Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του "Βήματος", είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε περίπου 1,5 μήνα το σύστημα έχει εντοπίσει περισσότερα από 3.300 αυτοκίνητα που φαίνεται ότι απασχολούσαν τις ελληνικές διωκτικές αρχες.
Το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Απασχολούντων Οχημάτων (Αutomatic Number Plate Recognition - ANPR), όπως ονομάζεται, αποκτήθηκε μετά από πολυετείς διαδικασίες, έναντι 1.749.115 ευρω, από ιταλική εταιρεία με έδρα την Γένοβα. Τέτοιου είδους σαρωτές έχουν τοποθετηθεί ήδη σε 20 περιπολικά στην Αθήνα, σε πέντε στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα πέντε στα Ιωάννινα. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί-χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε- τρία επιχειρησιακά κέντρα στις τρείς αυτές πόλεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., το σύστημα χρησιμοποιείται σε περιπολικά κοντά στα διόδια, σε δύο-τρία σημεία των δρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, τους οποίους χρησιμοποιούν συνήθως οι λαθρέμποροι, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (λεωφόρο Κηφισίας, Σταδίου, Βασ. Σοφίας κλπ).
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, περιπολικά με τέτοιου είδους σαρωτές θα κινούνται κοντά στην Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ κ.λπ, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση. Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. σκόπευε να αγοράσει 10 φορητές συσκευές υποστήριξης περιπολίας, όμως αυτή η προμήθεια ματαιώθηκε λόγω λειτουργικών προβλημάτων.
Το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα «ανάγνωσης» πινακίδων μέχρι και 15.000 οχημάτων την ώρα τα οποία διέρχονται από κάποιον δρόμο και μπορεί να ελέγξει ταυτόχρονα μέχρι και τρείς λωρίδες κυκλοφορίας. Ανιχνεύει και «αναγνωρίζει» πινακίδες ακόμη κι αν τα οχήματα τρέχουν με ταχύτητες 160-170 χιλιομέτρων την ώρα, καθώς και όταν, βεβαίως, είναι παρκαρισμένα. Συνδέεται, ακόμη, ηλεκτρονικά με την βάση δεδομένων κλεμμένων οχημάτων και πινακιδων που έχει δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ., όπου κάθε χρόνο καταχωρίζονται περίπου 20.000 οχήματα.
Στην περίπτωση που εντοπίζονται κάποιες πινακίδες που φέρεται να έχουν κλαπεί ή να ανήκουν σε κλεμμένο όχημα, το σύστημα σημαίνει συναγερμό, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα φωτογράφησης του υπόπτου ΙΧ, φορτηγού ή μοτοσυκλέτας. Έτσι, ειδοποιείται το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και ζητείται η συνδρομή και άλλων αστυνομικών προκειμένου να ακινητοποιηθούν τα οχήματα με ύποπτες πινακίδες στις οποίες πιθανόν επιβαίνουν κακοποιοί!
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., σε διάρκεια περίπου 45 ημερών χρήσης των σαρωτών αναγνωρίσθηκαν 3.244.817 πινακίδες, ειδοποίηθηκαν τα πληρώματα των περιπολικών 3.340 φορές για απασχολούντα οχήματα και εντοπίστηκαν 629 κλεμμένα οχήματα.
Σαρωτής "ύποπτων" πινακίδων, το νέο "μυστικό όπλο" της ΕΛ.ΑΣ.!
Reviewed by Unknown
on
13:45
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου