Ελπίδες για παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα, φέρνει νέα μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων που...
με τη συμβολή ενός Έλληνα νευροεπιστήμονα, είναι πολύ κοντά στο να κατανοήσουν τα μυστήρια του εγκεφάλου.Ο εγκέφαλος διαθέτει...μια αξιοσημείωτη ικανότητα να μαθαίνει νέα πράγματα ενώ παράλληλα, συγκρατεί τις γνώσεις που έχει ήδη αποκτήσει. Με ποιο ακριβώς, όμως τρόπο, οι νέες πληροφορίες ενσωματώνονται στα νευρωνικά συστήματα του εγκεφάλου και πως αυτά λειτουργούν; Σε αυτή τη μυστηριώδη και συνάμα μαγική διαδικασία του ανθρώπινου μυαλού, ο καθηγητής νευροβιολογίας του πανεπιστημίου Wake Forest, του Σάλεμ, Χρήστος Κωνσταντινίδης, μαζί με επιστήμονες από το ΜΙΤ, επιχειρεί να ρίξει άπλετο φως.
Και το κατάφεραν. Έδειξαν με ποιο τρόπο οι νέες πληροφορίεςα από το εξωτερικό περιβάλλον, κωδικοποιούνται στους νευρώνες του προμετωπιαίου φλοιού, της ζωτικής εκείνης περιοχής του εγκεφάλου, που εμπλέκεται άμεσα, στον σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων, τη μάθηση και τη μνήμη.
«Καταφέραμε να απομονώσουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα και να δούμε τι συμβαίνει στον προμετωπιαίο φλοιό, πριν και μετά από την μάθηση ενός νέου πράγματος» δήλωσε ο Έλληνας καθηγητής, Χρήστος Κωνσταντινίδης. Στη συνέχεια οι επιστήμονες ανέλυσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων, των εγκεφαλικών κυττάρων, αρχικά σε 2 μαϊμούδες.
Τα πειραματόζωα λοιπόν παρακολούθησαν σε μια οθόνη, διάφορα σχήματα, όπως κύκλους και τετράγωνα και οι επιστήμονες κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Στη συνέχεια τα ζώα εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν τα διάφορα σχήματα και να τα θυμούνται. Με τη βοήθεια του υπολογιστή, οι επιστήμονες συνέκριναν τη δραστηριότητα των νευρώνων, πριν και μετά και κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν, έναν μικρό αριθμό, συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων, που ενεργοποιούνται όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα.
Είναι τα ίδια κύτταρα (νευρώνες) στα οποία αποθηκεύονται και οι πληροφορίες. «Στην ουσία» λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, «αυτή η ειδική ομάδα νευρώνων είναι σε θέση να κάνει ταυτόχρονα διαφορετικά πράγματα. Από τη μια μαθαίνει και από την άλλη διατηρεί τις νέες πληροφορίες»
Με τη νέα αυτή έρευνα και κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, ανοίγουν νέοι δρόμοι που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται με ασθενείς που έχουν προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης, λόγω εγκεφαλικών ή τραυματισμών στο κεφάλι. «Μπορεί ακόμη και να βοηθηθούν στη θεραπεία, ασθενείς με σχιζοφρένεια, διαταραχή ελλειματικής προσοχής και με υπερκινητικότητα» τόνισε ο καθηγητής του Wake Forest, κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Φως στα μαγικά μυστήρια του εγκεφάλου, ρίχνει Έλληνας επιστήμονας!!!
Reviewed by Unknown
on
20:30
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου