Με πόσες θερμίδες τα βγάζεις πέρα μέσα στον Διαστημικό Σταθμό ή σε ένα διαστημόπλοιο με κατεύθυνση για τον Αρη; Και εδώ δεν πρόκειται για νηστεία που κρατάει μια Σαρακοστή αλλά τουλάχιστον χίλιες ημέρες. Μια ματιά στην κουζίνα των ανθρώπων που ζουν εκτός Γης
Ενα σάντουιτς με κορν-μπιφ που μπήκε λαθραία σε διαστημόπλοιο στις 23 Μαρτίου 1965, με δύο αστροναύτες σε ολιγόωρη πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος Gemini ΙΙΙ, έχει μείνει στην Ιστορία. Οχι μόνο γιατί όλοι κατάλαβαν από τότε πως η διακίνηση τροφίμων στο Διάστημα δεν είναι παίξε-γέλασε αλλά και γιατί έβαλε σε μπελάδες αρκετό κόσμο. Την τριάδα αποτελούσαν ο Γκρίσομ, ο Γιανγκ και ο Σίρα.
Η αστροναύτης και μηχανικός Πέγκυ Γουάιτσον (αριστερά) και ο επικεφαλής της αποστολής κοσμοναύτης Βαλέρι Κορζούν απολαμβάνουν χάμπουργκερ και ιπτάμενες ντομάτες.
O Σίρα που δεν θα πετούσε πήγε και αγόρασε ένα σάντουιτς με κορν-μπιφ μέσα. Ηξερε ότι άρεσε στον Γκρίσομ και το έδωσε στον Γιανγκ με την υπόδειξη να το κρύψει και να του κάνει έκπληξη στη διάρκεια της πτήσης. Τότε οι πτήσεις αυτές διαρκούσαν μερικές ώρες μόνο και εκείνη την ημέρα θα δοκίμαζαν και το πώς θα διαχειρίζονταν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας το γεύμα τους αλλά και την τακτοποίηση των υπολειμμάτων μετά. Και εκεί που ετοιμάζονταν να καταναλώσουν το προγραμματισμένο φαγητό, πόδι κοτόπουλου, χοτ ντογκ, μπισκοτάκια με κομμάτια σοκολάτας και κομπόστα μήλου, όλα σε ομοιόμορφα, εντελώς λεία και άνοστα κυβάκια, βγαίνει το σάντουιτς, το κρυμμένο σε κάποια τσέπη τουΓκρίσομ.
Μόνο που ήταν εντελώς ακατάλληλο για περιβάλλον με έλλειψη βαρύτητας και πριν αρχίσουν τα ψίχουλα και το κορν-μπιφ διαλυόμενα να δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα έσπευσαν να το πετάξουν, ενώ όμως ακουγόταν ο σχετικός διάλογός τους από το Κέντρο Παρακολούθησης. Ετσι στην επιστροφή έγινε χαμός. Εφθασε το θέμα στη Γερουσία και είπε μάλιστα κάποιος γερουσιαστής ότι ξοδεύουμε τόσα χρήματα και, αν δεν μπορείτε να ελέγξετε ούτε δύο αστροναύτες, πώς θα διαχειριστείτε τα δισεκατομμύρια που μας ζητάτε;Από τότε γίνεται αυστηρός έλεγχος και στους αστροναύτες πριν από την πτήση για να αποφευχθούν και άλλα τέτοια.
Ο καλός ο αστροναύτης...
Το φαγητό κάποτε ήταν κάτι δευτερεύον διότι οι πτήσεις κρατούσαν λίγο. Μόλις 700 γραμμάρια τροφής ήταν η μερίδα για κάθε αστροναύτη. Και όπως έλεγαν κυνικά οι διατροφολόγοι στη NASA εκείνης της εποχής, ο καλύτερος αστροναύτης είναι ένας που έχει δυσκοιλιότητα. Είχαν μάλιστα κάνει μακροχρόνιες έρευνες όχι μόνο ως προς το ποιες τροφές δίνουν το μικρότερο υπόλειμμα που θα πρέπει να βγει διά της φυσικής οδού αλλά και το ποιες τροφές οδηγούν τον οργανισμό στην παραγωγή αερίων διότι στις πρώτες πτήσεις με χώρο όχι μεγαλύτερο από αυτόν ενός σπορ αυτοκινήτου η κατάσταση μπορούσε να καταλήξει ως και ανυπόφορη.
Ετσι έχουν εδώ και χρόνια καταλήξει ότι μια απόλυτα αποδεκτή από αυτή την άποψη τροφή είναι μια καλή μπριζόλα. Η ζωική πρωτεΐνη και το λίπος χωνεύονται σχεδόν στον απόλυτο βαθμό, κάπου κοντά στο 90%. Κρέας ψητό σε μερίδα των 275 γραμμαρίων αφήνει τελικό υπόλειμμα στα έντερα κάπου 27,5 γραμμάρια. Εφθασαν μάλιστα οι διατροφολόγοι τηςNASA να συνεργάζονται και με τους κατασκευαστές ζωοτροφών γιατί διαπίστωσαν ότι είχαν κοινά προβλήματα! Και εκείνοι προσπαθούν να μειώσουν τα απόβλητα των κατοικιδίων και να ρυθμίσουν ακόμη και τον χρόνο εξαγωγής τους!
Ο καλός ο αστροναύτης...
Το φαγητό κάποτε ήταν κάτι δευτερεύον διότι οι πτήσεις κρατούσαν λίγο. Μόλις 700 γραμμάρια τροφής ήταν η μερίδα για κάθε αστροναύτη. Και όπως έλεγαν κυνικά οι διατροφολόγοι στη NASA εκείνης της εποχής, ο καλύτερος αστροναύτης είναι ένας που έχει δυσκοιλιότητα. Είχαν μάλιστα κάνει μακροχρόνιες έρευνες όχι μόνο ως προς το ποιες τροφές δίνουν το μικρότερο υπόλειμμα που θα πρέπει να βγει διά της φυσικής οδού αλλά και το ποιες τροφές οδηγούν τον οργανισμό στην παραγωγή αερίων διότι στις πρώτες πτήσεις με χώρο όχι μεγαλύτερο από αυτόν ενός σπορ αυτοκινήτου η κατάσταση μπορούσε να καταλήξει ως και ανυπόφορη.
Ετσι έχουν εδώ και χρόνια καταλήξει ότι μια απόλυτα αποδεκτή από αυτή την άποψη τροφή είναι μια καλή μπριζόλα. Η ζωική πρωτεΐνη και το λίπος χωνεύονται σχεδόν στον απόλυτο βαθμό, κάπου κοντά στο 90%. Κρέας ψητό σε μερίδα των 275 γραμμαρίων αφήνει τελικό υπόλειμμα στα έντερα κάπου 27,5 γραμμάρια. Εφθασαν μάλιστα οι διατροφολόγοι τηςNASA να συνεργάζονται και με τους κατασκευαστές ζωοτροφών γιατί διαπίστωσαν ότι είχαν κοινά προβλήματα! Και εκείνοι προσπαθούν να μειώσουν τα απόβλητα των κατοικιδίων και να ρυθμίσουν ακόμη και τον χρόνο εξαγωγής τους!
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο για παράδειγμα, όταν θέλουν να βάλουν και άμυλο στη διατροφή, συνδυάζουν το κρέας με ρύζι (π.χ., αρνάκι με ρύζι είναι μια συνηθισμένη κονσέρβα) και όχι με μακαρόνια, διότι από τα αμυλώδη το ρύζι δίνει τα λιγότερα στερεά υπολείμματα. Ακόμη καλύτερο από αυτή την άποψη είναι μόνο το αβγό που χωνεύεται σχεδόν ολοκληρωτικά. Γι’ αυτό και έχουν καταλήξει ότι το καταλληλότερο πρωινό πριν από μια εκτόξευση όπου ο αστροναύτης μπορεί να χρειαστεί να μείνει ακόμη και οκτώ ώρες ακίνητος περιμένοντας για τους τελικούς ελέγχους και τις τυχόν αναβολές είναι μπριζόλα και αβγά.
Τρώνε καλά οι αστροναύτες;
Reviewed by Unknown
on
18:00
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου