Η άγνωστη γεωγραφία του πούρου!
Τις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας πούρων τις ξέρεις, για τα «φιντάνια» του σπορ όμως τι ξέρεις;
Είναι πασίγνωστο ότι οι...
ποικιλίες του καπνού που προορίζονται για την παραγωγή πούρων καλλιεργούνται κυρίως σε κλίματα τροπικά και υποτροπικά, με υψηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές είναι οι κλιματικές ζώνες που φιλοξενούν τις κλασικές περιοχές καλλιέργειας καπνού για πούρα: Καραϊβική, Βραζιλία, Ινδονησία…
Ωστόσο στις μέρες μας, με την κατάλληλη κατεργασία και επεξεργασία του καπνού, συναντάμε καπνοκαλλιέργειες και σε πιο βόρεια κλίματα, που ήταν απαγορευτικά παλαιότερα για την ευδοκίμηση του καπνού. Για να δούμε λοιπόν τους «νεοεισερχόμενους» στον χώρο.
Αφρική. Καπνός για πούρα καλλιεργείται σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπως στην Τυνησία και την Ουγκάντα, που προορίζεται κυρίως ως συστατικό για τη γέμιση, ενώ ιδιαιτέρως εκλεκτά θεωρούνται τα εξωτερικά φύλλα τυλίγματος (wrapper) που καλλιεργούνται στο Καμερούν, αν όχι τα καλύτερα παγκοσμίως! Το Όρος Καμερούν, το σύμβολο της χώρας, ανήκει στις πιο βροχερές περιοχές του κόσμου και αποτελεί ιδανικό ρυθμιστικό παράγοντα ενός κλίματος που ευνοεί την καλλιέργεια μοναδικών ποικιλιών καπνού. Ιδιαίτερα λεπτά, ιδανικά για επεξεργασία, τα φύλλα της ποικιλίας του Καμερούν διακρίνονται για τα πλούσια και πικάντικά αρώματά τους…
Ευρώπη. Τη συναντάς πλέον σε πολλές κασετίνες την ένδειξη «made in EU». Η αναφορά αυτή περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν μπει δυναμικά στην καλλιέργεια καπνού: Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και πρόσφατα η Πολωνία και η Τσεχία. Και παρόλο που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ολλανδία, έχουν μακρά παράδοση στην παραγωγή πούρων, μία είναι η χώρα που ξεχωρίζει: οι Κανάριες Νήσοι. Κοντά στις βόρειες ακτές της Αφρικής, το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα διαθέτει αιώνες εξέλιξης της καπνοκαλλιέργειας στις πλάτες του και μερικές από τις πλέον εκλεκτές Hecho a mano μάρκες…
Ασία. Σε αρκετές χώρες της αχανούς αυτής ηπείρου καλλιεργούνται καπνοί για πούρα, όπως στην Ινδία και την Κίνα, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μόνο δύο νησιωτικά κράτη: οι Φιλιππίνες και -κυρίως- η Ινδονησία. Οι Φιλιππίνες είχε αναπτύξει κάποτε έναν «πολιτισμό» πούρου σχετικά αξιόλογο, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες η βιομηχανία ήταν σε λήθαργο. Σήμερα ωστόσο έχουν αναβιώσει και πάλι κάποιες από τις ονομαστές μπράντες που έδρευαν μέσα και γύρω από τη Μανίλα, μπαίνοντας δυνατά στον ανταγωνισμό των premium πούρων. Όσο για την Ινδονησία, που έχει κλίμα κάτι παραπάνω από ιδανικό για την παραγωγή τους, αρκεί να μάθεις ότι τα πλέον περίφημα πούρα του κόσμου διαθέτουν συνήθως κάποια από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Σουμάτρα, την Ιάβα και υπόλοιπα 13.667 νησιά της Ινδονησίας…
Βόρεια Αμερική. Την ώρα που η Κεντρική Αμερική (Μεξικό, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς) και η Λατινική (Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Βραζιλία) δεν χρειάζονται συστάσεις, αφού διαθέτουν περγαμηνές στην καλλιέργεια του καπνού και στην παραγωγή του πούρου, η βιομηχανία πλέον αναπτύσσεται ταχύτατα και στη Βόρεια Αμερική. Το Κεντάκι είναι σήμερα διάσημο για την παραγωγή ενός ιδιαιτέρως ασυνήθιστου πούρου, του ιταλικού «Toscano», ενώ στο Κονέκτικατ καλλιεργούνται πλέον τα καλύτερα -για πολλούς- wrapper του πλανήτη!
delamagen
http://www.tampouloukia.gr
Πούρο από… πού;
Reviewed by Unknown
on
17:00
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου