Ο κρυφός πόλεμος των μισθοφόρων

 
Μπορεί ο μεγαλύτερος αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων να αποχώρησε από το Ιράκ, αλλά η κατοχή του συνεχίζεται με τρόπους που κάθε άλλο παρά διαφανείς είναι για τον αμερικανικό λαό.


Υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά γραφειοκρατών και μισθοφόρων, που συνεχίζουν να «κατέχουν» το Ιράκ, παρά τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου, ότι η χώρα αυτή είναι πλέον ελεύθερη.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ομπάμα καλωσόρισε τους βετεράνους που επέστρεφαν, ανακοινώνοντας ότι ο οχταετής πόλεμος τελείωσε οριστικά. Όπως είπε ο πρόεδρος, οι βάσεις και τα στρατόπεδα έκλεισαν, και παραδόθηκαν στους Ιρακινούς.

Αν και όλα αυτά ικανοποιούν κάποιους, η επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου κάθε άλλο παρά αντιστοιχεί στη πραγματικότητα.

Σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιο για μια διπλωματική αποστολή που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής από την εποχή του Β`ΠΠ. Περισσότεροι από 16.000 πολίτες απασχολούνται σε τέσσερα μεγάλα διπλωματικά κέντρα, και επτά άλλες εγκαταστάσεις σε ολόκληρο το Ιράκ, ενώ υπάρχουν και σχεδόν 6.000 ένοπλοι μισθοφόροι με συμβόλαια ιδιωτικών εταιριών ασφάλειας.

Αυτά τα στοιχεία είναι τα επίσημα, τα οποία μας κάνει τη χάρη η κυβέρνηση να τα κοινοποιήσει. Ο πραγματικός όμως αριθμός των ιδιωτών εργολάβων ασφάλειας (μισθοφόρων) είναι άγνωστος.

Η τελευταία απαίτηση του Πενταγώνου για χρηματοδότηση ήταν $2.9 δισ, για κάτι που αποκαλεί Post Operation New Dawn (OND)/Iraq Activities. Σύμφωνα με το περιοδικό Wired, δεν διατίθενται επαρκείς εξηγήσεις για τι ακριβώς αφορούν αυτά τα ποσά. Υποτίθεται όμως ότι το Πεντάγωνο χρειάζεται τα χρήματα για να ολοκληρώσει την περίοδο μετάβασης στο Ιράκ. Το τελευταίο γραφείο που συνεχίζει να λειτουργεί το Πεντάγωνο στη Βαγδάτη είναι το Γραφείο Συνεργασίας Ασφάλειας, και χρειάζεται χρήματα για να συνεχίσει την παροχή βοήθειας σε ζητήματα ασφάλειας προς τον ιρακινό στρατό.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό Russia Today, ο συγγραφέας Michael O’Brien ερωτώμενος για το πώς νομίζει ότι θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα, λέει: «Για την πληρωμή των ιδιωτών εργολάβων ασφάλειας, οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μισθοφόροι… πρόκειται για ιδιώτες υπαλλήλους των εργολάβων της άμυνας και της ασφάλειας. Όλα αυτά είναι μια επέκταση των πωλήσεων όπλων, πλοίων, συστημάτων κλπ από πλευράς εργολάβων. Απλά οι πωλήσεις αυτές επεκτάθηκαν, και πλέον συμπεριλαμβάνουν και ζωντανά κορμιά. Η περισσότερη δραστηριότητα των εταιριών είναι κρυφή. Υπάρχουν σε εξέλιξη συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα. Επιχειρήσεις που πραγματοποιούν Αμερικανοί με πολιτική περιβολή».

Από την εισβολή του Ιράκ το 2003, έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους 1.455.590 Ιρακινοί, και 4.801 Αμερικανοί στρατιώτες. Σε αυτά τα νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί Αμερικανοί ιδιώτες μισθοφόροι, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί. Μόνο πέρσι, οι θάνατοι των ιδιωτών μισθοφόρων στο Ιράκ ήταν σχεδόν ισάριθμοι με αυτούς των στρατιωτών (41/54) σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με άρθρο των New York Times (12/2/12), το 2011 οι θάνατοι των ιδιωτών μισθοφόρων ήταν περισσότεροι από αυτούς των στρατιωτών. Σκοτώθηκαν 430 ιδιώτες Αμερικανοί.


americanfreepress/
antinews
Ο κρυφός πόλεμος των μισθοφόρων Ο κρυφός πόλεμος των μισθοφόρων Reviewed by Unknown on 15:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.