ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΡΟΥΠΟΛΗ... ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

Κατέρριψε ακόμη και τα επίσημα δεδομένα της Αστρονομίας ο ερασιτέχνης αστρονόμος και διεθνούς φήμης αστροφωτογράφος από την Αλεξανδρούπολη Γιώργος Ταρσούδης!

Με την νέα του ανακάλυψη που όπως και όλες οι άλλες έγινε από το προσωπικό του “Παρατηρητήριο Δημόκριτος” ο πασίγνωστος στην διεθνή αστρονομική κοινότητα Θρακιώτης έγραψε ξανά την γνωστή ιστορία της Σελήνης αφού με δική του επισήμανση έγινε γνωστό πως ένας σχηματισμός στην επιφάνεια του δορυφόρου μας δεν είναι κρατήρας που οφείλεται σε πρόσκρουση μετεωρίτη, όπως ήταν πιστευτό μέχρι σήμερα αλλά ηφαιστειογενής σχηματισμός οβάλ σχήματος που δημιουργήθηκε πριν περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια!

Γι αυτή του την ανακάλυψη η φωτογραφία του Γιώργου Ταρσούδη βραβεύθηκε ως Lunar Photo of the Day από τον γνωστό ειδικός καθηγητή Σεληνιακής Γεωλογίας Chuck Wood!

Για το θέμα αυτό ο Γιώργος Ταρσούδης δήλωσε στα ΜΜΕ τα εξής:
“Στις 2 Απριλίου 2012 έγινε η σύλληψη αυτής της φωτογραφίας από το δυτικό τμήμα της Θάλασσας των Ομβρών (Mare Imbrium), η οποία παρουσιάστηκε σαν Σεληνιακή φωτογραφία της ημέρας στις 18 Απριλίου 2012 (Lunar Photo of the Day).

http://lpod.wikispaces.com/April+18%2C+2012

Την επιστημονική ανάλυση την κάνει ο γνωστός ειδικός καθηγητής Σεληνιακής γεωλογίας κ. Chuck Wood.

Εντύπωση μου έκανε όταν είδα για πρώτη φορά έναν γεωλογικό σχηματισμό στα δυτικά του κρατήρα Διοφάντους, τον οποίο στη Wikipedia τον αναφέρει σαν κρατήρα Fedorov, λανθασμένα βέβαια.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fedorov_%28crater%29

Αν προσέξουμε την μεγέθυνση του σχηματισμού αυτού καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι τελικά ένας κρατηρίσκος πρόσκρουσης, αλλά ένας γεωλογικός σχηματισμός οβάλ σχήματος από μια ηφαιστειακή κατάρρευση που πραγματοποιήθηκε πριν 2.5 εκατομμύρια χρόνια όταν η Σελήνη είχε αρχίσει να κρυώνει σιγά σιγά και να δημιουργεί μια σκληρή κρούστα στην επιφάνεια της. Έτσι ανάλογα με το πάχος της κρούστας αλλά και την τοπική γεωλογική σύσταση σε άλλες περιοχές είχαμε δημιουργία ρωγμών σε άλλες με λεπτότερα στρώματα δημιουργία λάκκων και σε άλλες κάποια εξογκώματα σαν ζωνάρια (Dorsa). Η μελέτη αυτού του φυσικού δορυφόρου μας συνεχίζει να είναι συναρπαστική και η κατανόηση της δημιουργίας των γεωλογικών σχηματισμών στην επιφάνεια του θα μας δώσει γνώσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα πως δημιουργήθηκαν αλλά και εξελίχθηκαν οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους.”

Τι περισσότερο να πούμε εμείς; Μπράβο Γιώργο!

Η ιστοσελίδα του Γιώργου Ταρσούδη:
http://www.lunar-captures.com/

Περισσότερα για τον Γιώργο Ταρσούδη:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fedorov_%28crater%29


rodopinews.gr
ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΡΟΥΠΟΛΗ... ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΡΟΥΠΟΛΗ... ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ Reviewed by Unknown on 13:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.