Διάστημα: Πλέοντας προς παγωμένους κόσμους

Αποστολή διαστημοπλοίου προς τους μακρινούς δορυφόρους του γιγαντιαίου Δία 
Στους μακρινούς και παγωμένους δορυφόρους του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του αέριου γίγαντα Δία, θα φτάσει το διαστημόπλοιο JUICE όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη αμιγώς ευρωπαϊκή αποστολή στο ηλιακό μας σύστημα πέρα από τον Άρη, αν και δεν αποκλείεται στην πορεία η αμερικανική NASA, παρά τη στενότητα του προϋπολογισμού της, να δηλώσει συμμετοχή τελικά, από τη στιγμή μάλιστα που εγκατέλειψε πλέον -λόγω κόστους- την ιδέα να στείλει ένα δικό της σκάφος γύρω από τον δορυφόρο Ευρώπη.

Το σκάφος Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), βάρους περίπου πέντε τόνων, σύμφωνα με το BBC, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2022 με πύραυλο «Αριάν» και να φθάσει το 2030 στον προορισμό του, με στόχο να μελετήσει κυρίως τον Γανυμήδη και, δευτερευόντως, την Ευρώπη και την Καλλιστώ. Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της αποστολής θα είναι η αναζήτηση μορφών εξωγήινης ζωής, μάλλον σε μικροβιακή μορφή (χωρίς να αποκλείεται κάτι περισσότερο), στους πιθανολογούμενους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια είτε της Ευρώπης, είτε του Γανυμήδη.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Cosmic Vision (Κοσμικό Όραμα) της ESΑ για την περίοδο 2015-2025. Το σκάφος θα είναι εφοδιασμένο με περίπου 11 επιστημονικά όργανα, που δεν περιλαμβάνονται στον παραπάνω προϋπολογισμό και θα πληρωθούν από τα κράτη που θα τα κατασκευάσουν, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό σε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.


24h.gr
Διάστημα: Πλέοντας προς παγωμένους κόσμους Διάστημα: Πλέοντας προς παγωμένους κόσμους Reviewed by Unknown on 17:51 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.