Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;

ιδρώτας


Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!
Σίγουρα έχει τύχει πολλές φορές να...
νιώθουμε άσχημα για την μυρωδιά του σώματος μας και ιδιαίτερα μετά από σκληρή εργασία.

Αυτό οφείλεται στον ιδρώτα και πιο επιστημονικά στην εφίδρωση.

Τελικά όμως γιατί ιδρώνουμε και ποιος είναι ο μηχανισμός της εφίδρωσης είναι ο ιδρώτας;

Είναι ο μηχανισμός ψύξης του σώματος!

ιδρώτας και θερμοκρασίεςΌταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλέςθερμοκρασίες η σε έντονη άσκηση, ανεβαίνει η ροή του αίματος και έτσι απελευθερώνεται ιδρώτας από τους πόρους του δέρματος.

Μόλις λοιπόν ο ιδρώτας αρχίσει να εξατμίζεται, δημιουργείται ένα αίσθημα δροσιάς στο σώμα! Έτσι η θερμοκρασία που ανέβασε το σώμα λόγο της υψηλής ροής του αίματος αποβάλλεται με αυτόν τον τρόπο.

Όπως οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουμε, το σώμα αποτελείται το 60% από νερό και χάνει νερό με 4 διαφορετικούς τρόπους.

Την εφίδρωση, την ούρηση, την ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπνοή.

Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο;
ιδρωτοποιοί αδένεςΟι άνθρωποι γεννιούνται έχοντας από 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες οι οποίοι ενεργοποιούνται σταδιακά με την πάροδο των ετών!

Άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το πόσο ιδρώνουμε, είναι το περιβάλλον αλλά και η ενδυμασία μας. Εάν το περιβάλλον έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας, τότε ο ιδρώτας εξατμίζεται δύσκολα και το άτομο δυσκολεύεται να δροσιστεί!

Οι γυναίκες έχουν πιο πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες αλλά οι άντρες έχουν μεγαλύτερη και πιο έντονη λειτουργία αυτών των αδένων σε σχέση με τις γυναίκες.

Για αυτόν τον λόγο, οι άντρες ιδρώνουν συνήθως πιο πολύ. Επίσης οι περισσότεροι αδένες βρίσκονται στην περιοχή από τον αστράγαλο και κάτω, στις μασχάλες και στην βουβωνική περιοχή.

Από τι αποτελείται ο ιδρώτας;

ιδρώτας αποτελείταιΕπίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο ιδρώτας δεναποτελείται μόνο από νερό.

Χαλκός, αμμωνiα, κρεατίνη, άλατα, ουρία, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο είναι μερικά από τα δεκάδες στοιχεία που αποβάλλουμε κατά την εφίδρωση!

Οι άνθρωποι - αθλητές που χάνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κατά την εφίδρωση, είναι αρκετά επιρρεπείς στις κράμπες! Η καλύτερη αποθεραπεία σε αθλητές οι οποίοι εμφάνισαν κράμπες κατά την διάρκεια της άσκησης, είναι διατροφή και υγρά πλούσια σε νάτριο και κάλιο!


Κλείνοντας θα πρέπει να ανησυχήσετε όταν δεν ιδρώνετε καθόλου και όχι όταν ιδρώνετε!

εφίδρωση

Η εφίδρωση είναι σημάδι καλής λειτουργίας του οργανισμού! Όσον αφορά την άσχημη μυρωδιά υπάρχουν τα αποσμητικά και τα μπάνια


http://coolweb.gr
Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε; Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε; Reviewed by Unknown on 07:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.