Η μεγαλύτερη συμβατική βόμβα στο αμερικανικό οπλοστάσιο, σχεδιασμένη να διαπερνά δεκάδες μέτρα τσιμέντου, πετρώματος ή ατσαλιού, δεν μπορεί να καταστρέψει τις νέες, ενισχυμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, παραδέχεται ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίο Πανέτα.
Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Πανέτα αναφέρει ότι ........
η διατρητική βόμβα MOP, βάρους 13,6 τόνων, θα πρέπει να βελτιωθεί ώστε να διεισδύει ακόμα βαθύτερα στο έδαφος πριν τελικά εκραγεί. «Ακόμα προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια τέτοια βόμβα» δηλώνει ο Πανέτα.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται η εφημερίδα, η MOP αναπτύχθηκε ειδικά για τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Οι δοκιμές όμως δείχνουν ότι δεν μπορεί να καταστρέψει ορισμένες εγκαταστάσεις στο Ιράν, είτε επειδή βρίσκονται σε υπερβολικά μεγάλο βάθος, είτε επειδή έχουν αποκτήσει νέα θωράκιση.
Η βόμβα MOP, γνωστή και ως GBU-57A/B, κατευθύνεται με GPS και φέρεται ικανή να διαπερνά 60 μέτρα ενισχυμένου μπετόν, ή 40 μέτρα μέτρια σκληρού βράχου.
Μέχρι σήμερα, το Πεντάγωνο έχει διαθέσει 330 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Boeing για την κατασκευή περίπου 20 βομβών. Τώρα, όμως, ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 82 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της τεράστιας βόμβας.
Η Τεχεράνη δηλώνει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την πυρηνική ενέργεια, και όχι για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δείχνει να έχει διαφορετική γνώμη: Σε έκθεσή της το Νοέμβριο, ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ίδια αλλά και δέκα Δυτικές κυβερνήσεις, «το Ιράν έχει επιδοθεί σε ενέργειες που σχετίζονται με πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων».
Η έκθεση παραθέτει 12 «ύποπτες» δραστηριότητες, όπως η δοκιμή εκρηκτικών μέσα σε έναν χαλύβδινο θάλαμο, αλλά και οι δοκιμές του βαλλιστικού πυραύλου Σαχάμπ-3, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές.
armageddon-news.blogspot.com
http://ksipnistere.blogspot.com
Η ισχυρότερη διατρητική βόμβα των ΗΠΑ ανεπαρκής κατά του Ιράν...
Reviewed by Unknown
on
03:30
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου