Ιστορία των Η/Υ






Στην ιστοσελίδα μας θα ασχοληθούμε, εκτός των άλλων, και με τους Η/Υ, που αποτελούν σήμερα πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, είτε αυτό σχετίζεται με την προσωπική μας διασκέδαση, είτε με την εργασία μας, είτε με...

τον τρόπο που κοντολογίς έχουν επέμβει σε αυτή. Θα παρουσιάσουμε λοιπόν όσο πιο σύντομα μπορούμε (ο ελεύθερος χρόνος είναι το ζητούμενο) και άλλα άρθρα πού αφορούν πολλές πτυχές τους.

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μία πολύ μικρή αναδρομή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, η ιστορία των οποίων (όταν λέμε Ιστορία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εννοούμε την περίοδο από την κατασκευή του πρώτου υπολογιστή, έως την μορφή όπως τον ξέρουμε σήμερα) ξεκινά πριν από 76 χρόνια περίπου, όταν το κατασκευάσθηκε ο πρώτος Η/Υ με την ονομασία Mark I το 1939 από τον Howard Hathaway Aiken.



Mark I, το μήκος του ήταν (17) μέτρα με ύψος τα (3) μέτρα και το σύνολο των καλωδιοσυνδέσεων ξεπερνούσε τα (700) χιλιόμετρα. Αυτός ο Η/Υ χρησιμοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Harvard μέχρι to 1959 και σαν μονάδα αποθήκευσης είχε χαρτοταινία. Το 1941 κατασκευάσθηκε ο υπολογιστής Ζ3.



Ο Ζ3 αποτέλεσε και τον πρώτο προγραμματιζόμενο υπολογιστή. Τα δεδομένα δίνονταν μέσω διάτρητης χαρτοταινίας. Το 1946 κατασκευάζεται και λειτουργεί ο ENIAC, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο ψηφιακό Η/Υ. Αποτελούνταν από (19.000) ηλεκτρονικές λυχνίες, ζύγισε (30) τόνους. Ήταν πολύ ογκώδης αφού κατανάλωνε το χώρο μίας ολόκληρης αίθουσας, πολύ δύσκολος στον προγραμματισμό του και σαφώς πολύ ενεργοβόρος. Στοίχισε περίπου (500.000 $).


Aπό το έτος 1948 και μετά, με την εφεύρεση του transistor, στα εργαστήρια της Bell, αλλάζει δραματικά όλο το τοπίο με μεγάλα άλματα προς τα εμπρός. Σε αυτό συνετέλεσαν βέβαια, εκτός από την εφεύρεση του Transistor, και η κατασκευή του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος το 1958. Σε αυτό οι ερευνητές κατόρθωσαν να «στριμώξουν» αρκετά transistors μαζί και έτσι να δημιουργήσουν κυκλώματα πολύ πιο ισχυρά και ευέλικτα, Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανακάλυψη της γλώσσας προγραμματισμού, που είναι και το Α και το Ω για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας δίνουν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα



Η πρώτη γλώσσα προγραμματισμού δημιουργήθηκε το 1960, ονομαζόταν COBOL. Η COBOL είναι γλώσσα προγραμματισμού, της οποίας το όνομα προήλθε από τα αρχικά των λέξεων Common Business Oriented Language (Κοινή Γλώσσα Προσανατολισμένη για Εμπορικές Εφαρμογές).


Η COBOL αναπτύχθηκε με σκοπό να καλύψει τις δυσχέρειες που παρουσίαζε η FORTRAN ως γλώσσα προγραμματισμού για εμπορικές εφαρμογές. Βασικό χαρακτηριστικό της COBOL είναι η χρησιμοποίηση της Αγγλικής γλώσσας με προτάσεις, παραγράφους και σημεία στίξης Διαβάζοντας μία παράγραφο σε COBOL, εύκολα καταλαβαίνει κανείς το τι κάνουν οι εντολές που διαβάζει. 

Για το λόγο αυτό η COBOL έγινε πολύ δημοφιλής στο χώρο των εμπορικών εφαρμογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. και ήταν μία γλώσσα προγραμματισμού ανωτέρω επιπέδου.Το 1964 επινοείται η πολύ γνωστή σε όλους μας BASIC, Η γλώσσα άρχισε να αναπτύσσεται στο Dartmouth το 1963 για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το συντακτικό της επηρεάστηκε από την FORTRAN, μια γλώσσα επιστημονικών εφαρμογών Υπάρχουν πάρα πολλές διάλεκτοι της BASIC.


Η ευρεία διάδοση της γλώσσας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι ήταν το μόνο διαθέσιμο λογισμικό για συγγραφή προγραμμάτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (από τον πρώτο μικροϋπολογιστή του 1975, τον Altair 8800 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980), και επίσης στην ευκολία σύνταξής της. Ο οικιακός προγραμματισμός από ερασιτέχνες (τους λεγόμενους «σκαπανείς») άνθισε εξαιτίας αυτής της γλώσσας.


Ακόμα και σήμερα η γλώσσα BASIC προτιμάται έναντι άλλων για την εισαγωγή στον προγραμματισμό που αποτέλεσε τη βάση προγραμματισμού των H/Y για πολλά χρόνια. Ένας λόγος που οδήγησε σε αυτό είναι η εξαιρετική της απλότητα.


Το 1971 κατασκευάσθηκε από την INTEL o πρώτος μικροϋπολογιστής με την ονομασία 4004 σε μορφή ολοκληρωμένου κυκλώματος και έχει την ίδια περίπου υπολογιστική ισχύ με τον ENIAC (για τολμήστε τη σύγκριση) . Το 1975 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός Η/Υ με το μικροεπεξεργαστή 8080.



Το 1977 εμφανίζονται στην αγορά και άλλες δύο εταιρείες κατασκευής Η/Υ:
 η Commodore και η Apple.
(κάντε κλικ στο σύνδεσμο για περισσότερα)


Apple

Ας σημειώσουμε εδώ ότι είναι και οι πρώτες που τα μηχανήματά τους απεικονίζουν στην οθόνη γραφικά. Είναι δηλαδή πιο φιλικές προς τον χρήστη αφού δεν χρειάζεται αυτός να γνωρίζει ένα σωρό εντολές (Dos το DOS (Disk Operating System) ήταν το πρώτο ευρέως-εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα για προσωπικούς υπολογιστές.

(Νωρίτερα, το ίδιο όνομα είχε χρησιμοποιηθεί για ένα λειτουργικό σύστημα IBM για μια σειρά από επιχειρηματικούς υπολογιστές.) Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με έκδοση του DOS και με την ονομασία, το οποίο αναπτύχθηκε για την  από τον Bill Gates και την Microsoft Corporation και διατήρησε το δικαίωμα στην αγορά μια έκδοση της Microsoft, που ονομάζεται (MS-DOS) για να κάνει μία εργασία στον H/Y του, και φτάνουμε αισίως στο 1981 όπου ξεκινάει η λεγόμενη επανάσταση στον χώρο των Η/Υ με την παρουσίαση από την IBM-PC, του πρώτου προσωπικού Η/Υ με μικροεπεξεργαστή τον 8088.




Σε αυτή τη φάση οι Η/Υ δεν είχαν τη δυνατότητα να απεικονίσουν γραφικά, παρά μόνο κείμενα, για να γίνει αυτό έπρεπε να εγκατασταθεί στον Η/Υ μία κάρτα επέκτασης (η γνωστή σε όλους μας κάρτα γραφικών). 


Από αυτό το σημείο σιγά σιγά ξεκίνησε η διάδοση και η εξέλιξή τους. Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, 30 χρόνια μετά από την δειλή είσοδο των Η/Υ στην σημερινή απόλυτη κυριαρχία τους.


http://www.lovefortechnology.com/2007/10/blog-post_23.html#ixzz1sQWzsZCC
Attribution


Ιστορία των Η/Υ Ιστορία των Η/Υ Reviewed by Unknown on 16:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.