικό για εκείνον να ζηλεύεις τόσο ? Στο κάτω κάτω , δεν σου έδωσε αφορμές... αν σου δώσει θα έχεις κάθε δίκαιο να του την πεις!!!

Ζηλεύω κάθε κίνηση του/της ! Τι να κάνω ?

Αρχικά θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσουμε να "δαμάσουμε" την ζήλια μας, που έστω σε μικρές δόσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχει σε μία σχέση!Το σημαντικό είναι να εμπιστευόμαστε τον άλλο έστω και αν έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μας κοροϊδέψει ή να μας απατήσει.Όταν δείχνουμε εμπιστοσύνη στον σύντροφό μας, εκείνος καταλαβαίνει ότι έχουμε αυτοπεποίθηση, και ότι δεν εμπιστευόμαστε μόνο εκείνον μέσα στην σχέση μας, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό!Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να κατανοήσουμε ότι σε μία σχέση , ο σύντροφός μας δεν είναι ιδιοκτησία μας. Με το να είμαστε "κτητικοί" δύο τινά υπάρχουν, το να καταπιέζουμε τον σύντροφό μας,να τον "πνίγουμε" και στην συνέχεια να τον "διώχνουμε" εμείς οι ίδιοι με την συμπεριφορά μας. Σε μία ισορροπημένη σχέση το ζευγάρι δεν είναι μαζί επειδή είναι υποχρεωμένοι, ή από ανασφάλεια αλλά επειδή βρήκαν τα στοιχεία που έψαχναν στον άνθρωπό τους, αυτά που χρειάζονται και επιζητούν. Σε μία εκλογικευμένη σχέση θα πρέπει να "ζυγίζουμε" τις αφορμές και να καταλήγουμε στο αν είναι αντικειμενικές ή όχι, προτού προβούμε σε σκηνές ζηλοτυπίας!

Η έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει έλλειψη αγάπης ?

Σε πολλές σχέσεις είτε γνωστών, είτε φίλων, έχουμε ακούσει παράπονα του στυλ "δεν ζηλεύει καθόλου, δεν με αγαπά !". Παρόλα αυτά αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικότητα. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, υπάρχουν άλλοι που είναι ζηλιάρηδες και κτητικοί και άλλοι που είναι μόνο ζηλιάρηδες, ή και τίποτα από όλα αυτά. Οπότε είναι θέμα χαρακτήρα! Φυσικά δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα ότι ο σύντροφός σας, λόγω του μεγάλου χρόνου που είστε μαζί μπορεί να σας θεωρεί δεδομένη. Σ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τον "ταρακουνήσουμε" για να καταλάβει ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως νομίζει ότι είναι !
Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την κατηγορία των ανθρώπων που αν και ζηλεύουν δεν θέλουν να το δείξουν(είτε από εγωισμό, είτε επειδή το θεωρούν σαν έλλειψη εμπιστοσύνης.)!
Όπως και να είναι τα πράγματα, καλό θα είναι να σκεφτόμαστε τους λόγους που θα μας ωθήσουν σε μία σκηνή ζηλοτυπίας, να κρίνουμε αν είναι αντικειμενικοί και βάσιμοι, και έπειτα ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθένα να πράττουμε!

http://clikare.blogspot.com
Σχέσεις | Είναι καλό να ζηλεύουμε; Σχέσεις | Είναι καλό να ζηλεύουμε; Reviewed by Unknown on 14:47 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.