«Ξεριζώνουν» τον ιό του AIDS

Μια επαναστατική έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες μπορεί να οδηγήσει για πρώτη φορά στην εύρεση μιας θεραπείας για το AIDS.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να...
μετατρέψουν βλαστοκύτταρα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, και μάλιστα με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτίθενται στον ιό HIV μέσα στον ζωντανό ιστό του ασθενούς και να τον εκριζώνουν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κυτοτοξικά Τ - λεμφοκύτταρα (που βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων), τα οποία είχαν αποσπάσει από ασθενή που είχε μολυνθεί από τον ιό. Στη συνέχεια εντόπισαν το μόριο που βοηθά τα συγκεκριμένα κύτταρα να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν τα κύτταρα που έχει μολύνει ο ιός.


Ωστόσο, παρόλο που τα Τ - λεμφοκύτταρα καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, δεν υπάρχουν σε αρκετή ποσότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να καθαρίσουν πλήρως τον οργανισμό από αυτόν. Ετσι οι ερευνητές κλωνοποίησαν τον υποδοχέα και τον χρησιμοποίησαν με τέτοιον τρόπο ώστε να τροποποιήσουν κύτταρα από το ανθρώπινο αίμα και να τα τοποθετήσουν στον ιστό του θύμου αδένα ποντικιών. Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα νέα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν κύτταρα που περιέχουν πρωτεΐνες του HIV! Ωστόσο, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PloS Pathogens», ο οργανισμός του ασθενούς θα πρέπει να δέχεται τα συγκεκριμένα κύτταρα, περίπου με τον ίδιο τρόπο που δέχεται ένα μόσχευμα.


«Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη θέτει τα θεμέλια για την πιθανή χρήση της συγκεκριμένης προσέγγισης στη μάχη κατά του ιού HIV και τη θεραπεία των ασθενών, ελπίζοντας ότι ο ιός θα εκριζωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Σκοτ Τζ. Κίτσεν.


Οι περισσότερες από τις έρευνες που γίνονται για την αντιμετώπιση του HIV εστιάζουν σε εμβόλια και φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη του ιού, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα τεχνική προσφέρει ελπίδα για μια πιθανή θεραπεία.



Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

 http://www.alexiptoto.com/
«Ξεριζώνουν» τον ιό του AIDS «Ξεριζώνουν» τον ιό του AIDS Reviewed by Unknown on 20:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.