Βιβλίο για τις πιο λανθασμένες προβλέψεις στην Ιστορία της ανθρωπότητας έγραψε ο Βρετανός Έρικ Τσαλίν, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Στο εν λόγω βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Οι χειρότερες προβλέψεις», καταγράφονται οι μεγαλύτερες γκάφες που έχουν διαπραχθεί έως σήμερα από πολιτικούς, διακεκριμένους επιστήμονες και δημοφιλείς καλλιτέχνες, στα πλαίσια εκτιμήσεών τους για το μέλλον, ανοίγοντας ενδεχομένως μια χαραμάδα ... αμφιβολίας για το αλάνθαστο ένστικτό τους!
Μερικές από τις πιο σπαρταριστές προβλέψεις που καταγράφονται στο βιβλίο είναι οι εξής:
Το 1876, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ράδερφορντ Χέϊς, όντας ακόμη φέρελπις ρεπουμπλικανός, έπειτα από επίδειξη ενός πειραματικού τηλεφώνου από τον μηχανικό Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη συσκευή δεν θα είχε καμία χρησιμότητα στο μέλλον, βασιζόμενος σε εσωτερική έκθεση της τηλεγραφικής εταιρείας Western Union στην οποία αναφερόταν ότι «από τη φύση της η συσκευή δεν έχει ουδεμία αξία».
Εξίσου ... «διορατικός» υπήρξε και ο κορυφαίος παραγωγός του Χόλιγουντ Ντάριλ Ζανούν για την τηλεόραση, όταν το 1946 του έδειξαν μια μικρή ηλεκτρομαγνητική TV που είχε κατασκευάσει ο Σκοτσέζος εφευρέτης Τζον Λόγκι Μπέιρτ. «Ο κόσμος γρήγορα θα βαρεθεί να χαζεύει μπροστά σε ένα κουτί από κόντρα πλακέ κάθε βράδυ», βιάστηκε να δηλώσει ο Ζανούν.
Ο Αμερικανός τραγουδιστής Φρανκ Σινάτρα, όταν είδε για πρώτη φορά τον Έλβις Πρίσλεϊ να τραγουδά ροκ και να χορεύει, είπε: «Η μουσική του είναι ελεεινή. Είναι ένα δύσοσμο αφροδισιακό. Θα προκαλέσει τελείως αρνητικές αντιδράσεις στους νέους».
Τραγικές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα είχε η πρόγνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, ο οποίος, όταν επέστρεψε περιχαρής από το Μόναχο, όπου στις 29-30 Σεπτεμβρίου 1938 είχε συνάψει σύμφωνο ειρήνης με τον Χίτλερ, ζήτησε από τους οπαδούς του, που τον υποδέχθηκαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ, να κοιμούνται ήσυχοι γιατί ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα έκαναν κανένα πόλεμο.
Ιδού ακόμα μερικές ιστορικές «προφητείες» που κάθε άλλο παρά επαληθεύτηκαν με το πέρασμα των ετών:
Νοστράδαμος: Ο λογοκλόπος προφήτης. Οι υποτιθέμενες προβλέψεις του διάσημου γιατρού, φαρμακοποιού, μετεωρολόγου, πνευματιστή και αστρολόγου – που, ωστόσο, δεν ήταν καν δικές του – δεν βγήκαν αληθινές.
Καρλ Μαρξ: Η εκτίμηση για την πτώση του καπιταλισμού και τον θρίαμβο του κομμουνισμού που επαληθεύτηκε αντιστρόφως.
Η πρόβλεψη του Άλμπερτ Αινστάιν ότι «η αξιοποίηση της ενέργειας του ατόμου για ειρηνικούς και πολεμικούς σκοπούς δεν είναι εφικτή».
«Οι Beatles δεν έχουν κανένα μέλλον», ήταν η περίφημη πρόγνωση του Ντικ Ρόου, μουσικού παραγωγού της μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας Decca Records, για την απήχηση της παρέας του Λένον και του Μακάρντεϊ στο μουσικόφιλο κοινό.
«Οι προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι άχρηστοι»: Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κένεθ Όλσεν, προέδρου της Digital Equipment Corporation, τα PCs δεν επρόκειτο ποτέ να σημειώσουν εμπορική επιτυχία.
Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε με περισσή βεβαιότητα το 2007, ότι οι κύκλοι ανάπτυξης και ύφεσης της οικονομίας άνηκαν πλέον στο παρελθόν.
«Προφήτες και μελλοντολόγοι», τονίζει ο συγγραφέας, «υπήρχαν από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού. Όπως θα ανακαλύψετε στις ιστορίες αυτού του βιβλίου, κάποιοι από αυτούς επικαλέστηκαν θεϊκή έμπνευση, ορισμένοι έκαναν επιστημονικές προβλέψεις, άλλοι βασίστηκαν σε οικονομικά μοντέλα, και κάποιοι απλώς χρησιμοποίησαν τη γόνιμη φαντασία τους. Όλοι τους, όμως, είχαν ένα κοινό γνώρισμα: τη σχεδόν ... υπερφυσική ικανότητα να πέσουν εντελώς έξω στις εκτιμήσεις τους για το μέλλον!»
Σε αυτό το πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο, οι φωτογραφίες και οι χάρτες ζωντανεύουν τα κεφάλαια, παρέχοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει τους ανθρώπους που «υπέγραψαν» μερικές από τις πιο λανθασμένες προβλέψεις στην Ιστορία της ανθρωπότητας.
http://3otiko.blogspot.com
theinsider.gr
Οι πιο .... θριαμβευτικά αποτυχημένες προβλέψεις όλων των εποχών...
Reviewed by aspasoni
on
14:19
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου